Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Silnik 1.9DCI 2004 F9Q - rozsypany !

Gość piopius
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Rozsypałem silnik w mojej Primerze 1.9 DCI najpierw zaczeło coś stukać potem szarpnął i koniec. Mam pytanko mechanik powiedział mi że wszystko jest do naprawienia lub wymiany na nowe lub używane za wyjątkiem bloku silnika (bo to się już nie opłaca) więc zapytam czy blok silnika od Reault Laguna II o takim samym symbolu początkowym F9Q będzie pasował do reszty (głowica itd) od Primery?

Odpowiem po kolei:

Objawy przed rozsypaniem były ale je zignorowałem i drogo za to zapłacę ale stało się a mianowicie takie że słychać było najpierw pukanie dochodzące od strony paska rozrządu i facet po drodze (mechanik) poradził abym wezwał lawete ale było blisko więc postanowiłem dojechać szarpnęło po 20 km i rozsypało silnik.

Blok raczej jest cały bo mechanik stwierdził że tylko korbowód jest lekko wygięty (?)

Przyczyną było zcięcie klina w dużym kole zębatym od paska i w konsekwencji zablokowanie go. Mechanik najpierw nie odkrył usterki w bloku bo stwierdził że wystarczy regeneracja głowicy jako laik zgodziłem się po czym stwierdził że odkrył uszkodzenia korbowodu w bloku więc powinienem kupić jeszcze blok. Znalazłem jakoś gościa od francuzów który powiedział że złoży mi to wszystko za jakieś 1500 zł (regeneracja kosztowała mnie 800 zł) do tego dojdzie koszt tego koła + pompy wspomagania (uszkodziła się również) używane razem ok.300 zł + robota dla mechanika wszystko oceniam na jakieś 700 do 1000 zł więc razem to ok. 4000 zł

• 4 miesiące temu...
Gość loket 22

Czesc kolego!No wiec jest nas dwuch!Wlasnie przezywam koszmar z rozsypanym silnikiem w Primerze.U mnie to tym bardziej bolesne ze kupilem "prawie nowke" 28 marca a 7.05 rozlecial mi sie silnik po 101000km.Na dopmiar zlego nie moge dostac potrzebnych czesci-korbowod ,wal ,panewki.sa cale bloki ale zwykleniewiadomego pochodzenia,bez gwarancji...Mechanik widze ze ma to gdzies i na mnie zwalil poszukiwania czesci.W poniedzialek zabieram sam silnik i powierzam naprawe innemu mechanikowi.Nie wiem jak i za ole to sie skonczy .Jestem zrozpaczony,przerazony no i wrecz boje sie juz tego auta.Pozdrawiam!

• 2 lata później...

Mnie natomiast korbowód zrobił dziurę w bloku . Oznaczenie silnika to F9Q czy może być w zamian włożony np F9A ?? Czy macie gdzieś jakieś namiary na silniki ?? 

czytalem tutaj na forum temat ze komus sie juz silniczek tez rozsypal i wsadzil chyba 3 silniki nim mu się udało tak ze koledzy poczytajcie najpierw czego się wystrzegac , ja osobiscie bym sie chyba poddal 

• 4 tygodnie później...

To ja się podłączę bo jestem po wymianie silnika w wp 12 1.9dci z 2003 r. zakupiłem auto z zatartym silnikiem za 3tys. Mój mechanik stwierdził że nie \opłacalna jest naprawa silnika i zaleca wymianę. Choć niektórzy podpowiadali żeby robić bo wtedy jest się pewnym tego co się ma. 

Kupiłem silnik 1.9dci przywieziony z angli po 120tys- ryzyko takie że gwarancja rozruchowa choć temat kręcony przez znajomego więc raczej byłem pewien ze będzie oik. Cena 2500zł (goły słupek) Mechanik zainkasował 750zł z tym że jest tu również cena całego rozrządu który wymienił. doszedł jeszcze olej Total i filtry ok 180zł. I auto odpukać śmiga.Wyszło 3500zł sporo ale jeste jeszcze trochę do zrobienia.Pozdrawiam

• 3 lata później...

Witam

Bardzo proszę o podpowiedź w następującej kwestii.

Mam nissana wp12 1.9 dci 85Kw silnik f9q.

I właśnie tenże silnik zakończył swój żywot. Czeka mnie wymiana silnika. Moje pytanie jest takie, że z tego co wiem te same silniki są używane w renault.

Czy mój 6 biegowy nissanik przyjmie chętnie każdy silnik f9q (dodam że chodzi o sam słupek) niezależnie jaki numer na silniku  jest dalej?

Czy mogę użyć słupków o oznaczeniu f9a lub f9k?

Bardzo proszę o podpowiedz. 

Dziękuję. 

Ciężko powiedzieć. ja osobiście zrobiłem nim ok 100kk, ale wiem że był wymieniany a nie da się oszacować ile zrobił w poprzednim autku.

Ostatnio w mojej robiłem kapitalkę (PrimkaHB), blok miał oznaczenie f9a, skrzynia również szóstka. Powinno pasować. Chyba.

• 4 tygodnie później...

Ja miałem 2 lata temu taką sytuację (panewka się obróciła) - wydałem łącznie 7000 zł na naprawę (wzmocnione panewki - tzw. do jazdy). U mnie plus był taki, że remontowałem, a nie kupowałem drugiego silnika - gdyż po szlifie tu i tam było ok. W cenę wchodził jeszcze temat wymiany wszystkich płynów, rozrządu i usługa mechanika.

Jak  czytam takie posty utwierdzam się w przekonaniu że dobry silnik wybrałem... :icecream:

No u mnie to samo :P 7tyś na naprawę, wał i panewki ori nowe renaulta, przy okazji nowe sprzęgło z dwumasem, nowa korba i wymiana płynów