Gość 7,62 Opublikowano 26 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2010 Jechałem sobie spokojnie po dość śliskiej drodze. Miałem zapięty przedni napęd. W pewnym momencie zauważyłem, że w lewym górnym rogu deski zaczęła migać lampka 4WD. Jednocześnie na wyświetlaczu ciekłokrystalicznym zaczął migać symbol załączonego napędu na 4. Zapaliła się także kontrolka ABS. Sprawdziłem - ABS rzeczywiście nie działał. Po rozpięciu napędów kontrolka 4WD i symbol na wyświetlaczu przestały migać. Nie dało się jednak ponownie zapiąć przodu. Po każdej próbie zaczynał tylko migać wyświetlacz. Sprawdziłem bezpieczniki - były ok. Odłączyłem na chwile akumulator, żeby zrestartować komputer - nie było żadnego rezultatu. Czy ktoś ma jakiś pomysł co to się mogło stać? A może ktoś się już z czymś takim spotkał? Co z tym dalej robić? Serwis? Elektromechanik? Dodam tylko, że aktualny przebieg, to 152000 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 Powiem tak jak nie ma abs to i napędów też nie będzie, trzeba podpiąć pod kompa i się wyjaśni czy to jest wina abs, ale tak na 99% to będzie problem abs i jak go usuniesz to wszystko wruci do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7,62 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 No i sprawa się wyjaśniła. Tak jak podpowiadał kolega michal801, to sprawka ABS. Okazało się, że mam walnięty prawy tylny czujnik ABS, a w zasadzie przewód co z niego wychodzi. Raz przewodzi sygnał, a raz nie. Tak czy owak czujnik trzeba wymienić. Za taki czyjnik w ASO wołają 1300 zeta Będę musiał poszukać gdzieś w terenie, bo to rozbój w biały dzień! A tak na marginesie - serwis w Bydgoszczy potrzebował jedyne pięć godzin na zlokalizowanie usterki :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wojtek4x4 Opublikowano 27 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2010 No i sprawa się wyjaśniła. Tak jak podpowiadał kolega michal801, to sprawka ABS. Okazało się, że mam walnięty prawy tylny czujnik ABS, a w zasadzie przewód co z niego wychodzi. Raz przewodzi sygnał, a raz nie. Tak czy owak czujnik trzeba wymienić. Za taki czyjnik w ASO wołają 1300 zeta Będę musiał poszukać gdzieś w terenie, bo to rozbój w biały dzień! A tak na marginesie - serwis w Bydgoszczy potrzebował jedyne pięć godzin na zlokalizowanie usterki :/ 1300 za jeden ? Czyli jeżeli takie są cztery to... oj oj lepiej nie myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7,62 Opublikowano 28 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2010 No, na szczęście dowiedziałem się przed chwilą, że nowy czujnik można kupić za 450pln netto. Oczywiście nie w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość budmiller Opublikowano 30 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2010 No, na szczęście dowiedziałem się przed chwilą, że nowy czujnik można kupić za 450pln netto. Oczywiście nie w ASO. Tu ma gościu jeszcze taniej http://moto.allegro.pl/czujnik-abs-przod-nowy-nissan-navara-d40-i1391622142.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 7,62 Opublikowano 1 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2011 Tu ma gościu jeszcze taniej http://moto.allegro.pl/czujnik-abs-przod-nowy-nissan-navara-d40-i1391622142.html Tak, widziałem już wcześniej. Tylko, że ja potrzebuję prawy tył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zberek Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Tak, widziałem już wcześniej. Tylko, że ja potrzebuję prawy tył. Witam, Mam to samo, tyle że ja potrzebuje lewy tył. Jak by ktoś miał namiary na taki czujnik nie z ASO proszę o info na maila: bartek@3.pl. Z góry dzieki. Pozdrawiam, Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość piotrek555 Opublikowano 20 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2011 sprawdż sobie łożyska ten sam problem mam kosz w serwisie za dwa 5500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 (edytowane) U mnie też się pojawiło, przebieg 175 tkm. Ciekawe, który to będzie czujnik. A może tylko błoto jeszcze zalega i wystarczy czyszczenie? Dziś wieczorem się okaże I już wiem. Czujnik cały, Łożysko uszkodzone ha. Zamówinona