Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Problem z odpalaniem P12

Gość Arti400

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

mój problem polega na tym, iż silnik ( 1.9 Dci ) nie odpala niezależnie od temperatury/pogody, jedynie po użyciu spray-u do rozruchu silników jest to możliwe.

Gdy silnik jest rozgrzany odpali ale też po dłuższym kręceniu rozrusznikiem.

Podczas jazdy wyświetla się czerwona kontrolka silnka w prawym dolnym rogu, samochód słabnie, jednak po wyłączeniu zapłonu i ponownym go załączeniu kontrolka znika i silnik pracuje normalnie. Tylko w momencie zapalenia owej kontrolki samochód traci na mocy a pozatym jest ok.

WYMIENIONE:

- świece

- filter paliwa.

Przy gaszeniu silnika wydaje "dziwny dźwięk" cos w rodzaju "jakby wypuszczał powietrze" jeżeli ktoś miał auto na gaz to wie o jaki dźwięk chodzi, oczywiście przy starych instalacjach.t

Przy gwałtownym przyspieszeniu potrafi ostro zadymić.

Komp nie wykazuje żadnych błędów.

Jeżli ktos miał podobny problem lub ma jakiś pomysł dotyczący przyczyny to proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...

Mam dokladnie taki sam problem.Z kontrolka silnika sobie poradzilem (byly takie same objawy)-okazalo sie ze padla turbina.Zanim do tego doszedlem to odwiedzilem wiele warsztatow i serwisow i wysluchalem wielu teorii.Nie polecam regeneracji turbiny-padly mi dwie regenerowane -na zadnej nie zrobilem wiecej niz 10 km!!!!.Kupilem uzywke i po problemie.Proponuje troche poczytac o wymianie turbosprezarki zanim pojedziesz do garazu.Ale problem z odpalaniem pozostal.Wymienilem czujnik polozenia walka rozrzadu,czujnik polozenia walu korbowego i nic.Auto 10 razy odpala a jak mu odbije to mozesz sobie krecic ile chcesz i nic.A pozniej znowu pali.Nie swieci sie zadna kontrolka silnik pracuje normalnie.Nie odpala bez wzgledu na pogode,czy zimny czy cieply silnik -to samo.Teraz to juz nie wiem co robic i gdzie jechac.Mam dosyc tego samochodu.Totalny niewypal.Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...