Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Brak mocy, spadek obrotów jałowych aż do gaśnięcia...

Kerims

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Niby już temat był ale nie do końca ten sam przypadek. Ale od początku: 1,8 benzyna 115KM - QG18DE i tylko benzyna, rocznik 2003 sedan. Objawy - ujawnione w okresie zimowy przy ujemnych temperaturach, po uruchomieniu silnika wszystko wygląda ok. Po około 15 minutach jazdy, czyli po nagrzaniu się silnika występuje brak mocy a nawet kompletne zamulanie - ja mu w gaz a on zwalnia i szarpie. Trzeba redukować bieg aby móc jechać dalej i pojawiają się problemy z obrotami na biegu jałowym - drastycznie spadają poniżej 500 rpm czasami aż do zgaśnięcia silnika. Pomaga wyłączenie zapłonu i znowu przez kilkanaście minut można normalnie jechać...

Na tablicy rozdzielczej nie zapala się (mruga) żadna lampka a zwłaszcza ostrzegawcza systemu kontroli silnika. Więc chyba nie ma sensu podpinać się pod komputer w celu odczytania ewentualnych błędów? Czy może nie mam racji?

Dziś pomierzyłem napięcia na przepływomierzu i wygląda to tak: bieg luzem (700 rpm) - 1,46 V, następnie obroty 2500 rpm - 1,89 V i 4000 obr/min - 2,25V. Nie mam serwisówki ale chyba przepływomierz jest ok ?

Nie wiem co teraz dalej robić, co jeszcze sprawdzić, gdzie szukać przyczyny anomalii.

Proszę o pomoc i wskazówki. Z góry dziękuje!

Pozdrawiam!

Wg moich pomiarów napięcia przepływomierza (w funkcji obrotów) wynika jego uszkodzenie. Więc kupiłem nowy czujnik przepływomierza (180zł + klucze Torx specjal 20zł = 200 zł), wymieniłem i... to samo! Porażka! Pomierzę jeszcze teraz napięcia na "nowym" czujniku przepływomierza - może to da jakiś obraz... Powoli zaczyna mnie to wkurzać...

Witam ponownie!

Udało mi się samemu podpiąć pod komputer i zczytać historię błędów (tzw ramkę). Oto ona:

SAE.FUEL SYS1 - Off (status)

SAE.FUEL SYS2 - Off

SAE.LOAD_PCT - 0,0%

SAE.ECT - -40 (!)

SAE.SHRTFT1 - 0,0%

SAE.SHRTFT3 - 8,6%

SAE.LONGFT1 - 0,0%

SAE.LONGFT3 - 9,4%

SAE.RPM - 0 rpm

SAE.VSS - 0 km/h

ECT - engine Coolant Temperature

SHRTFT - short Term Fuel Trim

Bardzo będę wdzięczny za podpowiedzi i sugestie gdzie szukać przyczyn niesprawności pojazdu...

Dodatkowo zauważyłem wyciek oleju spod cyklicznie odkręcającego się filtra oleju - właśnie podczas niesprawności silnika - czkawki, szarpania i braku mocy! Mogą to być dwie różne i niezależne usterki a może to jakoś trzeba łączyć? Pomocy! Bo jak na razie zero odpowiedzi...

Witam serdecznie!

Niby już temat był ale nie do końca ten sam przypadek. Ale od początku: 1,8 benzyna 115KM - QG18DE i tylko benzyna, rocznik 2003 sedan. Objawy - ujawnione w okresie zimowy przy ujemnych temperaturach, po uruchomieniu silnika wszystko wygląda ok. Po około 15 minutach jazdy, czyli po nagrzaniu się silnika występuje brak mocy a nawet kompletne zamulanie - ja mu w gaz a on zwalnia i szarpie. Trzeba redukować bieg aby móc jechać dalej i pojawiają się problemy z obrotami na biegu jałowym - drastycznie spadają poniżej 500 rpm czasami aż do zgaśnięcia silnika. Pomaga wyłączenie zapłonu i znowu przez kilkanaście minut można normalnie jechać...