juz piasta - zdziercy czemu nie robią łożysk. Edytowane 12 Lutego 2011 przez szczureczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość duodent Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 (edytowane) po wizycie u mechanika (czyszczenie ukladu paliwowego)pojawił sie problem w moim Nissanie Pathfinder 2005 podczas jazdy zapaliła się kontrolka 4WD i samochód stracił moc i prędkość ,po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka gaśnie auto ma moc i obroty,ale po kilku minutach zapala się ponownie i objawy powracają , proszę o pomoc ! :dribble: Edytowane 9 Marca 2011 przez duodent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielarz29 Opublikowano 9 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2011 Witam mam pytanie do kolegi "szczureczek" jak długo jeżdziłeś z tym defektem ?? bo niestety czeka również nas wymiana gdyż nieźle już słychać tarcie przy skręcaniu i czujnik ABS raz działa raz nie. Może to głupio zabrzmi ,ale jak długo można z tym jeździć i co może się stać jak na czas się nie wymieni?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 Hm, luz zauważyłem wcześniej i pojechałem jeszcze ze 3000 km, ale jak przestał działać abs to zamówiłem i nie latałem już. Zamówiłem z USA bo u nas ceny jakieś takie. Nie wiem ile mnie wyszło, ale około 850 zł wszystko chyba plus 80 zł 2h wymiany. Mechanik powiedział oby częściej takie łatwe roboty. A że dużo latam to chciałem łożysko z piastą, bo wiem że gdzieś można za połowę tej ceny kupić samo łożysko i kombinować z wtopieniem. Szkoda, że wcześniej nie dałeś znać to bym zamówił 2 sztuki. Przesyłka wtedy wychodzi taniej, a waży trochę bo 4 kilo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielarz29 Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 (edytowane) Dziękuje za odpowiedź tak szybko i szczere chęci kolego "szczurek". Niestety serwis sobie życzy 4300 zł za samą część. Tak więc narazie się rozglądam gdzie można taniej coś znaleźć bo na allegro jest zestaw naprawczy za około 1000zł ale nie wiadomo czy warto.Nic to narazie w teren się nie udaje i Terrano troche więcej poużytkuje. Pozdrawiam Edytowane 10 Marca 2011 przez zielarz29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 10 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2011 na allegro oryginały sprzedają po 1300zł za szt z czujnikiem u mnie też zaczyna szumieć ale nie wiem czy to nie opony bo słychać przy niskiej prędkości polatam jeszcze trochę i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Kurcze ja wam mogę ściągnąć jak coś, pod Europę pasuje na bank. Muszę tylko obliczyć ile wyszła mnie jedna sztuka i ile będzie kosztować przy 2 sztukach. myślę że 800 zł będzie już z opłatami w Polsce. Może jeszcze jakiś rabat wyciągnę. Już sprawdziłem, na dziś z rabatem 770 zł. Tydzień leci do Polszy. Zamiennik jak oryginał - ja miałem na oryginale takie same oznaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eldritch Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 (edytowane) Cześć, mam podobna akcje jak w pierwszym poście opisał kolega `7,62` , tyle że nie zapala mi się kontrolka ABS , a jedynie pomarańczowa kontrolka 4WD nad wskaźnikiem oleju.Dokładnie wyglądało to tak,że zapiąłem dziś przód , czyli pokrętło na 4H i zaczęła migac ta kontrolka i też ta sygnalizacja przy zegarze ( karne cztery koła) przez moment migała, ale po chwili zapaliły się wszystkie 4 koła(te czarne ).Mam wrażenie, że dopiął się przód ,ale kontrolka 4WD non stop miga.Odpięcie przebiega normalnie-przez chwilę migaja cztery czarne kółka i po chwili sie rozłącza.Kontrolka 4WD też gaśnie. Czujników szukać?... pozdrawiam po nocnym postoju objawy ustały... Edytowane 30 Grudnia 2014 przez eldritch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omariozi Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Panowie. Ja piastę wstawiłem za 450 zł. Zrobiłem 30 tys i na razie git. Piastę można wymienić samemu. Robota prosta jak budowa cepa szkoda wydawać 80 zł. Większy problem to tuleje wahaczy, czy łączniki stabilizatora,,,, Zrobiłem też samemu sprzęgło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi