Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Jazda z kontrolką w tle

Gość sebakpl
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w piątek zapaliła mi się kontrolka od silnika. Przez weekend auto stało w garażu, a dzisiaj miało jechać do mechanika (sposób na domowe kasowanie błędów nie zadziałał). Niestety muszę podjechać nim jeszcze do ubezpieczyciela na wycene szkody inaczej będę musiał czekać do końca miesiąca. Kontrolka to nie jedyny problem auto zaczeło mieć wahania obrotów. Dlatego mam do was pytanie podejmuje duże ryzyko ? Do przejechania mam jeszcze ze 100 km...

No i nie wyjaśniło. Odstawiłem auto do mechanika i ten twierdzi że błąd na kompie to jedno a obroty to drugie. O ile dobrze pamiętam błąd był P0300 Cykliczne gubienie zapłonu w cylindrach. Natomiast co do obrotów to stwierdził że skoki mają za dużą częstotliwość jak na zapchany przepływomierz. Zobaczymy jutro co tam wypatrzy.

E: będę potrzebował też trochę pomocy bo chciałbym pokupować parę części. Filtry oleju, powietrza, itp itd, Fajnie by było jakby ktoś napisał gdzie i co warto kupować i czy da się w internecie znaleźć rzeczy taniej niż w sklepie ? Macie jakieś sprawdzone sklepy internetowe?

A i jeszcze jedna sprawa. Mechanik powiedział mi, że do tego auta i tego silnika on zalał by mimo wszystko syntetyk. Wiem, że dotąd lany był pół. I że wszyscy piszą o pół. Przy tym przebiegu i historii to chyba raczej tylko pół. Ale ja się tam nie znam? Jak myślicie?

Edytowane przez sebakpl

Przy tym przebiegu i historii to chyba raczej tylko pół.

Tzn. przy jakim przebiegu i historii?

Był pół lej pół!

A co do mechanika jesteś go pewny? - bo coś dziwne rzeczy opowiada!

kolego ten mechanik może być trefny. najlepiej posiedź trochę na forum i poczytaj. dużo się dowiesz. u mnie przyczyną falujących obrotów była b.brudna przepustnica i umierający przepływomierz. (czyszczenie go dobiło:D). ten błąd faktycznie wskazuje na brak spalania w cylindrach. i to może być przyczyną falujących obrotów. w jakim stanie masz świece?

Raczej nie trefny (robił ojcu lagune, a to nie lada wyczyn, kuzynowi mazde 323f) bo ma duże doświadczenie. Co do usterek. Błąd spowodowany był wyeksploatowanymi świecami, a dodatkowo jedna był wkręcona nie do kompletu. Przepływomierz był czyszczony, ale pozytywnych efektów to nie dało. Wyszło, że do wymiany jest rozrząd, może tylko łańcuch może cały. Stwierdził, że wyjdzie w praniu.

Co do oleju to staneło na półsyntetyku castrola. Jak jeszcze dzisiaj z nim rozmawiałem to powiedział, że jak by był pewny przebiegu to przynajmniej do 200 tyś. sam by lał pełny syntetyk, a tak to mój wybór. Wolałem nie ryzykować.

Almerka jest z przełomu 2001/2002 roku. Obecny przebieg 133 tysiące.

Co do tej historii, na wszystkich papierkach jest półsyntetyk, ale ostatnia faktura serwisowa jest z 2005 r.

Edytowane przez sebakpl

czyli jednak świece. ale rozrząd przy 133 tys? troche dziwne. w almach nie jest on najlepszą stroną podobno mimo tego,że na łańcuchu. ja mam 180 tys i chodzi jak na razie bez zarzutu więc może masz kręcony? jak wnętrze? ma jakieś ślady większego zużycia?

Właśnie nie autko jest na prawdę zadbane. Na ostatnim przeglądzie w maju 2005 roku ma 41 tys. jeżeli częst. się nie zmieniła to to 130 jest jak najbardziej realne. Nie wiem ile kosztuje cały rozrząd ale troszeczkę mnie przeraża koszt tej naprawy.

Właśnie nie autko jest na prawdę zadbane. Na ostatnim przeglądzie w maju 2005 roku ma 41 tys. jeżeli częst. się nie zmieniła to to 130 jest jak najbardziej realne. Nie wiem ile kosztuje cały rozrząd ale troszeczkę mnie przeraża koszt tej naprawy.

juz służę radą odnośnie rozrządu gdyż ostatnio wymienialem wlasnie w 1.5 dci 2005 rok :), przebieg mam 100 000 km, swoją drogą to tam jest pasek a nie łańuch bo ktos tu powyzej pisal o pasku ;)

a wracajac jeszcze do oleju z poczatku tematu to mialem zalany 10w30( z takim kupilem), siakis dziwny. Po konsultacji z dwoma forumowiczami, trzema serwisami oraz dwoma mechaniakami padlo na to ze spowrotem zalewam pelnym syntetykiem. Moj mechanik, fachowiec w branzy od 20 lat wzial za to odpowiedzielnosc na siebie hehe. A calkiem powaznie to wg niego i serwisu na 99 % nic sie nie stanie a ze silnik francuski i jednak bardziej zalecany pelen syntetyk. Zatem 0w30 jak dobrze kojarze jest zalany, nie lapac mnie tutaj dokladnie za olej, wiem ze pelen syntetyk mobila.

a wracajac do czesci, nie ma spisany jakich firm bo akurat tego nie potrzebowalem ale nie sa to pierwsze lepsze i najtansze, to mowie z gory:

napinacz - 178,20

pasek - 107,30

filtr oleju - 25,30

filtr powietrza - 32,20

olej mobil 1 0w30 diesel - 4 litry 135,40

plus swiece, ktore mialem juz wczesniej schomikowane ;)

= 456,20

robocizna - 200 pln = 700 pln w zaokrągleniu :)

mechanik jest z okolic mysłowic na śląsku, jak coś to moge dać namiar.

Autko jest 2 tygonie po wymianie i śmiga jak ta lala. Nawet spalanie ciut spadlo i lepiej jezdzi na pelnym syntetyku.

Właśnie wczoraj wymieniłem olej. Cały czas leję pełny syntatyk 5w40 CASTROL MAGNATEK. Przebieg to 135000 z 2000r. Praca cichutka żadnego dzwonienia łańcucha. Mechanik twierdzi że puki nie bieże oleju i nie ma jeszcze 200tys km najechane to tylko full syntetyk.

Dzięki mcrow za info :), ale ja mam beznyniaka 1.5, a tutaj sam łańcuch z tego co wyczytałem na forum kosztował w aso pod 900 zł. Czyli więcej niż koszt całości u Ciebie ;p.

HEH zapomnialem ze jeszcze jest benzyna 1.5 ;)

• 4 miesiące temu...
Gość playmaker4

Siema,

powiedzcie mi, bo był sposób na samodzielne czytanie błędów komputera i kasowanie ich za pomocą zworki. I było to umieszczone w jakimś pdf'ie, tyle że nie mogę go teraz nigdzie znaleźdź ;/