Gość grzechu012 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!! Piszę na forum pierwszy raz, ale zaglądam tu często od dwóch lat. Zastanawiam się jakie są rozmiary piór wycieraczek. Znalazłem informacje, że tył to 310mm, przód od strony pasażera 350mm, a co do prawej (strona kierowcy) mam spory problem. Znalazłem dane, że jest to 600mm lub 610mm, a nawet 650mm. Mam pytanie czy ktoś wymieniał pióra wycieraczek? Na jakie warto wymienić i jak jest rozmiar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Witam. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!! Piszę na forum pierwszy raz, ale zaglądam tu często od dwóch lat. Zastanawiam się jakie są rozmiary piór wycieraczek. Znalazłem informacje, że tył to 310mm, przód od strony pasażera 350mm, a co do prawej (strona kierowcy) mam spory problem. Znalazłem dane, że jest to 600mm lub 610mm, a nawet 650mm. Mam pytanie czy ktoś wymieniał pióra wycieraczek? Na jakie warto wymienić i jak jest rozmiar? 600mm i 380mm to wymiary orginałów na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yankee595 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 600mm i 380mm to wymiary orginałów na 100% ja wymieniłem na 600 i 400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 ja wymieniłem na 600 i 400 Ja również(bosch płaskie),niestety ok.1cm dłuższa zachodzi na tę od pasażera,więc nie polecam tym bardziej że są już płaskie 380mm(defakto na 400mm jest napisane że do tiidy ale na rynek latynoamerykański.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzechu012 Opublikowano 2 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2011 Ja również(bosch płaskie),niestety ok.1cm dłuższa zachodzi na tę od pasażera,więc nie polecam tym bardziej że są już płaskie 380mm(defakto na 400mm jest napisane że do tiidy ale na rynek latynoamerykański.) Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yankee595 Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Ja również(bosch płaskie),niestety ok.1cm dłuższa zachodzi na tę od pasażera,więc nie polecam tym bardziej że są już płaskie 380mm(defakto na 400mm jest napisane że do tiidy ale na rynek latynoamerykański.) sprawdziłem i okazuje się, że ja od nowości miałem 600 i 400 i wycieraczki nie zachodziły na siebie zmieniłem na płaskie o takich samych długościach i są co prawda blisko siebie ale też nie zachodzą na siebie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jark Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 sprawdziłem i okazuje się, że ja od nowości miałem 600 i 400 i wycieraczki nie zachodziły na siebie zmieniłem na płaskie o takich samych długościach i są co prawda blisko siebie ale też nie zachodzą na siebie, Optymalnie dobiera się wycieraczki do Tiidy wg rachunku: 1/2 (długości L wycieraczki) + 1/2 (długości P wycieraczki)< 48 cm. {np. 35 cm (p) i 2*(48-(1/2 *35)) = 61 cm (l)} Pod warunkiem że punkt obrotu zaczepu wycieraczki jest w połowie jej długości. Tak więc 40 i 60 cm to ciut za dużo. sprawdziłem, działa. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 sprawdziłem i okazuje się, że ja od nowości miałem 600 i 400 i wycieraczki nie zachodziły na siebie zmieniłem na płaskie o takich samych długościach i są co prawda blisko siebie ale też nie zachodzą na siebie, Bosche zachodzą.Co ciekawe co producent to inna miara!!!zmierzyłem dzś w sklepie(selgros)wycieraczki 3 firm(24")i...rozpiętość między nimi to aż 2,5cm!! Zmierzyłem gumki orginałów..380 i 610.firma ORGINAŁU u mnie SWF(VALEO) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MartinBlack Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Cześć Panowie Dzięki za życzenia noworoczne - Wam również wszystkiego naj naj naj. Odnośnie wycieraczek - pewna historyjka: Dwa lata temu wiosną kupiłem: - do Tiidy - Valeo revolution (350 i 600 długości) - Do drugiego auta Boscha eco. Wszystkie wycieraczki działały pięknie (nie piszczały, super wycierały i odprowadzały wodę) ale po siedmiu, ośmiu miesiącach valeo zaczęły robić rysy - i poszły do kubła na śmieci. Zakupiłem zatem również (patrząc na bosche u żony) boscha. Minęło około 8 miesięcy i bosche w Tiidzie też zaczęły wariować. I teraz to co najciekawsze Valeo do Tiidy - około 100 zł za komplet Bosche do żony - około 60 zł Bosche do Tiidy - około 65 zł Tylko jedna drobna uwaga - valeo i drugie bosche kupione w Polsce, a bosche do żony w Niemczech. No i chyba dalej nie muszę tłumaczyć o co chodzi - produkt dla Polaków jest jednak innej jakości niż dla Niemców - prawie robi jednak wielką różnicę. Te w aucie żony do dzisiaj spokój - a będzie już prawie dwa lata. W necie duzo ludzi bardzo chwali sobie MOTGUMy - tanie i dobre. Pozdrawianko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość md110 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Cześć Panowie Dzięki za życzenia noworoczne - Wam również wszystkiego naj naj naj. Odnośnie wycieraczek - pewna historyjka: Dwa lata temu wiosną kupiłem: - do Tiidy - Valeo revolution (350 i 600 długości) - Do drugiego auta Boscha eco. Wszystkie wycieraczki działały pięknie (nie piszczały, super wycierały i odprowadzały wodę) ale po siedmiu, ośmiu miesiącach valeo zaczęły robić rysy - i poszły do kubła na śmieci. Zakupiłem zatem również (patrząc na bosche u żony) boscha. Minęło około 8 miesięcy i bosche w Tiidzie też zaczęły wariować. I teraz to co najciekawsze Valeo do Tiidy - około 100 zł za komplet Bosche do żony - około 60 zł Bosche do Tiidy - około 65 zł Tylko jedna drobna uwaga - valeo i drugie bosche kupione w Polsce, a bosche do żony w Niemczech. No i chyba dalej nie muszę tłumaczyć o co chodzi - produkt dla Polaków jest jednak innej jakości niż dla Niemców - prawie robi jednak wielką różnicę. Te w aucie żony do dzisiaj spokój - a będzie już prawie dwa lata. W necie duzo ludzi bardzo chwali sobie MOTGUMy - tanie i dobre. Pozdrawianko MOTGUM-y są ok. Potwierdzam, bo sam je ostatnio kupiłem i wymieniłem bez problemów. A z Boschami, bywało bardzo różnie, dlatego po co przepłacać? Oryginalne, fabryczne, wycieraczki w Tiidzie, były ciche, ale od początku strasznie mazały szybę, a przy większym mrozie wcale nie wycierały ( guma bardzo niskiej jakości). Pozdrawiam. Md110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grzechu012 Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) MOTGUM-y są ok. Potwierdzam, bo sam je ostatnio kupiłem i wymieniłem bez problemów. A z Boschami, bywało bardzo różnie, dlatego po co przepłacać? Oryginalne, fabryczne, wycieraczki w Tiidzie, były ciche, ale od początku strasznie mazały szybę, a przy większym mrozie wcale nie wycierały ( guma bardzo niskiej jakości). Pozdrawiam. Md110 Tez spotkałem się z pozytywną opinią o MOTGUM. Pamiętasz jakiego typu, rozmiaru ostatnio zamątowałeś MOTGUM-y? Pozdrawiam Edytowane 5 Stycznia 2011 przez grzechu012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość md110 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Tez spotkałem się z pozytywną opinią o MOTGUM. Pamiętasz jakiego typu, rozmiaru ostatnio zamątowałeś MOTGUM-y? Pozdrawiam Na przód dłuższa 600 mm i krótsza 350 mm. Z tyłu jest oryginalna 350 mm. Tej jeszcze nie wymieniałem, bo nie było takiej potrzeby. Pozdrawiam. Md110 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek70 Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Czy to były ,,pióra płaskie do samochodów osobowych standard " z motogum? zagladałem i do katalogu i nie ma wyróżnionej Tiidy Czy to ten sam typ co dla NOTE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 6 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2012 Prawidłowe wymiary do tiidy to 600/610mm9(24") i 380mm(oczywiście może byc też 350/360mm -ta krótsza).Są w castoramie takie płaskie "ALCA"Tanie i naprawdę dobre!!!Można tez z średniej i wyższej półki np. Champion Dipp Hella Michelin Motgum PJ SWF Valeo Bosch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek70 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 bardzo dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 cała przyjemność po naszej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi