Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Strzelanie przy skręcaniu

marcopolo2010
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam taka sprawę. Gdy jade i nagle skrecę kierownica w lewo to slychać takie stuki dochodzą jak by od strony prawego koła. nie wiem co jest grane.?? prosiłbym o jakaś rade.

Właśnie chyba to nie jest przegub bo jak skrece koła i rusze to nie strzela nic . jak jade powiedzmy z 50 km/h i wtedy bujne go w lewo to wtedy tak cos przeskoczy i stuknie nie wiem co to moze byc lukne na przegub też

Łączniki drążka stabilizatora

Właśnie chyba to nie jest przegub bo jak skrece koła i rusze to nie strzela nic . jak jade powiedzmy z 50 km/h i wtedy bujne go w lewo to wtedy tak cos przeskoczy i stuknie nie wiem co to moze byc lukne na przegub też

odgłos jest metaliczny czy taki bardziej stłumiony?

jak nagle skręcisz auto przechyla się i rolą stabilizatora i łączniki jest przeniesienie części energii na drugi wahacz

łączniki stabilizatora w P12 padają najszybciej po ok. 25-30 tys.

końcówki drążka sprawdź tak podnieś koło na lewarku (najlepiej jak masz dostęp do kanału) poproś kolegę żeby na uruchomionym silniku kręcił kierownicą szybko lewo - prawo

(tak jak na przeglądzie rejestracyjnym) a ty chwyć dłonią za końcówkę jak mas luz to wyczujesz

Edytowane przez Oskar

No dokładnie to może juz też mam do wymiany. jaki jest koszt końcówek drązków stabilizatora? i ile może wziasc za robocizne?

kupowałem ostatnio bo też mam do wymiany firmy 555 koszt ok. 40-50 PLN

wymiana ok. 50 - 100 para, zależy gdzie i u kogo jak to u nas w Polsce :)

pamiętaj że po wymianie końcówek drążka trzeba ustawić zbieżność koszt ok. 70 - 80 przynajmniej u nas we Wrocławiu

oczywiście można liczyć zwoje i nie ustawiać zbieżności ale .... zawsze jest ryzyko, że zbieżność jest jednak źle ustawiona i opony zjedziesz

pamiętaj najpierw sprawdź tak jak tobie opisałem czy to końcówki drążka kierowniczego a potem kupuj

jeśli końcówki to tylko firmy 555 wstawiane były oryginalnie do P12