Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[n16] reflektor przedni po lifcie

nunu85
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Zderzaka nie trzeba zdejmować - wystarczy tylko wypiąć jedną spinkę mocującą fragment zderzaka otaczający atrapę chłodnicy (tzw. "nerki")- aby można było go odchylić przy wyjmowaniu lampy. Lampa trzyma się na dwóch śrubach które widać patrząc na nią z góry. Powinna wyjść w miarę łatwo.

Edytowane przez Marcin_B

• 11 miesięcy temu...
Gość grzesiekf

To ja odświeżę temat i podepnę się, z innym pytaniem: czeka mnie wymiana przednich reflektorów (soczewkowe). Czy do wersji z 2001r. pasują reflektory z późniejszych (np 2003?) Na allegro opisy są, że dany egzemplarz pasuje do roczników np. 02 - 08 albo 03 - 08. Czy wynika to z niewiedzy sprzedającego (i będzie pasował do '01) czy jest tam jakaś różnica?

• 2 tygodnie później...
Gość grzesiekf

No i tu też pojawiły mi się wątpliwości, bo na ebay znalazłem to:

http://www.ebay.pl/i...#ht_1726wt_1139

I jest napisane, że do N16 wersja od stycznia 2000 do marca 2007. Może ma ktoś link do sklepu z reflektorami? Przeszukuję Internet intensywnie i nic nie mogę znaleźć. Wszystko od rocznika '03 a w najlepszym razie '02, a nie chcę ryzykować kupna nie pasującego reflektora i potem jeszcze się dłubać ze zwrotami.

Edytowane przez GrzesiekF

jezeli chodzi o wymiary to pasuje idealnie, ale zeby ja zmiescic to musisz wyciac kawalek fartucha(blacy) ktory nominalnie jest miedzy lampa a kierunkowskazem, ponadto zmienic wszystkie kostki, zmienic silniczek to regulacji wysokosci lampy, lampa po lifcie ma inne blotniki, na nich jest mocowanie do lampy, w poprzedniej Almerce udalo mi sie z tym poradzic:) no i jeszcze najlepiej kupic lampe z metalowa obudowa soczewki:) tak wiec lampy do Almery sa do modelu sprzed fl czyli chyba od 2000 do bodajze 10.2002 i po lifcie 10.2002-2006

Niewarto kupowac zamiennikow bo maja plastikowa oprawe soczewki, czyli pojezdza z pol roku (a juz na pewno nie za cene 300zl/szt. W ogole wlasciwie zadnej ceny warte nie sa, chyba ze masz metalowa oprawke i umiesz sobie wymienic).

Cześć,

Miałem stłuczkę i właśnie szukam lamp do mojej n16. Tutaj znalazłem używane oryginały do n16 z 2003r., w kompletach po 2 szt. (L i P) 600zł/kpl to chyba rozsądna cena?

Pozdrowienia,

Jarek

Silad ceny na obu aukcjach są podobne więc Twoja decyzja, które wybierzesz. Najważniejsze, że są z metalową soczewką to się nie wypalą.

GrzesiekF, co do pasowania reflektorów z almery po FL do tej z przed face liftingu to osobiście przekładałem i kształtem pasują idealnie, ale niestety tak jak koledzy pisali trzeba wycinać kawałek blachy i przerabiać wtyczki. No i mocowanie zderzaka bedziesz musiał przerobić na bokach bo przy tych reflektorach będzie przeszkadzało stare...

Gość grzesiekf

A jaki jest orientacyjny koszt takiego zabiegu? Chodzi mi o przeróbkę na taką aby pasowały mi soczewkowe z nowszej wersji. Bo widzę, że chyba prędzej dorobię się przeróbka + reflektory od 2003 niż znajdę takie światła jakie mi odpowiadają (metalowa soczewka i nie chłam klasy Depo).

Edytowane przez GrzesiekF

nie za bardzo rozumiem co teraz masz na mysli, ale jesli chcesz lampy po 2003 roku to wszystkie maja soczewki, kwestia w tym jaka kupisz, plastikowa czy metalowa, ale mysle ze predzej czy pozniej regeneracja bedzie potrzebna, takie sa wady soczewkowych lamp, podobne problemy ma toyota avensis... koszt lamp od 400 do 600zl(wazne by mialy silniczki do regulacji wysokosci), koszt kostek okolo 100zl, jesli bedziesz sam robil to wszystko, jesli dasz komus zarobic to elektrykowi za przerobke kostek(mysle ze od 50 do 100zl) i blacharzowi za przerobke(mysloe ze podobnie od 50 do 100zl)