System Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 Witam. Chce podładowac aku w tym celu muszę odłaczyć klemę. Czy może mi się coś rozkodować ? I dalej.. kiedyś czytałem, że w nissanie po odłaczeniu aku muszę potem rozgrzać motor do temperatury roboczej. Prawda czy mit ?? Pozdr. R.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 hej Odpisz sobie kod z radia - w razie czego. Czasem alarm po ponownym podłączeniu głupieje - zależy co masz. Co do uruchomienia auta po ładowaniu aku, to powiem tak, mamy torche inne auta ,ale wielkich różnic w ECU nie ma. ECU sam się "nauczy" i zapamięta wartości, które utracił w wyniku pozbawienia go zasilania. Zauważyłem, że szybciej robi to, kiedy po odpaleniu zostawisz go do pełnego nagrzania, potem powoli podnosisz obroty do 3,5tyś. i powoli z powrotem. Powtarzam to dwa razy. Jeśli od razu jadę, to na początku (szczególnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowań) często falują obroty biegu jałowego, potem wszystko wraca do normy. To są moje obserwacje i nic więcej. Jeśli odłączenie aku miałoby negatywne skutki, producent przewidziałby na to w manualu - a tam nic nie wyczytałem poza radio code. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bociexxx Opublikowano 31 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2010 nie spoko nic Ci sie nie rozkoduje, co najwyzej godzina do ustawienia:) , ale co do tego rozgrzania to chyba jakis mit, tak mi sie wydaje raczej , niech wypowiedza sie posiadacze n16 bo ja mam n15... pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nunu85 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Jaki masz prostownik? elektroniczny z ograniczeniem napięcia do 14,5V czy staroświecki transformator? jeśli to pierwsze, to wcale nie musisz odłączać aq. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seba976 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 odlaczaj i sie nie martw , no moze jedynie jak kolega wyrzej napisal miej pewnosc ze znasz kod radia ale w mojej n16-ce nie musze sie o to martwic bo nats juz tak jest zrobiony ze pamieta. wiec smialo do dziela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość remik_p12 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Miałem odłączany w swojej Alemerce już parę razy na około 2 dni i po ponownym podłączeniu nic niepokojącego nie zauważyłem, oraz brak falowania obrotów. Po prostu, wsiadasz i śmigasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.