Gość pioters Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Hej, problem się pojawia ostatnio taki, że czasem nie idzie wrzucić biegu. Wystartować zwykle zawsze się da z jedynki. Problem następuje zwykle między II i wyższymi. To samo przy redukcji przed skrzyżowaniem. Zastanawiałem się czy może poziom oleju sprawdzić tylko pomysłu nie wiem jak to zrobić - micrę widziałem od spodu ze 2 razy. Macie jakieś pomysły? Pozdrawiam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walti Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Hej, problem się pojawia ostatnio taki, że czasem nie idzie wrzucić biegu. Wystartować zwykle zawsze się da z jedynki. Problem następuje zwykle między II i wyższymi. To samo przy redukcji przed skrzyżowaniem. Zastanawiałem się czy może poziom oleju sprawdzić tylko pomysłu nie wiem jak to zrobić - micrę widziałem od spodu ze 2 razy. Macie jakieś pomysły? Pozdrawiam:) Witam !! Nie widzę, jaki masz silnik. Jeżeli to 1.0 to poziom oleju sprawdza się za pomocą linki prędkościomierza (a konkretnie jej zazębnika) Co do problemu to rozwiązania mogą być cztery: 1. za mało oleju w skrzyni 2. źle wyregulowane lub kończące się sprzęgło 3. źle wyregulowane wodziki od dźwigni zmiany biegów/skrzyni 4. kończące się synchronizatory. Zacznij od sprawdzenia oleju i sprzęgła. Opis jak to zrobić znajdziesz w książeczce "sam naprawiam nissan micra", którą możesz ściągnąć z neta. Pozdro. P.S. U mnie też swego czasu ciężko wchodziła 2, wymieniłem olej w skrzyni (zgodnie z instrukcją co 60000 km lub 2 lata) i wszystko jest git. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pioters Opublikowano 18 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Witam !! Nie widzę, jaki masz silnik. Jeżeli to 1.0 to poziom oleju sprawdza się za pomocą linki prędkościomierza (a konkretnie jej zazębnika) Co do problemu to rozwiązania mogą być cztery: 1. za mało oleju w skrzyni 2. źle wyregulowane lub kończące się sprzęgło 3. źle wyregulowane wodziki od dźwigni zmiany biegów/skrzyni 4. kończące się synchronizatory. Zacznij od sprawdzenia oleju i sprzęgła. Opis jak to zrobić znajdziesz w książeczce "sam naprawiam nissan micra", którą możesz ściągnąć z neta. Pozdro. P.S. U mnie też swego czasu ciężko wchodziła 2, wymieniłem olej w skrzyni (zgodnie z instrukcją co 60000 km lub 2 lata) i wszystko jest git. super dzięki. Zerknę do książki - poziom oleju będę raczej w stanie sprawdzić - jeśli jest ok to trzeba będzie popytać mechanika żeby zerknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walti Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 Kolego pioters, podaj wyniki diagnozy.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lucasnufc Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Witam u mnie występuję podobny problem tyle , że czasami nie da się wrzucić żadnego biegu... Sprzęgło łapie bardzo wysoko. Wczoraj stanąłem na światłach i nie szło wrzucić jedynki. Dopiero z siła wcisneła się i mój kolega powiedział że lekko szarpnęło.... Regulacja linki sprzegła? Co radzicie? Micra 1.0 Na skrzyni widać olej jak by z czegoś ciekł;/ Niby auto jak postoi na asfalcie to śladów nie zostawia ale jak wszedłem pod auto to skrzynia upaprana w oleju... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.