Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[K11] nie odpala/immobiliser?

Gość agnes.j

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panów,

na początku zaznaczam, że zgodnie z loginem jestem kobietą i z góry przepraszam za łopatologiczny opis mojego problemu.

Problem zaczął się w momencie gdy rozładował się akumulator i został wyjęty do podładowania. Po jego ponownym zamontowaniu rozrusznik kręci ale auto nie odpala. Podejrzenia moje i mojego ojca padły na immobiliser (taki co blokuje zapłon). Niby reaguje normalnie na sterowanie pilotem, czyli uzbraja się i wyłącza jak wcześniej oceniając po mruganiu diody ale auto stoi już drugi tydzień.

Podobno można jakoś, wręcz trzeba, odkodować immobiliser i zakodować na nowo bo teraz w pamięci samochodu jest ustawienie blokady.

Jestem załamana bo uwielbiam moje auto. Właściwie to nawet nie mam pewności, że to ten immobiliser a nie coś innego chociaż nie było wcześniej symptomów awarii innego urządzenia.

Może ktoś miał podobną sytuację i mógłby mi pomóc albo polecić jakiegoś specjalistę w tym temacie, najchętniej na terenie Łodzi lub okolic.

Jak będę umiała to odpowiem na ewentualne pytania.

Z góry dziękuję za każdą pomoc,

Agnieszka

Moja matka była w takiej samej sytuacji dwa razy :P za pierwszym razem nie wymieniła świec na czas, a za drugim miała zapchany filtr paliwa. Z ta micra jest tak ze jeżeli nie wymienisz czegoś tak jak napisali w instrukcji to na bank się zepsuje. Jeżeli to byłby zapchany filtr to powinna odpalić po dłuższym kręceniu rozrusznikiem i dodawaniu gazu. Także zanim pójdziesz do mechanika to sprawdź kiedy wymieniłaś świece i filtr paliwa.

teraz jeszcze przyszło mi do głowy ze jeżeli masz immobiliser z blokada na zapłon to nie będzie iskry, możecie to sprawdzić z tata. możesz tez mieć blokadę na pompę paliwa, wykręćcie świece i sprawdźcie czy są zalewane paliwem, czy suche. jeżeli jest iskra i świece są z benzyny to chyba możecie wykluczyć immobiliser. niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...