zomb Opublikowano 20 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 (edytowane) [maverick 95 benzyna] Ostatnio parowały mi dość mocno szyby i zajrzałem pod wykładzinę... bagno. Zdemontowałem podłogę i wyszło na to że leje mi z przodu: Pytanie 1: Sprawdzić teraz od podszybia czy wyciągać dalej wentylacje i wentylator i patrzeć skąd leci? Pytanie 2: gdzie kupię filc pod podłogę (ten stary jest pognity i wolałbym go nie wrzucać) pytanie 3: przy ściąganiu tapicerki strzeliło mi klika zatrzasków. Można to kupić tylko w serwisie nissana czy są to może jakieś typowe dostępne w każdym motoryzacyjnym sklepie. Pytanie 4: To chyba jakaś zaślepka szybra, ale jak ona powinna działać? (pierwszy raz to zobaczyłem po ściągnięciu podsufitki). U mnie ona sobie po prostu tam jest a chyba nie taka jej funkcja. Pytanie 5: jaki silikon do łatania ewentualnych dziur/nieszczelności? (chodzi mi o uszczelnienie klapki od podszybia czy w przypadku jakby puszczała uszczelka przy kablach el.) ...im dalej w las tym więcej pytań. Pytanie 6: Po odkręceniu podszybia znalazłem filtr kabinowy dwuczęściowy: Wiem że w terrano macie takowy za schowkiem a w Mavericku 95 jest tu. Wiecie może gdzie można kupic taki bo puki co nie udało mi się go namierzyc w żadnej hurtowni. Edytowane 20 Grudnia 2010 przez zomb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat125 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Ad.1 Nie mam pojęcia. też walczę z wodą w tym miejscu tylko od kierowcy. Z wentylatora leje mi się przy burzy w lecie i włączonych wycieraczkach. Ad. 2. Właśnie nabyłem: http://allegro.pl/mata-filcowa-akustyczna-wygluszenie-filc-2x1m-i1373991196.html Ad.3 Jak się cos dowiesz daj znać mam ten sam problem. Ad. 4 Masz auto bez szyberdachu? Ciekawe, bo zaślepka szyberdachu i rynna i odpływy są. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 24 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 JA miałem wodę i trochę korozji już pod nogami kierowcy. Dywanik wilgotny i mimo wietrzenia jak wyjmowałem wycieraczkę to była zaparowana. Po wydarciu wykładziny wywaliłem ten namoknięty filc (do niczego mi nie jest potrzebny, hałas nie wzrósł) sama wykładzina została. Zakonserwowałem wżery i tyle. Przyczyna? mogą być 2 bo w jednym czasie zrobiłem: Udrożniłem odpływ z szybra, ten w słupku i przyłapałem uszczelnienie mieszka dźwigni zmiany biegów gdyż brakowało 1 wkręta w tym metalowym kołnierzu i to myślę był główny powód dostawania się wody. Na 1 zdjęciu wydaje mi się że brakuje ci 1 wkręta na rogu metalowego kołnierza własnie dociskającego gumę uszczelniającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ara502 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Witam Mam ten problem też. Umnie dostaje się przez tylną klapę uszczelka do wymiany i od strony pasażera z przodu. Jak myję karcherem to pełno wody. Sprawdz jeszcze sobie w jakim stanie masz nadkola od zewnątrz i w środku samochodu pod wszystkimi osłonkami. Może gdzieś tobie tam trochę schrupało i się sonczy do środka. Umnie od strony pasarzera jest mała dziurka i tamdędy się dostaje do środka, od środka całkiem niewidoczna a od zewnątrz naprawdę trzeba się postarać by ją znaleść. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gramek Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 JA miałem wodę i trochę korozji już pod nogami kierowcy. Dywanik wilgotny i mimo wietrzenia jak wyjmowałem wycieraczkę to była zaparowana. Po wydarciu wykładziny wywaliłem ten namoknięty filc (do niczego mi nie jest potrzebny, hałas nie wzrósł) sama wykładzina została. Zakonserwowałem wżery i tyle. Przyczyna? mogą być 2 bo w jednym czasie zrobiłem: Udrożniłem odpływ z szybra, ten w słupku i przyłapałem uszczelnienie mieszka dźwigni zmiany biegów gdyż brakowało 1 wkręta w tym metalowym kołnierzu i to myślę był główny powód dostawania się wody. Na 1 zdjęciu wydaje mi się że brakuje ci 1 wkręta na rogu metalowego kołnierza własnie dociskającego gumę uszczelniającą. Kolego czy mógłbyś mi dać namiar na miejsce do czyszczenia odpływów z szybra. