Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Zdjęcie koła

Gość lukasz6
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie chodzi o zdjęcie koła. Może temat jest banalny ale duży problem. Jakieś dwa tygodnie temu zmieniałem opony letnie na zimowe i teraz chciałem zdjąć to koło ale ono nie chce zejść. Jest to felga stalowa i jak ją zwalić. Może jakieś sugestie. Nissan P12

Jak odkrecisz szpilki i podnieiesz auto, żeby koło nie stykalo już z ziemia musisz dosyć energicznie stuknac w bok opony gora potem dol albo lewa - prawa. Uważaj tylko zeby auto nie zsunelo się z podnosnika

Felga stalowa zasniedzial na piascie kola, teraz są zprzyjajace warunki, wilgoc i sól która sypią drogowcy.

można stuknąć w opone ale można też poluzować troche nakrętki bądź szpilki nie wiem jak jest w P12 , przejechać kawałek, ewentualnie delikatne hamowanie i kolo powinno zluzować się na piaście

Edytowane przez Gawa

dlaczego hardkorowy ? luzujemy tylko tyle aby odległość między felgą a łbem śruby było np 2mm lub też 1mm wystarczy. Czasmi wystarczy przejechać ok 5 metrów , przyhamować i po robocie,

Ja jestem za podniesieniu auta na klocku żeby nie spadł.

I poluzować wszystkie szpilki nawet je odkrecić i popryskać jakimś wd40.I uderzać np od strony wew koła młotkiem gumowym oczywiscie zwyczuciem obracajac kolo.

Raczej powinno zejść, a na przyszłość żeby ułatwic sobie życie to można zdemontować wszystkie koła i wyczyścić na pierścieniu .Bo najczesciej tam sie lubi zapiec. Np wyczyscic szczotka stalowa.

Miałem podobny problem. Nawet 5 kilowy młot i uderzanie przez dechę nie pomogły. Jakby cholerę zespawało...

Dopiero hardkorowy sposób pomógł... ale trochę musiałem poszaleć..5 metrów i hamulce nie dało rady, dopiero skręt,hamulce i miękki grunt dały radę..

W tym "sposobie" miękki grunt to podstawa :)

Hehe szczególnie przy -10 na zewnątrz :whistle: Zapomniałem dodać, że ja trenowałem to przy zmianie zimowych na letnie :lol:

Weź WD40 lub zwykłą coca - cole (jeden z najlepszych środków do zapieczonych połączeń)

i dobrze oblej piastę koła i samą felgę na styku połączeń od strony wewnętrznej będzie najlepiej

i zostaw to na noc

To faktycznie masz kolego problem.

Sprubuj własnie tą pepsi-cole albo jakims wd i na noc zostaw. i do góry autko i bij po obręczy tylko z czuciem przez deskę troche wiekszym młotkiem.

No i wszystkie koła sobie sprawdz żebys czasami w trasie nie miał niespodzianki. Chyba najlepiej przeczyścić pierścień szczotka stalową żeby lużno koło sie kreciło.

Dzięki koledzy za podpowiedzi. Zdjąłem koło za pomocą mięśni i młotka pięciokilowego. Wystarczyło kilka razy porządnie uderzyć w oponę z zewnątrz i od środka. Teraz spiłowałem trochę obręcz i przesmarowałem smarem miedzianym. Za dwa tygodnie znowu spróbuję zdjąć to koło i zobaczę jaki będzie rezultat.

A reszte też prubowałeś zdjąć czy tylko to jedno ?

Żebyś czasami nie miał niespodzianki w trasie jak pisałem.

miałem to samo w innym aucie. stalowa felga "przykleiła się do piasty". auto zostało podniesiona na podnośniku, śruby zdjęte i opona od wewnątrz dostała uderzenie rurką od gazu o dł. ok. 1,5 m....mały zamach a siła odśrodkowa zrobiła swoje. sposób jest bezpieczny, sprawdzałem wielokrotnie.

koledzy jak koło nie chce zejść pod blokiem to jest mały problem i się nie dziwie , ja zajmuje się kolami od koparek i od aut ciężarowych , tam to musi byś odpowiedni młotek i rurka jak nie ma takiego sprzętu to nie podchodź, jak by były tylko takie problemy...

Może to i mały problem w przypadku ciężarówki gdzie jest dużo miejsca na rurki i tego typu rzeczy. W osobówce ciężko wozić niepotrzebny złom w postaci rurek i młotków. Ja mam tylko lewarek i klucz do kół oraz rękawiczki i to wszystko z moich narzędzi w samochodzie.