Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

czy to sworzeń wachacza ?

Gość micham
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie chyba sworzni wachacza, mam na myśli te górne, jest na nich taki jakby wentylek/odpowietrznik, tam się dobija smaru? generalnie gdy mam kolo w górze i poruszam nim to czuć duży luz, góra koła ma odchylenia jakies 3-5mm, oczywiście podczas jazdy gdy auto sie buja tłucze mi się to.

Jak ten element konkretnie się nazywa i czy z jego wymianą będę miał jakiś problem i o co chodzi z tym dobijaniem smaru?

przepraszam jeśli głupie pytanie ale to moja pierwsza terenówka ;) terrano I 93r

ze zdjęciem może być ciężko, aczkolwiek wygląda to jak gałka, łączy ze sobą jarzmo wraz z wachaczem, i tak jakby od góry tej gałki jest właśnie ten "odpowietrznik" chyba do smarowania :D tłucze mi sie to tak jakby ktoś młotkiem o felge bił, oczywiście mówimy o przodzie

ze zdjęciem może być ciężko, aczkolwiek wygląda to jak gałka, łączy ze sobą jarzmo wraz z wachaczem, i tak jakby od góry tej gałki jest właśnie ten "odpowietrznik" chyba do smarowania :D tłucze mi sie to tak jakby ktoś młotkiem o felge bił, oczywiście mówimy o przodzie

Witam. Jeżeli się tłucz to sworzeń do wymiany, zjawisko powinno nasilać się przy skracaniu w dana stronę i podczas powolnej jazdy po nierównej drodze. Tez to przerabiałem ale wymieniałem od razu wszystkie cztery sworznie.Gorne nie sa problematyczne do wymiany ściągacz do sworzni i 6 śrub do odkręcenia.

dokładnie tak :) a do czego jest ten odpowietrznik ? wyglada jak wentylek do którego dobija się smaru, ile mniej wiecej kosztują te sworznie? bo również przymierzam się do zmiany

dokładnie tak :) a do czego jest ten odpowietrznik ? wyglada jak wentylek do którego dobija się smaru, ile mniej wiecej kosztują te sworznie? bo również przymierzam się do zmiany

ja kupowalem 555 jakies 70 zl za szt ale sa tansze tylko czy tak na prawde sie oplaca????

bardzo dziękuje :) pewnie że jak robić to porządnie, jeszcze u mnie są trochę większe koła więc pasuje żeby się nie rozleciało za tydzień ;) jeszcze raz dziękuje :)

Spokao

apropo "odpowietrzników" mam takie sworznie gdzie są wypuszczone smarowniczki do dobijania smaru, zupełnie przypadkiem odazało sie że oby dwa łożyska były poluzowane a sworznie dobre, natomist problem się nasilił i teraz w czasie jazdy przy skręceniu kolami w lewo, nawet nie dużo, za każdą razą jest mocny stuk w prawym przednim kole, nadal jeszcze nie wykryłem co to jest, jeśli sie nic nie urwie/rozleci to podjadę na stacje diagnostyczną i trzepaki i będe szukać przyczyny

apropo "odpowietrzników" mam takie sworznie gdzie są wypuszczone smarowniczki do dobijania smaru, zupełnie przypadkiem odazało sie że oby dwa łożyska były poluzowane a sworznie dobre, natomist problem się nasilił i teraz w czasie jazdy przy skręceniu kolami w lewo, nawet nie dużo, za każdą razą jest mocny stuk w prawym przednim kole, nadal jeszcze nie wykryłem co to jest, jeśli sie nic nie urwie/rozleci to podjadę na stacje diagnostyczną i trzepaki i będe szukać przyczyny

a sworznie dolne sprawdzales?