Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nie odpala - prosze o pomoc

Gość hans59
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Samochodzik nie odpalał. Przeczytałem na forum że mogą to być kable zapłonowe wiec je "wysuszyłem" (91r. 1.0 37kW)i możliwe że źle je podłączyłem.

Patrząc od koła po stronie kierowcy:

Dół prawy - cylinder najdalej

Dół lewy - cylinder 3 w kolejności

Środek - cewka zapłonowa

Góra prawy - cylinder 2 w kolejności

Góra lewy - cylinder najbliżej

czy to jest prawidłowe podłączenie?

A jeśli tak to co mogło sie zepsuć jeśli nie odpala.

Akumulator dobry, iskra jest, rozrusznik działa, paliwo podaje.

Prosze o pomoc.

1-3-4-2 to jest kolejność zapłonu, na aparacie masz zaznaczone od którego zacząć,

na aparacie zapłonowym, to jest to z czego wychodzą przewody na świece, obejrzyj dokładnie i przy jednym wyjściu powinna być jedynka (1) lub jakiś inny znak, to jest pierwszy cylinder i zapłon i tak po kolei dalej.

wg schematu to jest źle podłączone, zamieć świece 2 i 4, palec kręci się w kółko i jak już znajdziesz 1, to następna świeca to 3 dalej 4 i 2 a u Ciebie jest 1 - 3- 2- 4

Kółko to jest aparat zapłonowy czarna kropka w nim to jest pierwszy cylinder w aparacie a ta strzałka to jest kierunek obracania się aparatu zapłonowego (czyli patrząc od kopułki to aparat się obraca w lewo - kopułka to element aparatu w który wtyka się kable zapłonowe), prostokąt z cyframi to są numery cylindrów a ta gruba strzałka pokazuje przód samochodu.

Czyli zgodnie ze strzałką przy aparacie kolejność zapłonu będzie wyglądać tak:

.........1

......3....2

.........4

Mam nadzieje że już sobie poradziłeś ale jak nie odpaliłeś to podepnij kable tak jak podałem ale najpierw wyjmij świece zapłonowe i je osusz z paliwa bo napewno są zalane, zanim wkręcisz osuszone świece to pokręć rozrusznikiem bez świec aby z cylindrów pozbyć się nagromadzonego paliwa.

post-21451-0-48123000-1294432446_thumb.jpg

Edytowane przez michal801