Gość tommy1911 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Witam wszystkich. Posiadam Primere P11, silnik 1.6 70kw GA16DE, tylko benzyna. Od jakiegoś czasu mam problem z odpalaniem mojej primery, a mianowicie rozrusznik tak jakby miał ciężko kręcić. Na "zimnym" silniku jest trochę lepiej,choć nie tak jak być powinno, lecz na "ciepłym" - wystarczy, że np: wyjdę do sklepu i już rozrusznik nie ma siły w ogóle zakręcić lub zakręci raz i jest koniec. Zdarza się, że rozrusznik się "zawiesi". Gdy ten problem spotkał mnie pierwszy raz jakiś czas temu pojechałem z tym do elektryka - zostały wymienione tuleje, szczotki oraz bendix. Było dobrze na okres ok. jednego m-ca, aż problem nasilał się z czasem i z dnia na dzień rozrusznik coraz gorzej kręcił. Po raz kolejny zostały wymienione tuleje i szczotki a za trzecim razem doszedł do tego nowy wirnik. Problem nadal istnieje. Zakupiłem nowy aku BOSCH-a, wyczyciłem klemy oraz kabel od masy i nic to nie pomogło. Zastanawiam się nad kupnem rozrusznika, tylko nie wiem czy to coś pomoże, bo być może problem tkwi w czymś innym. Z góry dziękuję za pomoc. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dynamit75 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Mialem kiedys taki problem w P10. Wygladalo identycznie tuleje , szczotki pozniej wirnik. Wirnik pomogl na kilkanascie dni, wymienilem uzwojennia stojana i to zalatwilo sprawe permamentnie. ze starego rozrusznika zostala obudowa, kopolka i szczotkotrzymacz Bendiks tesz wymienilem ( bez rezultatu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 wirnik jest na łożyskach kulkowych wiec taka wymiana za wymianą do mnie nie przemawia jakieś naciągactwo .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.