Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Kto wymieniał tarcze w N15??

Gość dent
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zell napisał/a:

Źle mówicie, sedan miał 13" tylko w roku 96, w następnych latach był już na 14". A wersja z ABS'em 1.4 ma 247 tarcze

mam 97, oryginalnie były felgi 13

A auto PL czy z innego rynku.

PL

To pewnie gościu chciał mi powiedzieć, że po lifcie weszły i mu się roczniki pomyliły. Mój był seryjnie na 14" bo taką mam naklejkę w drzwiach.

• 2 lata później...
Gość rafal.zal

Panowie przd wymianą tarcz hamulcowych polecam je zmierzyć dokładnie żeby uniknąć problemu. Ja byłem przekonany, że mam tylne w rozmiarze 234mm a okazało się, że maja 258mm, sugerowane przednie miały mieć 247mm a po zmierzeniu okazało się, że mają 252mm. Na przód mogą być 232mm(podobno tylko do 1,4 bez ABS ale z opinii forumowiczów widać, że nie tylko), 247mm(podobno tylko z ABS ale również, są odstępsta) oraz 252(podobno w modelach od 98 z ABS ale głowy nie dam ;) ). Na tył mogą być 234mm lub 258mm(podobno tylko od 98r).

Dodam jeszcze jedną uwagę dla montujących NIPPARTS. Mój mechanik zwrócił mi uwagę, że są dostępne 2 rodzaje produktów oznaczone tą marką, różniące się napisem na pudełku "made in..." - i te "made in Turkey" są podobno tyle warte co produkt kowala NO-NAME. Więc ostrożnie przy kupowaniu.

Dodam jeszcze jedną uwagę dla montujących NIPPARTS. Mój mechanik zwrócił mi uwagę, że są dostępne 2 rodzaje produktów oznaczone tą marką, różniące się napisem na pudełku "made in..." - i te "made in Turkey" są podobno tyle warte co produkt kowala NO-NAME. Więc ostrożnie przy kupowaniu.

To prawda, o czym przekonalem sie osobiscie. Cale szczescie NIPPARTSY wylatuja w sobote do kosza, ustepujac miejsca Ferodo Premier.

Upiorne wycie od momentu zalozenia, klocki nieasamowice twarde, rysujace powierzchnie tarczy.

Gość rafal.zal

Co do wymiany tarcz tylnych w Almerze N15 to mam pytanie czy któryś z forumowiczów, nie wymieniał ich ostatnio bo interesuje mnie rozmiar śrub mocujących jarzmo. Chciałbym kupić mocny klucz bo zapewne będą te śruby zapieczone a moje klucze kończą się na 14 ;] więc napewno bedą za małe. Nie chcę kupować na oko bo zawsze można o ten mm się pomylić i klucz będzie niedobry. Proszę więc o pomoc.

• 3 tygodnie później...

Ja wymieniałem tarcze, ale śruby wcale nie były bardzo zapieczone. WD-40 albo coś na ten gust, spryskaj obficie i będzie ok. Co do kluczy to niestety nie pamiętam jaki tam był ale w 15 i 17 trzeba się zaopatrzyć bo jak nie tutaj, to gdzie indziej na pewno Ci się przyda. Nawet dziecku do roweru w przyszłości.

wie ktoś może jakiej firmy były zakładane fabrycznie klocki i tarcze na tył do almery 98r

Hmmm dlaczego musisz miec orginal?Nie mozesz miec jakiejs dobrej renomowanej firmy?Żadkościa jest wymiana tylnych tarcz, jeszcze w almerze sa bardzo słabo eksploatowane ze wzgledu na małą siłe hamowania tyłu, można powiedzieć że wręcz jej nie ma.Szkoda ze nie ma w N15 tych korektorów siły hamowania bo wtedy można by zwiekszyć tą siłę hamowanai z tyłu.

Ale namieszałem :P

dzisiaj kupiłem tarcze i klocki na tył JC premium tarcza ma 7mm grubości a szerokość okładzin ciernych przy klockach 10mm wkręciłem cylinderek do środka tak że jeden klocek się całkowicie schował założyłem drugi i zoonk bo tarcza ani myśli wejść nie wiem co jest tego przyczyną niby wszystko się zgadza poradźcie coś bo jeżeli sam nie dam rady to muszę .do mechanika :/

kabuz, zobacz tutaj http://www.conti-online.com/generator/www/...e/index_en.html web catalogue , pisza ze na tyl byly 2 rodzaje klockow dla 1,6 z absem. Width: 105,3 mm, Height: 47 mm, Thickness/Strength: 16,5 mm oraz Width: 99,3 mm, Height: 40 mm, Thickness/Strength: 14,8 mm. Byc moze dali Ci zle klocki w sklepie.

ulisses sprawdziłem te które kupiłem to są te mniejsze Width: 99,3 mm, Height: 40 mm, Thickness/Strength: 14,8 mm, Wear Warning czyli powinny pasować bo te drugie to jeszcze szersze są to na pewno nie będą wchodziły

[ Dodano: Pon 27 Kwi, 2009 23:07 ]

już założyłem wszystko gra przyznaję mój błąd za mało dokręciłem tłoczek muszę jeszcze wymienić tę gumkę na tłoczku nie wiecie gdzie taką można dostać?

• 2 tygodnie później...