Na tablicy rozdzielczej nie zapala się (mruga) żadna lampka a zwłaszcza ostrzegawcza systemu kontroli silnika. Więc chyba nie ma sensu podpinać się pod komputer w celu odczytania ewentualnych błędów? Czy może nie mam racji?

Dziś pomierzyłem napięcia na przepływomierzu i wygląda to tak: bieg luzem (700 rpm) - 1,46 V, następnie obroty 2500 rpm - 1,89 V i 4000 obr/min - 2,25V. Nie mam serwisówki ale chyba przepływomierz jest ok ?

Nie wiem co teraz dalej robić, co jeszcze sprawdzić, gdzie szukać przyczyny anomalii.

Proszę o pomoc i wskazówki. Z góry dziękuje!

Pozdrawiam!

Wg moich pomiarów napięcia przepływomierza (w funkcji obrotów) wynika jego uszkodzenie. Więc kupiłem nowy czujnik przepływomierza (180zł + klucze Torx specjal 20zł = 200 zł), wymieniłem i... to samo! Porażka! Pomierzę jeszcze teraz napięcia na "nowym" czujniku przepływomierza - może to da jakiś obraz... Powoli zaczyna mnie to wkurzać...

Witam ponownie!

Udało mi się samemu podpiąć pod komputer i zczytać historię błędów (tzw ramkę). Oto ona:

SAE.FUEL SYS1 - Off (status)

SAE.FUEL SYS2 - Off

SAE.LOAD_PCT - 0,0%

SAE.ECT - -40 (!)

SAE.SHRTFT1 - 0,0%

SAE.SHRTFT3 - 8,6%

SAE.LONGFT1 - 0,0%

SAE.LONGFT3 - 9,4%

SAE.RPM - 0 rpm

SAE.VSS - 0 km/h

ECT - engine Coolant Temperature

SHRTFT - short Term Fuel Trim

Bardzo będę wdzięczny za podpowiedzi i sugestie gdzie szukać przyczyn niesprawności pojazdu...

Dodatkowo zauważyłem wyciek oleju spod cyklicznie odkręcającego się filtra oleju - właśnie podczas niesprawności silnika - czkawki, szarpania i braku mocy! Mogą to być dwie różne i niezależne usterki a może to jakoś trzeba łączyć? Pomocy! Bo jak na razie zero odpowiedzi...

podlacz auto do ConsultIII i odczytaj bledy, to skraca czas.

• 4 tygodnie później...

podlacz auto do ConsultIII i odczytaj bledy, to skraca czas.

Samochód podłączyłem do systemu diagnostycznego - błędów brak poza jednym - stałe napięcie wejściowe sondy lambda - a powinno się ciągle zmieniać...! Więc w końcu znalazłem... Jakiś miesiąc wcześniej pod maskę mojego samochodu stojącego na parkingu weszło sobie jakieś zwierzątko i ogrzewało się przy silniku. Gdy zrobiło mu się ciepło wtedy zaczęło sobie gryźć przewody w pobliżu silnika - trafiło na sondę lambda! Zwierzątko (prawdopodobnie kuna) przegryzła tylko jeden przewód - pomiarowy ale to wystarczyło, przewody od grzania sondy pozostały o.k. Także wszystkie objawy wynikały z uszkodzenia przewodów (braku sygnału)sondy lambda. Sondę wymieniłem na nową - teraz wszystko jest ok. Nie wiem czy dobrze zrobiłem wymieniając całą sondę - tak mi zalecił diagnosta komputerowy - może wystarczyło naprawić uszkodzone przewody w starej sondzie...? Może mnie naciągnął albo miał rację, że w takim przypadku należy wymienić sondę.

Po nagrzaniu silnika i pracy na ssaniu pojawiały się w/w usterki za sprawą komputera, który za bardzo wzbogacał mieszankę paliwową silnika (wręcz zalewał silnik benzyną...). Tak więc za całą poprawną gospodarkę paliwową silnika odpowiada sterownik (komputer) i dwa najważniejsze czujniki: przepływomierz powietrza na wlocie i sonda lambda na wylocie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...