Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] specyficzny problem z paleniem

zabol57
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam ,prosze o rade ,podpowiec lub co kolwiek. Przyszly mrozy i mam problem z paleniem mojejej almerki i to inny niz sie spodziewalem. A wiec jak wsiadam do niej rano przekrecam stacyjke na ON grzeje swiece(2 razy tak nawszelki wypadek przy duzych mrozach) przekrecam rozrusznikiem ,zapala i jak puszczam zeby wrocil na ON to gasnie. Musze go trzymac na rozruszniku ,przegazowac i za ktoryms razem w koncu jak puszcze kluczyk i wroci na pozycje ON to chodzi normalnie. wi ktos o co tu moze chodzic ?????? mam zwalona stacyjke czy co???

może to problem słabej jakości ropki?! nie polecałbym go tak trzymać, bo zajedziesz rozrusznik;/

Podpompuj mu jutro rano ropy na maksa,az bedziesz mial opor na pompce na filtrze.

niedziala mi pompka

mi też nie działa pompka i nie mam problemu z odpalaniem, 2x świece, 2-5 obr rozrusznika i mruczy. Także problemu szukałbym gdzie indziej. Benzyna czy diesel?

Edytowane przez jasio

Benzyna czy diesel?

Raczej diesel skoro pisze o grzaniu swiec. Odpalenie przy dodaniu gazu by sugerowalo ze na przy przepustniucy ustawionej na bieg jalowy trafia za malo paliwa. Przerabialem podobna kwestie, mechanik stwierdzil ze to przewody paliwowe przed filtrem. po wymianie wszystko wrocilo do normy.

koledzy zabol pisze że ma problem ze stacyjką i pewnie to jest wina tej kostki pod nią ,jeszcze jak by napisał kolega jaka to almera to bym mógł otagować temat :dribble:

koledzy zabol pisze że ma problem ze stacyjką i pewnie to jest wina tej kostki pod nią ,jeszcze jak by napisał kolega jaka to almera to bym mógł otagować temat :dribble:

wlasnie tu chodzi o stacyjke chyba bo jak trzymam na rozruszniku to bez gazowania mruczy tylko jak puszcze zeby odbila to gasnie, a jak juz zalapie za jakims razem po puszczeniu kluczyka ze niegasnie to zaswieca mi sie kontrolka od ABS-u i gasnie ( doslownie tak tylko mignie) a mam almerke n16 2,2 Di z 2002r.

i dzieje mi sie tak jak jest mroz

Żadna stacyjka :) Wiem o co chodzi, bo też to zaobserwowałem przy temp. ok. -20. Jak się trzyma na rozruszniku, to jakby pali i załapuje, ale nie do końca. Jak się puści kluczyk, to oczywiście zgaśnie. Za drugim, czy trzecim razem w końcu załapie.

Wracając do ciężkiego palenia, które to to ja mam nawet przy plusowych temperaturach - znalazłem sposób, aby 100 razy lepiej palił. Może nie jest to idealne palenie, ale prawie normalne i już się nie męczę jak rok temu.

Świece oczywiście grzeję 2 raz i długo (20, 30 s). Następnie przy wciśniętym do oporu gazie zapalam. Oczywiście z chwilą załapania gaz natychmiast puszczam.

• 3 tygodnie później...
Gość SławekM.

Mam niestety to samo. Nowy filtr paliwa, nowy akumulator, wczoraj zmieniłem na nowiutkie świece żarowe. I niestety dzisiaj rano chwila prawdy -6c i kręci załapuje i gaśnie. Muszę potraktować go samostartem i załapuje. Czy ktoś wie co to może być, dodam, że sterownik pompy jest po naprawie. czyżby dawkowanie paliwa czy coś takiego. Na ciepłym silniku pali dobrze.

• 1 miesiąc temu...

widze ze to jakies nie do wyjasnienia przyczyna. ja tak meczylem swoja almerke ze wkoncu mi sie check zaswiecil bylem u speca podobno najlepszego w mojej wsi i powiedzial ze to wina akumulatora ma za mala moc rozruchu bo jak jest zimno to spada ale jakos mam watpliwosci. bledy jakie sie wyswietlily to P1607 ECM2 i P1621 EBM15 podobno od mobilajzera i cos od sterowania silnikiem. przypomne ze moja almerka pali wsumie na dotyk i zapala ladnie tylko jak puszcze stacyjke zeby odbila to gasnie a jak trzymam na rozruszniku to pieknie chodzi, czy to moze byc naprawde wina akumulatora? bo ponad 300zl nie chce mi sie wywalac od tak a na tym kreci ladnie bez zamulki.

jak kręci dość szybko, to na pewno nie aq. Mechanik nie ma innego pomysłu, to gada, co mu ślina przyniesie.

ja bym sprawdził przekaźnik od świec może jest walnięty i nie daje prądu na świece i one nie grzeją. To jeśli chodzi o Sławka

Edytowane przez Telek

Gość rozmaryn

to ja się podłączę do tematu, mianowicie mam n16 1.5 dci. Kiedyś robiłem kluczyk na ON i czekałem jak kontrolka check zgaśnie i odpalał bez problemu. Teraz jak tak chce zrobić to za 1-wszym przekręceniem kluczyka nie odpali. Muszę mu odpuścić i przekręcić 2-gi raz i odpala bez problemu (bez grzania ponownego świec), nie jest to zależne od temp. Czy ktoś wie co może być tego powodem?

Gość Gawędziarz

Witam Koledzy

Mam identycznie jak autor tematu ( zabol57 ). Ja osobiście spróbuje wymienić czujnik temperatury silnika. Kiedyś pisałem o tym na forum i ktoś mi tak podpowiedział, myślę że to może to być a kosztuje dwadzieścia kilka zł.

Kupiłem, założyłem i nic. Jedynie co, to wskazówka od temp wody "dłużej się nagrzewa". Wcześniej po 5 km była w pionie a teraz po 11 km.

Edytowane przez Gawędziarz

ja rozwiazalem juz problem, tak jak myslalem stacyjka, kumpel mi wykrecil ta dupke plastikowa rozebralismi wyczyscil rozpuszczalnikiem bo byly tam blaszki troche okopcone. zlozylismy do kupy choc ciezko bo tam sa 2 blaszki i 2 sprezynki, ale jakos mu sie udalo i rano palil elegancko.