Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12]Wskazania spalania na komputerze

Gość Domin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od września przesiedłem się z P11 SRI na P12 1.9dci. ( to tak jakby z szynki przerzucić się na salceson i kaszankę. Trudno, stało się) Moje pytanie jest takie: czy u Was komputer dobrze wskazuje spalanie? Na początku tego nie sprawdzałem ale jak przyszła zima i auto ciągle niedogrzane to komp pokazywał mi spalanie średnie na poziomie 11-12l. Nigdy nie zastanawiałem się ile pali, myślałem że wskazania są OK. Jak paliwo się kończyło to jechałem na stację, zalewałem pod korek, kasowałem licznik i nie liczyłem ile spalił. Dopiero ostatnio zauważyłem, że średnie spalanie pokazywane przez kompa nie zgadza się z rzeczywistym. Miałem zalane auto pod korek, przejechałem 110km i pojechałem się znowu zatankować. Komp pokazywał 12l a do zbiornika weszło 11L czyli wyszło 10l/100km. Wczoraj jeszcze większe zakoczenie. Przejechane 300km, z tego ok 230-240km tylko po mieście na krótkich odcinkach(ok 8km) reszta to trasa, komp pokazał średnie 10.5l, zalałem pod korek i weszło 22l czyli rzeczywiste średnie niecałe 7.5l. Czy wam też tak komp przekłamuje?

Tak ten komp pokazuje glupoty niestety.

O ile jeszcze w trasie to wyglada w miare sensownie, o tyle jak stoisz w korkach to niestety strasznie zawyza.

Z reszta przelacz sobie na wykres spalania jak stoisz w miejscu.

NIestety nie przelacza sie na spalanie w ltr/h jak w innych autach tylko pokazuje maximum.

Wiec im wiecej bedziesz stal tym wiekszy bedzie blad.

Ja juz nawet na to nie patrze, tylko zawsze zalewam do pelna.

Najmniejsza roznice mialem 0,2 ltr ale to byl caly bak wypalony na trasie (spalanie mialem 4,9).

Natomiast jak jezdze po miescie to nawet 2ltr roznicy sie trafiaja.

PZdr

U mnie średnia po mieście wychodzi na poziomie 8l. Tylko że w moim cudownym mieście stoi sie wiecej w korkach niż sie jedzie :(

Jeżeli chodzi o trasę jak jechałem A4 to jadąc 120 na tempomacie srednia wyszła mi 4,7 Nie wiem ile wiecej palą kombiaki ale ja właśnie mam kombi

Tak jak napisał maciej jak się stoi to komp pokazuje spalanie na max

Gość szymonjaworski

P12 kombi 2.2 dci (139KM)

miasto:

spalanie w/g komputera: 10,5-11,9

spalanie rzeczywiste: 8,0 - 10,0

trasa (ok. 110 km/h)

spalanie w/g komputera: 6,2-7,5

spalanie rzeczywiste 5,4-6,8

• 3 tygodnie później...

Niestety to prawda że te komputery liczą jak chcą ...

Mnie się raczej zdarza że zaniża mi spalanie ... i to co ciekawe jak daje mu po gazie to wtedy pokazuje mniejsze ... :-)

aczkolwiek na trasie pokazuje za dużo ...

z południa na północ 6,5 l/100km

z północy na południe 5,7 l/100km (wg litrażowania a nie komputera) i to co ciekawe w obie strony z pełnym bagażnikiem pod dach i 5 ludzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...