Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Czy w Primera P12 2,2 Di znajduje sie filtr cząstek stałych?

Gość bartmart
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Czy w Primera P12 2,2 Di znajduje sie filtr cząstek stałych? Drugie pytanie-czy sprzęgło z DCi pasuje do Di?

Jest to 2002 rok.

Na temat filtra już wiem ze nie ma. Mam jednak jeszcze jeden problem, a chodzi o sprzęgło. Na zimnym silniku ledwo mozna wrzucić bieg, na rozgrzanym jest trochę lepiej. Pedal sprzęgła łapie bardzo nisko. Jaka może być przyczyna? Czy sprzęgło się skończyło? czy wystarczy wymiana tylko kompletu sprzegła, czy trzeba też wymieniać koło dumasowe??

pozdrowionka

Witam wszystkich. Czy w Primera P12 2,2 Di znajduje sie filtr cząstek stałych? Drugie pytanie-czy sprzęgło z DCi pasuje do Di?

Jest to 2002 rok.

Na temat filtra już wiem ze nie ma. Mam jednak jeszcze jeden problem, a chodzi o sprzęgło. Na zimnym silniku ledwo mozna wrzucić bieg, na rozgrzanym jest trochę lepiej. Pedal sprzęgła łapie bardzo nisko. Jaka może być przyczyna? Czy sprzęgło się skończyło? czy wystarczy wymiana tylko kompletu sprzegła, czy trzeba też wymieniać koło dumasowe??

pozdrowionka

Wie ktoś cos na temat sprzęgła??

Jest to dla mnie bardzo wazne bo auto potrzebne a bez sprzęgła to się jeździć nie da.

Napiszcie coś, moze wystarczy wymienic plyn??

Edytowane przez bartek82

Gość Dynamit75

. Pedal sprzęgła łapie bardzo nisko. Jaka może być przyczyna? Czy sprzęgło się skończyło?

Na poczatek naciagnol bym linke sprzegla. Konczaca sie tarcza sprzegla ojawia sie wysokim a nie niskim pedalem. Glebokie sprzeglo moze byc spowodowane wyciagnieciem sie linki , wyrobieniem docisku tak zwanego sloneczka w miejscu styku z lozyskiem oporowym, oraz uszkodzeniem samego lozyska.

Jak pisalem, najperw wyregulowal bym sama linke sprzegla, dopiero potem wymienial sprzeglo ( tarcza, lozysko oporowe i jesli widc spore zuzycie docisk)

Pozdrawiam Krzysiek

Już o tym zcytałem ale nie bardzo wiem co moze się dziać z tym pedalem u mnie jest sztywno jak by było coś połamane to wydaje mi sie że pedal był by luźny. Jutro wymieniam olej w skrzyni i plyn. jak nic nie pomoze to wymienię docisk i łożysko. pozdrowienia

Moze sprobuj jutro odpowietrzyc sprzeglo . Byc moze jest tylko zapowietrzone. Nie wiem czy u Ciebie ale u mnie jest tez takie cos jak wysprzeglik . Wydaje mi sie ze jakby bylo padniete kolo dwumasowe to trzeslo by Ci autkiem.

Jak odpowietrzyć sprzęgło?

Co do ściany grodziowej, to nic nie będzie luźne - pedał będzie twardy i będzie łapał nisko, a jak Ci ściana pójdzie, to mimo że będziesz wciskał sprzętło, nie będziesz mógł skrzynią wbić biegu.

Sprzeglo hydrauliczne odpowietrzasz tak jak hamulce. Jesli mi sie uda wyslac zdjecie to bedziesz widzial srubke do odpowietrzania w p11.Zdjecie zrobil kolega Okraglaczek. Ale wy tez macie manual do P12 .Co prawda po angielsku jak my ale idzie przetlumaczyc

witam,

miałem identyczny problem ze sprzęgłem jak Ty. Na zimnym silniku działało ok, a na rozgrzanym nie mogłem biegu wrzucić.

Nic nie dała wymiana oleju w skrzyni ani regulacja sprzęgła. Dopiero po dokładnych oględzinach mocowania pedału sprzęgła okazało się, że górne mocowanie było urwane. Znajduje się ono na podszybiu pod wycieraczkami i tym czarnym plastikiem. U mnie w miejscu po zgrzewie była niewielka dziura na wylot. Poszukaj dokładnie, możesz odkręcić mocowanie sprzęgła.

Zanim wymienisz sprzęgło zastanów się bo, objawami zużycia docisku jest ślizganie się sprzęgła, czyli tarcza sprzęgła nie jest wystarczająca mocno dociśnięta do wałka silnika. Przy zużytym sprzęgle nie będziesz miał żadnych problemów z wrzuceniem biegu. Problemem będzie przekazanie "mocy" obrotów silnika poprzez skrzynie biegów na koła.

W razie pytań poszukaj na forum, temat mocowania sprzęgła był już dobrze opisany.

• 2 tygodnie później...

Witam!!!

Dolałem oleju do skrzyni biegów (było za mało), odpowietrzyłem sprzęgło i czuć róznicę!!! Jednak nie do końca jest dobrze- sprzęgło jest nisko i czasami chrobocze przy wrzucaniu 2 lub 3, ale przynajmniej biegi wchodzą normalnie.

Czy ktos może udzielić mi wskazówek na temat tej ściany grodziowej tzn. gdzie jest,jak najlepiej sie do niej dobrać, jak sprawdzić że to właśnie to jest uszkodzone i czy w angielskiej wersji jest tak samo??