sniadypl Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 (edytowane) W którym miejscu odnajdę przekaźnik / moduł przerywanych wycieraczek? Edytowane 3 Grudnia 2010 przez sniadypl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 W którym miejscu odnajdę przekaźnik przez moduł przerywanych wycieraczek? A w czym problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sniadypl Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 Wycieraczki zacinają się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 3 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 (edytowane) silniczek do naprawy albo zatarte masz tuleje na swożniach wycieraczek Instrukcje z punktu 9 i 13 http://www.nissanklu...san-primera-p11 Edytowane 3 Grudnia 2010 przez and_pec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sniadypl Opublikowano 3 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2010 silniczek do naprawy albo zatarte masz tuleje na swożniach wycieraczek Instrukcje z punktu 9 i 13 http://www.nissanklu...san-primera-p11 Dzieki za rady, w wolnej chwili postaram sie to zrobic. Pozdrawian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Tutaj opisywałem swój przypadek i podałem strony manuala gdzie jest opisak do wycieraczek http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/64028-p11-przerywana-praca-wycieraczek-przekanik/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sniadypl Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Tutaj opisywałem swój przypadek i podałem strony manuala gdzie jest opisak do wycieraczek http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/64028-p11-przerywana-praca-wycieraczek-przekanik/ Tak tak czytałem. Tylko ze u mnie wycieraczki w pracy ciaglej chodza idealnie jedynie mam problem z cyklem przerywanym. Czy to tez wine tych zabrudzonych stykow ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Jak tylko przerywany to masz silniczek do czyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysiek2987 Opublikowano 13 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2012 Witam wszystkich chciałbym się podłączyć do tematu. Mam problem z wycieraczkami na biegu przerywanym, na pozostałych wszystko jest ok. Wyczyściłem styki silniczka (były zabrudzone faktycznie) jednak problem nie ustał. Moim zdaniem z przegubami wycieraczek wszystko ok. Zostaje przekaźnik. W mojej primerze ten przekaźnik znajduje się pod maską po stronie kierowcy. Przekaźnik ten jest wraz z całą elektroniką, załącza się i po sekundzie słychać jak się rozłącza. Kręcę się trochę w elektronice i prawdopodobnie przekaźnik powinien przetrzymać napięcie aż do powrotu wycieraczek. Chyba, że podaje jedynie sygnał załączający? Nie znam charakterystyki działania tego silniczka. Proszę o pomoc. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_S Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 W którym miejscu odnajdę przekaźnik / moduł przerywanych wycieraczek? To ja może odpowiem na pytanie z tematu W P11.144 czyli po lifcie, sterowanie wycieraczkami odbywa się w tzw TCU - to zbiorczy moduł sterujący większościa elektronicznych dodaktów w aucie. Siedzi nad bezpiecznikami po lewej stronie deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek1958 Opublikowano 14 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2012 Piotr . To juz wiem co to ecm , tcu ale powiedz mi co to jest TCM. Jakie ma zadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 3 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2012 Mnie też dopadła awaria wycieraczki przedniej na cyklu przerywanym na innych cyklach jest ok. Tuleje mam wyczyszczone wcześniej to raczej nie skrzypią. Może mają trochę luzy na tulejach. Jak zaczną bardzo denerwować to pewnie rozbiorę silniczek i zobaczę i może pomoże przeczyszczenie styków. No i uporałem się z problemem przerywających się wycieraczkach na przerywanym biegu że nie wracały do końca Zdemontowałem podszybie wyciągnąłem silniczek ,roznitowałem nity na silniczku i problem był widoczny gołym okiem.Przynajmniej zrobiłem to co widziałem. A więc po zdjęciu pokrywy są 3 blaszki na których są takie jakby grubsze miejsca tzn jakby wystające zgrubienie siarki od zapałek .A na jednym było to już zużyte i tylko blaszka została podgiąłem blaszke żeby zlikwidować tą przerwę i miałem nadzieje że to będzie to. Założyłem pokrywę dobiłem młoteczkiem na nity i były małe otworki w pokrywie i wkręciłem tam małe "pchełki" założyłem wycieraczke dla sprawdzenia i wycierczka śmiga jak trzeba Mam nadzieje że bedzie pomocne . Ps. teraz wiem że można roznitować blachę i raczej zrobić to bez demonażu podszybia i silniczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and_pec Opublikowano 5 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2012 Co do silniczka to zobaczcie czy bieżnia nie jest wypalona. U mnie to tak wyjarało dziurę w plastikowym kółku, że po jednym cyklu zaginało od razu styki i wycieraczki hulały non stop. Druga sprawa to dobre połączenie przewodów. Mój jeden był przetarty, w wyniku czego wycieraczki nawet po wyjęciu klucza ze stacyjki pracowały. Dopiero odcięcie aku je zatrzymywało, Co do dziury w bieżni, to pomógł mi ciasno osadzony bez kleju, kołek wycięty ze śruby do mocowanie deski klozetowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi