Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Czy można założyć opony zimowe 195/65 R15?

Gość dukeofsnow
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dukeofsnow

Witam,

Czy opony 195/65 R15 zamiast oryginalnych 185/65 R15 lub 195/60 R15 będąpasowały do Almery N16? Z góry dziękuje za pomoc. Pytam bo tylko takie mogę kupić na szybko? Z góry dzięki.

Nie powinno być problemów, różnica w średnicy koła będzie miała jakieś 13mm, pamiętaj że licznik na takich kołach będzie wskazywał złe wartości.

Gość dukeofsnow

Nie powinno być problemów, różnica w średnicy koła będzie miała jakieś 13mm, pamiętaj że licznik na takich kołach będzie wskazywał złe wartości.

Dzięki bardzo - najważniejsze że pójdzie jeździć po dzisiejszych opadach

na seryjnych też wskazuje źle :lol:.

Dzięki bardzo - najważniejsze że pójdzie jeździć po dzisiejszych opadach

Najlepiej niech się wypowie ktoś kto jeździ na takich kołach, ale wydaje mi się że przy tak małej różnicy w średnicy koła nie powinno być problemów.

na seryjnych też wskazuje źle :lol:.

Jak każdy licznik samochodowy zawyża wskazywaną prędkość. :)

Gdyby był super dokładny to podczas zwykłej eksploatacji tez wartości wskazywane by się zmieniały, bo przecież na wskutek zużycia opon średnica kół tez się zmienia. :)

Jak każdy licznik samochodowy zawyża wskazywaną prędkość. :)

Gdyby był super dokładny to podczas zwykłej eksploatacji tez wartości wskazywane by się zmieniały, bo przecież na wskutek zużycia opon średnica kół tez się zmienia. :)

Stąd zmiana w przepisach i zwiększenie widełek przy przekroczeniu do 10 km/h. Swoją drogą, ja i tak jeździłem o 10 więcej niż obowiązuje, czyli przy 50/h to było jakieś 67 na liczniku i 60 na nawigacji :whistle:

Żeby nikt się nie czepiał dodam jeszcze, że 65 będą troszku wyższe niż 60 i stąd oblepione śniegiem/lodem będą ocierać nadkola bardziej...

Edytowane przez jasio

• 2 tygodnie później...

też na takich jeżdżę, nie ma problemu w używaniu. napiszę więcej: moim skromnym zdaniem szerokość 185 jest za mała nap. do silnika 2,2di. jest duży i ciężki co powodowało przy szybszej jeździe dość wczesne gubienie przyczepności w zakrętach. 195 zdecydowanie poprawia sytuację. do tego profil 65 gwarantuje odpowiedni komfort na polskiej, zimowej drodze. prędkość przekłamuje na serii i na tym. wielkiej różnicy nie ma. sprawdzałem na nawigacji i imo na 195/65/15 jest bliżej prawdy... ale niewiele ;)

Edytowane przez SQ

• 8 miesięcy temu...

Zakładaj śmiało w mojej Almerce, mam właśnie takie, jako zimowe 195/65 R15, na lato 205/55 R16.

Aktualnie na lato mam 195/55 R16, tyle że się kończą i musze wymienić. Czy jak założe 205/55 R16 nie będzie problemów? Tzn. czy spalanie się nie większy ani nic nie będzie obcierać? Rozumiem, że mogę te 205 założyć na fabryczne 16calowe felgi?