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Kolego czy mógłbyś mi dać namiar na miejsce do czyszczenia odpływów z szybra. Pozdrawiam Jak otworzysz szyber to w przedniej części na rogach rynienek masz otwory odpływowe. Lejesz wodę w rynienki te do okoła szybra po otwarciu i obserwujesz czy woda schodzi przelewając się odpływani w progach. Jeżeli nie schodzi to masz przytkany. Niektórzy radzą ostrożnie udrożnić drutem. Ja tak nie mogłem nic zdziałać i wetknąłem przewód ciśnieniowy używany standardowo w pneumatyce taki o przekroju jakieś 0,5 cm. No i nim przepychałem brud na różne sposoby. Lekko nie było. Na początek syf się wbił w przewód i jak wyciągnąłem to go wydmuchałem z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erp. Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 [maverick 95 benzyna] Ostatnio parowały mi dość mocno szyby i zajrzałem pod wykładzinę... bagno. Zdemontowałem podłogę i wyszło na to że leje mi z przodu: Pytanie 1: Sprawdzić teraz od podszybia czy wyciągać dalej wentylacje i wentylator i patrzeć skąd leci? Pytanie 2: gdzie kupię filc pod podłogę (ten stary jest pognity i wolałbym go nie wrzucać) pytanie 3: przy ściąganiu tapicerki strzeliło mi klika zatrzasków. Można to kupić tylko w serwisie nissana czy są to może jakieś typowe dostępne w każdym motoryzacyjnym sklepie. Pytanie 4: To chyba jakaś zaślepka szybra, ale jak ona powinna działać? (pierwszy raz to zobaczyłem po ściągnięciu podsufitki). U mnie ona sobie po prostu tam jest a chyba nie taka jej funkcja. Pytanie 5: jaki silikon do łatania ewentualnych dziur/nieszczelności? (chodzi mi o uszczelnienie klapki od podszybia czy w przypadku jakby puszczała uszczelka przy kablach el.) ...im dalej w las tym więcej pytań. Pytanie 6: Po odkręceniu podszybia znalazłem filtr kabinowy dwuczęściowy: Wiem że w terrano macie takowy za schowkiem a w Mavericku 95 jest tu. Wiecie może gdzie można kupic taki bo puki co nie udało mi się go namierzyc w żadnej hurtowni. Witam parę odpowiedzi na Twoje pytania; 1 Po rozebraniu wszystkiego lub podczas rozbierania polewaj wodą auto z zewnątrz wtedy łatwiej namierzysz przeciek. 2 Polecam alledrogo 3 Przeważnie można dokupić na giełdach samochodowych z częściami ( giełda pod Grójcem stoisko tylko ze spinkami mają chyba wszystkie rodzaje 4 Według mnie jest to osłona szyberdachu szklanego która uniemożliwia wpadanie światła od góry do auta przez szklany szyberdach ( oczywiście jak jest nią zasłonięty ). W moim Terrano podczas otwierania szyberdachu na max-a do tyłu widoczna na fotce osłona wraz z szyberdachem odsuwa się do tyłu ( można ją również odsunąć ręcznie bez odsuwania szyberdachu. Wtedy możemy się delektować widokiem nieba za szklanym szyberdachem ( np. podczas deszczu ). Podczas zamykania szyberdachu wspomniana osłona wędruje wraz z szyberdachem i się zamyka. Jeśli u Ciebie nie działa wraz z zamykaniem lub otwieraniem szyberdachu ta osłona to może coś tam się odczepiło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość waldek 1980 Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Koledzy u mnie spadł wężyk z odprowadzenia wody z szyberdachu i woda powolutku pod tapicerką lała się pod nogi a jak go założyłem to okazło się że jeszcze wysunoł sie od dołu z rynieki i woda nadal lał się pod nogi jak to opanowałem to mam spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Jak dostałeś się do tego wężyka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość waldek 1980 Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Węzyk jest w słupku obok dzwi tak że w moim przypadku odkreciłem podbicie dachu i już była końcówka górna w zasięgu a od dołu równiez trzeba odręcic kilka plasików podciągnąć tapicerkę i widzimy wszystko bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dhaeraow Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Co prawda ja mam tyrana 1 ale miałem podobny problem z wodą. Rozebrałem z przodu co się dało i polewałem wodą (tak jak już tu ktoś pisał). Okazało się, że mam jakiś fabryczny otwór pomiędzy kabiną a komorą silnika. Wyciąłem kawałek gumy i go zatkałem. Podejrzewam jednak, że to bardziej sprawka poprzedniego właściciela który trochę namodził w autku. Do klejenia polecał bym bardziej sikafleks niż silikon. Sztywniejszy i nie łuszczy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi