Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

QQ FL Korek zbiorniczka spryskiwacza

yogurt
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mój qq 1,6 odebrany 12.2010 niebieski korek bez miarki i bez trzymanki:) Musze uważać bo w almerze zgubiłem i potem mozna dokupić ale już żółty. Oczywiście tylko w ASO bo zamienników nie ma. Coś koło 25,-

Patent na zamontowanie korka super, nissan może się schować !

Ale ogólnie ten korek do spryskiwaczy z "miarką do mierzenia ilości płynu" to śmiech na sali hehehehe jak by się jednego dodatkowo czujnika założyć w zbiorniku nie dało szczególnie jak jest ksenon i spryskiwacze reflektorów, znajomy się nie mógł przestać śmiać, jak to zobaczył i mu sprzedawca powiedział, że po słabnącym ciśnieniu będzie pan wiedział że się płyn kończy.

Pisze w temacie pokrewnym żeby nowego nie otwierać. Powiedzcie mi po za tym że korek do plynu ucieka to czy spryskiwacze przednie wam dobrze spryskują przednia szybę ?? bo u mnie robi sie tak że pierwsze uruchomienie elegancko ale już następne to spryskiwacze nie dają takiej mgiełki z płynu na szybę tylko takie 4 wieksze strumienie na szybe lecą ?? A przy większej prędkości (80 - 130) to płyn bardziej leci pod wycieraczkę niż nad nią co mi nic nie daje w myciu szyby ;/ czy to normalne?? W Vw czy miałem 60 czy 160 to tylko różniło się że płyn dolatywał dalej na szybę od spryskiwaczy czy bliżej ( przy większych prędkościach) a nie że raz jest cacy a raz do du..

Pisze w temacie pokrewnym żeby nowego nie otwierać. Powiedzcie mi po za tym że korek do plynu ucieka to czy spryskiwacze przednie wam dobrze spryskują przednia szybę ?? bo u mnie robi sie tak że pierwsze uruchomienie elegancko ale już następne to spryskiwacze nie dają takiej mgiełki z płynu na szybę tylko takie 4 wieksze strumienie na szybe lecą ?? A przy większej prędkości (80 - 130) to płyn bardziej leci pod wycieraczkę niż nad nią co mi nic nie daje w myciu szyby ;/ czy to normalne?? W Vw czy miałem 60 czy 160 to tylko różniło się że płyn dolatywał dalej na szybę od spryskiwaczy czy bliżej ( przy większych prędkościach) a nie że raz jest cacy a raz do du..

niestety TTTM

Ja przynajmniej tak. I strasznie mnie to irytuje.

Co do miarki poziomu płynu to przypomina mi ona bagnecik ze zbiornika paliwa w Trabancie :)

BTW: wersja Tekna polift miarka płynu obecna. Jeżeli tylko Tekny ją mają to się sprawa nadaje do kabaretu.

Tez tak mam niestety, a jeszcze w śniegu te strumyczki przebić się nie mogą:)

Edytowane przez meridion

Do uwag o uciekającym korku (u mnie też jest niebieski i bez mocowania) dodałbym drugie deko humorystyczne spostrzeżenie. Jak wlewam płyn do spryskiwaczy, to strasznie się on pieni (bardziej niż w corsie i astrze). To pewnie przez ten wyciągnięty łącznik:). To powoduje, że nie mogę od razu nalać pełnego zbiorniczka:)

Jak ma być śmiesznie to proszę bardzo: Do nalewania płynu używam szufelki. Bo jest zawsze pod ręką by osłonić alternator. Szczególnie, gdy 5l butla jest pełna.

Do uwag o uciekającym korku (u mnie też jest niebieski i bez mocowania) dodałbym drugie deko humorystyczne spostrzeżenie. Jak wlewam płyn do spryskiwaczy, to strasznie się on pieni (bardziej niż w corsie i astrze). To pewnie przez ten wyciągnięty łącznik:). To powoduje, że nie mogę od razu nalać pełnego zbiorniczka:)

A pianka jest na 3 palce ? ... Bo jeśli nie - to słabej jakości płyn. :lol:

gdzie moza sie zaopatrzyc w takie cudo?

zdjęcie ściągnięte z forum QQ, ale nie pamiętam angielskiego czy niemieckiego i "wyrób" wygląda na samoróbkę czyli wykonanie ala Adam Słodowy

• 1 miesiąc temu...

Dołączam się do ekipy gubiącej korki B) . Dziś pojechałem na myjnię, podnoszę maskę aby dolać płynu i korka nie ma...Wyparował normalnie :)

Pzdr

• 1 rok później...

dzisiaj szukałem tego korka przez 5 minut i znalazłem :)

w takim beznadziejnym miejscu go złapałem koniuszkami palców i miałem problem aby wyciągnąć rękę :D

Nissan jest totalnie głupim producentem - powinny być siłowniki do ciężkiej maski, a taki korek powinien być połączony ze zbiornikiem w sposób uniemożliwiający zagubienie korka

skończyło się na tym, że wywierciłem fi2.5mm w zbiorniku i fi2.5mm w korku i połączyłem takim sznureczkiem łączącym klapkę zamykania obiektywu z obudową aparatu (starego, cyfrowego)

jutro strzelę fotkę, zbyt pięknie może nie wygląda, ale jest ok

można też złapać na popularną trytkę

Widać kolega Karas007 nie był świadomy jaką wersję kupuje.

Przecież Tekna różni się od I-Waya i Accenty właśnie miarką poziomu płynu do spryskiwaczy. Są tam jeszcze jakieś pierdoły gratis ale płaci się przecież za miarkę ;)

Niezbadane są nissanowskie zasady zestawień wyposażenia .Oszczędzają nawet na kawałku plastiku wartym w produkcji jakieś 3 euro centy, ale globalnie to już prezesi się napasą...

Ten koreczek z miarką był standartem w Almerach.

pozdrawiam świątecznie

J.

QQ 2010 FL ma korek z miarką, prawie taki sam jak mam w Astrze II z 99 roku :D Postęp techniki przez ten czas powinien być taki, jak u innych, czyli kontrolka na desce rozdzielczej, ale dobra i miarka ;) Przynajmniej w QQ są lepsze spryskiwacze niż w Koleosie, ale mgłowym w Oplu nie dorównają ;)

Skoro Michalmiko ma miarkę w Accencie to pewnie dołożyli ją razem z EURO 5 pod koniec 2010 roku. Zgadza się?

Skoro Michalmiko ma miarkę w Accencie to pewnie dołożyli ją razem z EURO 5 pod koniec 2010 roku. Zgadza się?

nie, bo mój QQ Acenta Euro5 jest z 2011, a korek bez jakiejkolwiek miarki

Może poprzedni właściciel dokupił, bądź zgubił... Samochód kupiłem dwa miesiące temu z Polski rzecz jasna ;)

Edytowane przez Michalmiko

Może poprzedni właściciel dokupił, bądź zgubił... Samochód kupiłem dwa miesiące temu z Polski rzecz jasna ;)

Pewnie tak było, bo już wcześniej ustaliliśmy że tylko Tekna ma miarkę. Stąd moje zdziwienie.

Co z piramidalna bzdura swoją drogą... strong>ression.gif

Nasunęło mi się jeszcze jedno spostrzeżenie. Jakiś czas temu zauważyłem, że nie działają mi spryskiwacze reflektorów, po dolaniu płynu ożyły. Ciekawe czy to rurka ssąca jest po prostu wyżej czy też może jest czujnik. Jeżeli tak i nie wyprowadzili kontrolki na deskę to już nic nie rozumiem....

I jeszcze pytanie. Czy wszystkie wersja mają taką samą pojemność zbiorniczka? Do tekny (z miarką) wchodzi ok. 5 litrów gdy jest prawie sucho. Jak jest w innych wersjach?

Edytowane przez luc123456

• 3 lata później...

Dziś zauważyłem , że nie mam korka, szybko telefon do Nissana i odpowiedź: nie mamy , musimy zamówić ale proszę przyjechać aby zobaczyć jaki potrzeba.

Koszt ok 30- 40zł (zależy jaki) - dla mnie szok, do tego trzeba 2 razy dojechać i wrócić .

Na razie zasłoniłem wlew woreczkiem foliowym i okręciłem gumeczką aby sie paprochy nie dostawały.  :)