Gość uri Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Byłem dzisiaj u mechanika i wyswietliło bład P0486 "czujnik połozenia odprowadzenia spalin - chwiejny styk" Czy ktoś może mi powiedzieć czy trzeba wymieniac czujnik czy jest możliwość jego wyczyszczenia lub cos podobnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Może czyszczenie i adaptacja egr coś da. .....chwiejny styk - nie bardzo wiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość uri Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 tak wyświetliło na komputerze. Mozesz wyjaśnic o co chodzi z ta adaptacja bo spotkałem to słowo tutaj kilka razy ale nie wiem o co chodzi a gdybyś mógł napisać jak się zabrać za wyczyszczenie egr to byłbym wdzięczny. Co prawda nie odczuwam jak na razie żadnych "dolegliwości" związanych z egr ale ogólnie to było tak że jak mechanik wykasował bład to za chwilke po odpaleniu wskoczył spowrotem. Mechanik odpiął kostkę, podłączył, wykasował błąd i dosyć sporo przejechałem zanim wskoczył ponownie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal801 Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Czyszczenie egr polega na jego zdemontowaniu z samochodu i wyczyszczenie go z sadz które się na nim zgromadziły, nie wolno go czyścić środkami "żrącymi" np aceton to jest zabujstwo dla egr jak masz zmywacz do hamulców to nim śmiało możesz czyścić bo on nie zawiera właśnie acetonu oczywiście jak jest dużo sadzy to najpierw trzeba ją czymś mało ostrym zeskrobać - tak ja robie ale każy ma inną metode. Adaptacja polega na ustawieniu silnika egr w pozycji zamkniętej i wtedy on przyjmuje sobie położenie zerowe tzn ecu w samochodzie wie kiedy egr jest całkowicie zamknięty i jak ma go sterować w zależności od obciążenia lub nagrzania silnika. Napewno po czyszczenie egr trzeba robić adaptacje innej metody niż kompem nie znam więc nic nie podpowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość uri Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 dzięki i za to. Dostęp do kompa mam więc myslę ze nie bedzie problemow z adaptacją Wczoraj byłem u mechanika, wyczyścił EGR zamontował wykasował błąd ale po kilku odpaleniach błąd znowu wskoczył i zacząła świcic żółta kontrolka. Juz szukałem nowego EGR na necie ale dzisiaj rano odpaliłem auto i o dziwo kontrolka gaśnie. Czy EGR ma takie "odbicia" od normy i w jaki sposób błąd się sam wykasował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.