Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12/WP12] Różnica w spalaniu

dziki-toy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem ciekawy jaką różnicę w spalaniu macie w P12/WP12 (benzyna i diesel) podczas sezonu wiosenno-letniego, a jakie podczas zimy.

Pozdrawiam

To pochwal się najpierw swoimi wynikami ;)

Latem w miescie srednio 10 l, zima 11 l

w trasie srednio 7 l latem i zima

Edytowane przez Oskar

Mój spala w lato 7-8.5 a zimą ok 9. Przez cały czas jeżdżę z włączoną klimatyzacją. Czy jest jakaś u Was różnica z włączoną klimą, ja nie widzę żadnej. Silnik kręcę od 2.5 do 3 tyś obrotów.

• 2 tygodnie później...

Witam

Silniczek 1,9 dCi spalanie latem ok 5,8 l/100km przy czym 80% jazdy to miasto, zimą bywa bardzo podobnie;]

Ale ostatnio bylem zszokowany gdyż zaczał mi palic 7,6 l.Okazało sie że kluczowe było ciśnienie w oponach, gdzie w każdej było niżej o 0,1 - 0,2 bara. Wyregulowałem zgodenie z zaleceniami producenta, przed wyjazdem światecznym. Ku mojemu zdziwnie spalanie na trasie 5,4 przy średniej prędkości na całej trasie 70kmh. Jak wróce zrobie test po mieście ale tak jak wyżej pisałem prawdopodobnie będzie w normie 5,8;D.

Więc moi drodzy forumowicze, KONTROLUJCIE CIŚNIENIE W OPONKACH REGULARNIE.

• 3 tygodnie później...

u mnie w jesieni:) bo od wtedy mam auto, w trasie 5,4 w miescie 6. w zimnie 6,5 - 7. glownie miasto lekka trasa, przy ekonomicznej bardzo jezdzie tak do 70 kilosów 3,4 :) a raz nawet 2,8 ale akurat w takie jaja nie wierze:) zawsze te wskazania kompa biore przez 0.5 na niekorzysc,

a powiedzcie mi co to za numer ze staniem na luzie, wzkanik na kompie pokazuje spalanie najawyższe. to wychodzi na to ze trzeba non stop jechac nawet na czerwonym:)

a powiedzcie mi co to za numer ze staniem na luzie, wzkanik na kompie pokazuje spalanie najawyższe. to wychodzi na to ze trzeba non stop jechac nawet na czerwonym:)

Pokazuje najwyższe dlatego że wskazania są w ilości litrów potrzebnych do przjechania 100km a jak stoisz na luzie to się nie poruszasz więc spalanie rośnie do max. U mnie jak poszła turbina i oddałem auto do naprawy to po odebraniu komp pokazywał spalanie 99.9l. Dlatego że aku było odpięte a po ponownym podłączeniu silnik chodził a auto tylko stało żeby przepalić olej z wydechu. Dlatego takie spalanie