Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] problem ze spryskiwaczem

Gość mcrow

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wszyscy wiemy w n15 czy tez n16 spryskiwacz nie spryskuje lecz sika wodą i przydają się pewne modyfikacje aby ładna mgiełka leciała. Jednak zanim podejmę się takowych, chciałbym się dowiedzieć czy jestem odosobnionym przypadkiem czy wam też długo dolatuje płyn do szyby ... ? Po uruchomieniu spryskiwacza wycieraczki migną nieraz 3-4 razy zanim w ogóle coś wyleci ze spryskiwaczy. Czy tak się powinno dziać ? czy może mam pompkę od spryskiwacza na wykończeniu ? Dodam iż próbowałem spryskiwać niejednokrotnie i tą przypadłość obserwuję już ponad 3 tygodnie odkąd mam auto. Płyn wlany nowy, przewody rozmrożone.

Ja mam n15 i spryskuje od razu (no może 0,5s opóźnienia) - teraz założyłem spryskiwacze mgłowe (opis w innym temacie) i zauważyłem, że takie opóźnienie też występuje. W nowych spryskiwaczach chyba nie ma zaworu zwrotnego więc należałoby taki zamontować - na Allegro cena ok 6-8zł. W oryginalnych dyszach po odłączeniu wężyka widoczna jest stalowa kulka zaworu kulowego.

W Twoim przypadku może wystarczyć zdjęcie dyszy spryskiwacza i wyczyszczenie jej - kulka mogła się zabrudzić i nie domyka przewodu co powoduje odpływanie płynu.

Jak wszyscy wiemy w n15 czy tez n16 spryskiwacz nie spryskuje lecz sika wodą i przydają się pewne modyfikacje aby ładna mgiełka leciała. Jednak zanim podejmę się takowych, chciałbym się dowiedzieć czy jestem odosobnionym przypadkiem czy wam też długo dolatuje płyn do szyby ... ? Po uruchomieniu spryskiwacza wycieraczki migną nieraz 3-4 razy zanim w ogóle coś wyleci ze spryskiwaczy. Czy tak się powinno dziać ? czy może mam pompkę od spryskiwacza na wykończeniu ? Dodam iż próbowałem spryskiwać niejednokrotnie i tą przypadłość obserwuję już ponad 3 tygodnie odkąd mam auto. Płyn wlany nowy, przewody rozmrożone.

W moim wypadku (N16 "spryskiwacze" oryginalne nie modyfikowane) płyn zdąży "ochlapać" szybę zanim wycieraczki się ruszą, ew. lekko pociągając prawą manetkę do siebie można otrzymać efekt wyłącznie spryskania szyby - bez biegu wycieraczek. Efekt i na zimnym i na ciepłym silniku praktycznie taki sam.

Co do twojego przypadku, na początek obejrzyj stan rurek pod maską, czy nie ma wycieków, czy coś nie sparciało, czy przypadkiem nie zamarzł płyn z tzw. "biedronki", kolejnym krokiem wyjęcie i przyjrzenie się samym spryskiwaczom jak pisze kolega 19ak82. Oby to tylko o to chodziło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...