Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

ucieka płyn ze zbiorniczka wyrównawczego

Gość energy259
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość energy259

jak w temacie nie wiem co się dzieje ale ucieka mi płyn ze zbiorniczka wyrównawczego temperatura w normie pod korkiem chłodnicy płyn jest a ze zbiorniczka gdzieś znika. co się dzieje ? :unsure:

edit: terrano II 2.7 TD

Edytowane przez energy259

Gość terranosaur

no co się dzieje, co się dzieje... :lol::D przede wszystkim zlokalizuj wyciek bo jeśli ubywa gdzieś na zewnątrz to ślad napewno będzie jeśli nie to już większy kłopot masz, w chłodnicy będzie zawsze bo zasysa ze zbiorniczka dopóki w zbiorniczku jest płyn, ja miałem tak po wymianie płynu ubywało ze zbiorniczka jakiś czas bo się odpowietrzał układ

Gość terranosaur

no to przez uszczelkę spala się w silniku :whistle:

:excl: a czy niedawno płyn zmieniałeś ?

:excl: jak pracuje silnik, normalnie czy jest np słabszy czy są problemy z obrotami ? etc.

:excl: czy dymi ponad normę itp ?

Gość energy259

:excl: płynu nie zmieniałem.

:excl: pracuje normalnie problem był z obrotami ale to z powodu zamarzania paliwa a raczej wody w zbiorniku.

:excl: dymi na niebiesko przy 3 tyś. obr. ale to raczej właśnie wina wody w układzie paliwowym.

Gość terranosaur

jeśli nie ma żadnych zewnętrzny wycieków, układ jest odpowietrzony a płynu ubywa hmmmmmmmmm :blink:

moim zdaniem płyn ucieka do silnika aaaaaa, olej sprawdzałeś czy syfu tam nie ma bo tam tez może uciekać

Gość terranosaur

o kurka, to w takim razie nic nie rób i prowadź baczną obserwację zachowania się płynu czy będzie go dużo ubywać czy w końcu przestanie go zasysać, to magiczne auto :devil: , masz wyjątkowy egzemplarz :whistle:

no fakt koledze płyn znika a nie przybywa, ale jeśli nie ma zewnętrznych wycieków to na 99,9% jest coś z uszczelką lub mikropęknięcie w głowicy.

Płyn może też ginąć jeśli w chłodnicy jest niewielka nieszczelność - wtedy to co ucieka wyparowywało by pod wpływem temperatury - ale to tylko akademickie rozważanie. :rolleyes2:

A ten lipny korek dobrze Ci trzyma na zbiorniczku wyrównawczym? Wiadomo auto w terenie pod ostrymi kontami jeździ i do tego fest podskakuje u mnie tam się wylewa np. płyn do spryskiwaczy korkiem i chłodniczy przelewem ze zbiorniczka w małych ilościach bo widzę to po przebarwieniu na zew.