Gość lukasz jr Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 co z vat-em od paliwa , itp, w naszych navkach , czy pozostały w pełni ciężarówkami czy może coś nam zmienili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Chyba zostaną, właśnie jutro idę z tym do księgowej, ale raczej nie ma podstaw do zmian. Mamy na stałe oddzieloną przestrzeń bagażową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuMeR Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Ja Pytałem swojej księgowej zaraz jak weszła ustawa i zostaje bez zmian nie ma zadych podstaw zeby było inaczej nasze auta to pół ciężarówki a nie robione na sile auta z kratką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elprezesso Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Vat od paliwa zostal zawieszony na 2 lata od wszystkich aut do 3,5t. Także nie mozna odliczac Vatu od paliwa niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuMeR Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Vat od paliwa zostal zawieszony na 2 lata od wszystkich aut do 3,5t. Także nie mozna odliczac Vatu od paliwa niestety. na 99% wydaje mi sie ze nie masz racji w przypadku navary jest jeszcze drugi warunek ładowność powyżej 500Kg i oddzielona powierzchnia bagażowa ! Tak jak pisałem pytałem księgowej i potwierdzała ze Nissana Navary się to nie tyczy ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Tak musi być ładowność powyżej 500 kg. U mnie jest 750 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuMeR Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Na 100% odliczamy wszystko tak jak zawsze czyli bez zmian informacja potwierdzona przez salon Nissana "Witam Tak, Nissan Navara jest samochodem ciężarowym. Pozdrawiam Piotr Borowski Przyguccy Inter-Car Sp. z o.o." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 4 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2011 Każdy jest ciężarowy nawet ten z kratką ale chodzi o to że ma fabryczną homologację ciężarową, jak każdy pick-up. Dlatego w USA mówi się na nie ciężarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukasz jr Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Każdy jest ciężarowy nawet ten z kratką ale chodzi o to że ma fabryczną homologację ciężarową, jak każdy pick-up. Dlatego w USA mówi się na nie ciężarówki. no właśnie , osobówki te z kratką mają fabryczną homologację , i chyba w przepisie nie chodzi tak o te homologację , co o oddzieloną przestrzeń ładunkową ww połączeniu z ładownością ważne zę navka spełnia warunki ciężarówki i może spokojnie vat przewozić dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Nie mają fabrycznej homologacji osobówka, bo z fabryki nie wychodzi z kratką. Wychodzi w pełni wyposażone, z siedzeniami, podnośnikami szyb itd. Dopiero w danym kraju auta osobowe są przerabiane na ciężarówki. A każde auto typu pick-up z powodu tego, iż na stałe ma oddzielone przestrzeń bagażową od osobowej jest ciężarówką, nawet T4 czy Sprintery, czego nie można powiedzieć o blaszakach. Ja mam np.wbite w dowód VAT-3, ale słyszałem, iż niektórzy mają VAT-4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niko_rz Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Witam. no temat dosc ciekawy i jak to sie mowi ile osób tyle opini. Ja znalazlem cos takiego w nowej ustawie: art86 ust. 3W przypadku nabycia sam. osobowych oraz innych poj. o dp. masie całk.do 3.5ton kwote podatku naliczonego stanowi 60%..... czytajac dalej ten sam art.43 ale ustep 4. Przepis z ust.3 nie dotyczy 1... 2. poj. sam.majacych wiecej niz jeden żąd siedzeń, które oddzielone są od częsci przezanzczonej do przewozu ładunku ściana lub trwałą przegrodą i u których długość części przezanczonej do przewpozu ładunkow mierzona po podłodze...... przekracza 50% dl.pojazdu 3. pojazdów które majaą otawrta część przeznaczoną do pzrewozu ładunkow.... .... a le za to w art88 tej że usatwy w ust. 3 pisze "wyłączenia stosowania obniżenia podatku dot.paliw silnikowych oleju nap,..., wykorzystywanego do napędu sam.osobowych i innych pojazdsów samochodowych o ktorych mowa w art86 ust 3 (cytowany wyżej) cóż Navki spełaniają te kryteria a Ci którzty nie maja zabudowy to spełaniają oba kryteria - według mnie... tylko że pytałem w 2 urzedach i jak łato sie domyślic dostałem dwie RÓŻNE odp. Edytowane 5 Stycznia 2011 przez niko_rz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_gru Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 Witam, Dla posiadaczy pickupów (vat-3 albo vat-4 w dowodzie) pozostaje bez zmian, można odliczać cały vat od zakupu i vat od paliwa. Tu mozna poczytać o najwazniejszych zmianach: http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/vat_i_akcyzowy/informacje/najwazniejsze_zmiany_w_vat.pdf Źródło - Ministerstwo Finansów, więc myślę że wiarygodne O samochodach zaczyna się na 18 stronie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niko_rz Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 no i wszystko jasne... tylko że nie do końca zrozumiałem z tym vat3 ... w dowodzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NuMeR Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 no i wszystko jasne... tylko że nie do końca zrozumiałem z tym vat3 ... w dowodzie?? Dokladnie teraz wszystko jest czarno na bialym a tez nie zrozumialem z tym vat3 i vat4 przyglądałem sie 3 razy i nie mam nigdzie takowych wpisów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_gru Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) Wpis w dowodzie rejestracyjnem, że auto spełnia wymagania ustawy o podatku vat, a dokładnie króry punkt spełnia, art. 86, ust. 4, punkty: 1) mających jeden rząd siedzeń, który oddzielony jest od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą, klasyfikowanych na podstawie przepisów prawa o ruchu drogowym do podrodzaju: wielozadaniowy, van; 2) mających więcej niŜ jeden rząd siedzeń, które oddzielone są od części przeznaczonej do przewozu ładunków ścianą lub trwałą przegrodą i u których długość części przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona po podłodze od najdalej wysuniętego punku podłogi pozwalającego postawić pionową ścianę lub trwałą przegrodę pomiędzy podłogą a sufitem do tylnej krawędzi podłogi przekracza 50 % długości pojazdu; dla obliczenia proporcji, o której mowa w zdaniu poprzednim, długość pojazdu stanowi odległość pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu a tylną krawędzią podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków, mierzona w linii poziomej wzdłuŜ pojazdu pomiędzy dolną krawędzią przedniej szyby pojazdu, a punktem wyprowadzonym w pionie od tylnej krawędzi podłogi części pojazdu przeznaczonej do przewozu ładunków; 3) które mają otwartą część przeznaczoną do przewozu ładunków; 4) które posiadają kabinę kierowcy i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy pojazdu. Vat-3 jest dla punktu 3, vat-4 dla punktu 4 - te dwa punkty mają zastosowanie w pickupach. W linku który podałem nie ma nic o wpisie w dowodzie, tylko o tym że auto ma spełniać wymogi ustawy (jeden z wyżej wymienionych). Potwierdzeniem, że spełnia jest zaświadczenie od diagnosty i odpowiedni wpis w dowodzie. Czy dla pickaupa wpis vat-3 lub vat-4. Edytowane 5 Stycznia 2011 przez marcin_gru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niko_rz Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 czyli żebym dobrze zrozumial, wpis w dowodzie mam że auto ciężarowe... i oprócz tego musze teraz zrobic dodatkowe badanie techniczne? sorki za upierdliwosc ale nie bardzo sie w tym łapie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_gru Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 (edytowane) tak, musisz zrobic dodatkowe badanie, ze auto spełnia wymagania ustawy o podatku vat. Robisz je na stacji diagnostycznej (chyba na okręgowej ale nie jestem pewien). Tam dostaniesz zaswiadczenie (vat-3 albo vat-4) i idziesz z nim do wydziału komunikacji (tak gdzie dowody rejestracyjne dają) dajesz im jeden egzemplarz zaświadczenia o vacie i oni wbiją ci w dowód odpowiedni wpis (zgodny z zaświadczeniem). Kiedyś trzeba było jeszcze takie zaświadczenie zaniesc do urzędu skarbowego, ale w linku co podałem jest napisane że już nie trzeba zanosic do US, ale trzeba mieć je w dokumentacji (zapewne na wypadek ewentualnej kontroli z US) - o tym na stronie 22 w podanym kilka postów wyżej linku. Edytowane 5 Stycznia 2011 przez marcin_gru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niko_rz Opublikowano 5 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2011 ok, dzięki wielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domadm Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Ja mam wbite VAT-4. W sumie jakby bardziej naturalne dla pickupa w którym zwykle montuje się zabudowę (oddzielna kabina od paki, zamiast otwarta część ładunkowa). Choć u mnie zabudowy na przeglądzie rejestracyjnym nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szczureczek Opublikowano 14 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2011 No właśnie. I tu błąd. Znajomy ze stacji diagnostycznej robi fotki, jakby ktoś się przyczepił - wiadomo jak w Polsce. I takim z otwartą wklepuje VAT3 a takim z nadbudową VAT4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_gru Opublikowano 15 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2011 No właśnie. I tu błąd. Znajomy ze stacji diagnostycznej robi fotki, jakby ktoś się przyczepił - wiadomo jak w Polsce. I takim z otwartą wklepuje VAT3 a takim z nadbudową VAT4. VAT-4 jest bardziej uniwersalne, bez znaczenia czy z zabudową czy bez. Ciekawe jak reaguje urząd skarbowy jak ktoś ma zabudowe skrzyni a w dowodzie wbite VAT-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badolog Opublikowano 30 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2011 a u mnie w dowodzie nie ma takiej pieczątki i księgowa mi odlicza wszystkie możliwe podatki czy tak pieczątka jest konieczna nie wystarczy z fabryki certyfikat ze to ciężarówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_gru Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 a u mnie w dowodzie nie ma takiej pieczątki i księgowa mi odlicza wszystkie możliwe podatki czy tak pieczątka jest konieczna nie wystarczy z fabryki certyfikat ze to ciężarówka ? Dla US ważniejsze jest chyba zaświadczenie ze stacji diagnostycznej (wspominane już kilka razy w tym temacie). Wpis w dowodzie robiony jest na podstawie właśnie tego zaświadczenia. Wydaje mi się, że Vat możesz odliczać jak samochód spełnia określone warunki ustawy o podatku Vat, a potwierdzeniem że spełnia jest badanie i zaświadczenie od diagnosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domadm Opublikowano 3 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2011 a u mnie w dowodzie nie ma takiej pieczątki i księgowa mi odlicza wszystkie możliwe podatki czy tak pieczątka jest konieczna nie wystarczy z fabryki certyfikat ze to ciężarówka ? W Polsce jak widać wszystko musi mieć pięć zaświadczeń i podpisów, a i tak będziesz traktowany z definicji jako podejrzany. Ale głowa do góry - masz 4x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mamsony Opublikowano 21 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2011 Witam jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość. Chciałem zakupić Navarke 2007r w wersji pickup. Czyli 2 rzędy siedzeń w kabinie i otwarta przestrzeń towarowa. Chciałbym leasingować ten samochód i w pełni odpisywać vat oraz paliwo. Czy jest to możliwe w świetle nowych przepisów? Z ustawy wynika że otwarta część bagażowa podlega starym zasadom. Jak to interpretować? może miał ktoś podobny przykład. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi