Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

6,8 l benzyny\ 100 km - czy to możliwe?

Gość Tomek666
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tomek666

Ten silnik jest naprawde rewelacyjny, ekonomiczny i mocy sporo jak na taka "bude".

Ostatnio na trasie - autostrada 140-150km/h spalanie 7,5 na 100 ... no i w kabinie cisza.

mi po mieście łyka do 8l lpg jazda mieszana, po trasie z kompletem ludzi i bagażami - raczej 110km/h ok. 7l, ale jak jechałem we dwoje po trasie i nie przekraczałem 90km/h wyszło 6l lpg. Dodam że mój sunny jest z 93 z silnikiem o pojemności 1,4 a instalacja to sekwencji którą założyłem po tym jak przyjechał z Niemiec.

moje nismo pali 7l w ruchu mieszanym przy ciężkiej nodze,co ciekawe znajomy ma rok starsze auto jeszcze na gaźniku i skarży się na spalanie ok. 9l a jeździ dość powoli

kluczem do oszczędnej jazdy jest hamowanie biegami i częste redukowanie by nie męczyć silnika niskimi obrotami przy niskich prędkościach np. 50km/h na 4 - ale to tylko moje skromne obserwacje

ale do chłopaków z allegro którym słoneczka palą 5,5l nam jeszcze daleko :D

Cze, jak chcesz zmniejszyś spalanie, to oprócz lekkej nogi sprawdź, wymień świece, kopułkę i palec. Po wymianie u mnie na 2,0 silniku spadło spalanie o 2 l w mieście :P , więc warto zainwestować. Także sprawdzenie i wyczyszczenie przepływomierza i przepustnicy nie zaszkodzi.

Nie umiecie jeżdzić :P

Mój Sunny potrafi przy agresywnym stylu jazdy 15 połknąć :D :D :D

No w pełni się zgadzam!!! Zapraszam do mnie w góry. Przy moim sunny 4x4 stawiam transporter wódy jak zejdziecie poniżej 10l/100km :diabel2:

Gość wojteczekm16

witam wszystkich, mam sunnego 1.4 slx zacząłem ostatnio nim więcej jeździć i muszę się pochwalić, że jak na trasie (w ciągu 3 dni przejechałem 1,8 tys. kilometrów) spalanie wychodzi mi uwaga... 5 litrów benzyny!!! a dodam, że nie jeźdżę jak ostatnia oferma, średnia prędkość 110 km/h.

Zauważyłem, że jest to prędkość optymalna dla tego auta - obroty w granicach 3 tys. mało paliwa idzie. Miałem go sprzedawać, ale zmieniłem zdanie, jeździ się prawie za tę samą kasę co pociągiem, a o ile wygodniej.

Owszem jak go przecisnąłem po Niemczech 130-140, do 150 - to tego dnia wyszło mi prawie 8 litra na trasie, czyli o 20 km/h więcej ale aż o 3 litry podskoczyło spalanie.

MAM SUNNNEGO Z 93 R 1.4 SLX 16V Z LPG I SPALANIE WYCHODZI TAK TRASA 7.2 L NA 100KM W MIEśCIE JAK JEżDZIłEM Z POCZTą (jestem lisstonoszem) 9.6 L/100KM,predkosci mieszane w trasie chociaz nawet do 160km/godz ale głównie 110-120

Miałem Sunnego N14 1.4 z 91 r. Mój rekord niskiego spalania to 5,6 l/100 km liczone oczywiście tankowaniem pod korek... Ale to było przy dość leniwej włóczędze pustymi mazurskimi drogami. Normalnie w trasie wychodziło 6,5-6,8 l/ 100 km i to niekoniecznie przy bardzo delikatnej jeździe... W mieście było 8-8,5 l. Zimą nieznacznie rosło... Mam sentyment do tego autka... w końcu było pierwsze :)

Mam świeżo kupionego Sunny N13 1.4LX. Nie będę się rozpisywał o stanie, dość powiedzieć, że zapłaciłem za niego 900PLN, a zaraz potem 1100PLN w środki czystości, taśmy klejące, piankę montażową, szpachlę, lakier, nowy alternator i pasek, łącznik stabilizatora oraz troszkę robocizny (200PLN).

(zdjęcia - przed maskowaniem dziur - w stopce)

W ten weekend, po zakończeniu budowy kamuflażu, poszedł pierwszy teścik.

Trasa zawierała:

- 2x 170km na odcinku centrum Warszawy - Niemirów (pod Siemiatyczami) - 4os. + bag.

- 1x 40km lokalnie - 2os.

- 1x 50km lokalnie - 4os.

- 4x 20km lokalnie - 3os.

(odcinki z zimnego silnika)

Trasa pokonywana w stylu "jeżeli się da, 100-110", raczej na niskich obrotach (gaz ciężko chodzi), teren w trasie w ok. 3/4 płaski, 1/4 pagórki typowe dla podlasia czy mazur, trasy lokalne - pagórki... razem:

Długość: 510km

Paliwo: E95 (Petrochemia Płock)

Spalanie: 6.67L/100km

• 2 tygodnie później...

Witam Kolegów. Od czerwca jestem posiadaczem nissana sunny 1,4 z 94 r. w piatek miałem pierwszy test zużycia paliwa na trasie i szok według moich obliczeń max zużycie to 5,5 l na setę przy predkościach 85-100km/h pełny bak wystarczył mi na trasie gdańsk-lubin(dolnośląskie) trasa 468 km i z powrotem do poznania ok.150 km. czyli na całym baku tak 44l przejechałem blisko 620 km. czadzik. zaznaczam że to moje pierwsze auto!!!!!!!! :)

to 6,8 l/100 km jest mozliwe ja moim nismo 1,6 GA16DE tyle ostatnio wykrecilem i nei po trasie ale jezdzilem nadzwyczaj spokojnie i oczywiście nie zamulając autka przy rozpędzaniu, po prostu delikatnie z gazem:)

Cos w tym jest. Ja malo kiedy osiagalem spalanie ponizej 8 litrow, zazwyczaj kolo 9. Ostatnio jechalem nad jezioro z dziewczyną, ona prowadziła... nagle auto spalilo ponizej 7 litrow :D (faktt jest taki ze w tej trasie silnik nie przekraczal 4 tys obr/min)

1.6 16V

Pozdro

• 5 miesięcy temu...

Podczas dzisiejszego tankowania wyszło, że przez ostatni tydzień spalił mi na mieście (muszę podkreślić, że mam 2 kilometry do pracy) 13 litrów i uważam to za sukces :D Na trasie ostatnio mi spalił między 7 a 7,5 - myślę, że to też przyzwoity wynik.

moj w mieście pali (w obecnych warunkach) ~11, w lato ~8 ;

trasa (w lato) 6,4 - 6,7

1.4 LX buda lift

i jest OKI

Sunny N14 44l tygodniowo

[ Dodano: Sro 28 Sty, 2009 00:37 ]

Powitać :) wczoraj zrobiłem test i wyszło mi w trasie 10,90L na 200KM ... Czyli 5,45, a jeżeli chodzi o prędkość to nie przekraczałem 95KM/h :) ECO :D

200 koni mechanicznych ???