Gość tomkoval Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Witam wszystkich Jestem wlasnie po zakupie mojego pierwszego Nissana, Primera 1.6L 2000r. Martwi mnie jedna rzecz - czasami slychac grzechotanie przy odpalaniu na zimno - wiem ze ten model ma lancuszek zamiast paska rozrzadu. Zaczalem sie zastanawaiac na wymiana napinacza lub/i szyny prowadzacej lancuch czy nawet samego lancucha. Problemem jest to ze nie wiem dokladnie jaki to jest silik - na intercars sa do wyboru trzy silniki 1.6 90, 99 i 106 KM - jak mozna rozpoznac po VIN czy tabliczce znamionowej jaki mam silik ? Pozdrawiam Tomasz PS. Sorki za brak polskich liter ale pisze z pracy i nie mam jak przestawic klawiatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 to się nie zastanawiaj bo te łańcuchy to tak mają ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maius Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Porządny olej i filtr oleju kup - część osób twierdzi, że to pomaga. Na forum jak poszukasz, olej polecany to Valvoline (sam używam, u mnie po zmianie jest ciszej) albo Motul, filtr Knecht lub Mann (Filtron chyba nieco słabiej, chociaż też część ludzi poleca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Porządny olej i filtr oleju kup - część osób twierdzi, że to pomaga. Na forum jak poszukasz, olej polecany to Valvoline (sam używam, u mnie po zmianie jest ciszej) albo Motul, filtr Knecht lub Mann (Filtron chyba nieco słabiej, chociaż też część ludzi poleca). dokładnie polecam to samo ja mam teraz filterek boscha zrobionego w ameryce południowej i jest na rozruchu dramat , Valvoline też polecam ... 3 zmiana już jest .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomkoval Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 wow - jestescie wielcy - wszyscy - wielkie dzieki za wszystkie odpowiedzi. Ale - jak sprawdzic jaki to jest silnik ? Pytam bo nie jestem w PL a tutaj IRE czasami maja problemy z doborem czesci i czasami mialem tak przy (tfu) megance ze jak juz mechanik zaczal rozbierac to okazywalo sie ze to nie ta co potrzeba. Uniknal bym przez to lazenia dwa razy ;-0 Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maius Opublikowano 13 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2011 Wpisz VIN tutaj np.: http://www.japancats.ru/nissan/ Strona po rusku, więc dobrze jest uruchomić sobie ją w Google Chrome, to ci sama przeglądarka zaproponuje tłumaczenie. Co do samego silnika, to podaje tylko typ, więc jeśli dla różnych mocy 1.6 są różne oznaczenia, to czegoś się dowiesz, jeśli nie, to już trzeba jakoś inaczej kombinować (np sprawdzenie VIN przez ASO Nissana). No chyba, że jest jeszcze jakiś inny sposób, ale to się musi ktoś mądrzejszy wypowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomkoval Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 No to juz wiem MODEL PRIMERA [P11E] Date of manufacture 12/1999 GRADE EP2 TYPE ENGINE GA16DE TYPE ENGINE BODY 5 DDOR HATCHBACK REGION STANDARD TRANSMISSION 5-SPEED MANUAL TRANS The color code [DV9] SPRUCE GREEN The color code UPHOLSTERY [K] GREY ale dalej nie wiem ile ten silik ma kucykow ;-) Przynajmniej nie jest sprowadzanu z DE ;-) Pytanie mniej powiazane - czy jest tam filtr kabinowy ? Za duzo rozkrecania zeby sprawdzic. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Masz filtr kabinowy , schowany jest za schowkiem pasażera. (trzeba zdemontować schowek żeby wymienić filtr kabinowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dani Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Masz filtr kabinowy , schowany jest za schowkiem pasażera. (trzeba zdemontować schowek żeby wymienić filtr kabinowy) Witam Az tak dużo kręcenia nie ma,to ci powinno pomoc. http://www.filtron.pl//katalog/instrukcje/1096k.pdf Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 ostatnio jak coś mi się działo z ogrzewaniem w trasie to udało się odkręcić schowek podczas jazdy a tylko śrubki najdalsze na światełkach w Lipnie, a podczas tankowania na stacji po zdjęciu schowka okazało się, że filtr jest gitt tylko parownik przymarzł, czyli zabieg jest do zrobienia w każdych warunkach i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności, potrzebujesz tylko wkrętaka krzyżakowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomkoval Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 Dzieki Zestaw narzędzi od czasów posiadania Renault'a jeździ zawsze w bagażniku ;-) W weekend wymienie sobie filtry - już mam umówionego mechanika na wymiane oleju to wymienie też resztę. Ma sens wymiana filtru paliwa ? T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dani Opublikowano 19 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Dzieki Zestaw narzędzi od czasów posiadania Renault'a jeździ zawsze w bagażniku ;-) W weekend wymienie sobie filtry - już mam umówionego mechanika na wymiane oleju to wymienie też resztę. Ma sens wymiana filtru paliwa ? T Witam Oczywiście ze ma sens wymiana filtra paliwa jeżeli nie wiesz kiedy był ostatnio wymieniany, poza tym nie są to żadne wielkie koszty ani żadna skomplikowana robota wiec możesz zrobić wszystko za jednym razem. Pozdrawiam Edytowane 19 Stycznia 2011 przez Dani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi