Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N14] Hachback 91r Różnica między przegubami

stan54
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś wie, czym się różnią przeguby półosi napędowej(lewa strona skrzyni biegów) zewnętrzny(koło) i wewnętrzny (skrzynia biegów)?.Pozdrawiam.

Stan

Róznią sie wszystkim ..budową i wyglądem..jedyne co je łaczy to nazwa "przegub" i to że służą do przeniesienia napedu, wewnetrzny: skrzynia -półos, zewnetrzny:półoś -koło

Róznią sie wszystkim ..budową i wyglądem..jedyne co je łaczy to nazwa "przegub" i to że służą do przeniesienia napedu, wewnetrzny: skrzynia -półos, zewnetrzny:półoś -koło

Dzięki za "dogłębnie fachową i wyczerpującą" odpowiedż. Po co wypisujesz takie pierdoły.Rozładowujesz własne kompleksy, frustracje na tym forum. Przecież to jest żałosne. Masz problemy to poszukaj sobie porady medycznej.

Ponawiam moje pytanie do rozsądnych na tym forum. Pozdrawiam.

Dzięki za "dogłębnie fachową i wyczerpującą" odpowiedż. Po co wypisujesz takie pierdoły.Rozładowujesz własne kompleksy, frustracje na tym forum. Przecież to jest żałosne. Masz problemy to poszukaj sobie porady medycznej.

Ponawiam moje pytanie do rozsądnych na tym forum. Pozdrawiam.

Kolego "stan54" może odrobinę luzu?? Kolega w najprostszy sposób wyjaśnił Ci różnice pomiędzy przegubami. Gdybyś kulturalnie zapytał o szczegóły prawdopodobnie uzyskałbyś potrzebne informacje. Pseudo-freudowska analiza czyjejś wypowiedzi raczej do nikąd Cię nie zaprowadzi, tym bardziej, jeżeli nie znasz człowieka. Pomijam fakt kierowania Twoich (jako mało aktywnego użytkownika forum)inwektyw, do osoby która troszkę więcej się udziela. I tak podziwiam kolegę "stena", że odpowiedział Ci w ten sposób. Na takie pytanie znajdziesz odpowiedź szperając trochę po forum. Ja zamiast jak to ująłeś "dogłębnie fachowej i wyczerpującej odpowiedzi" napisałbym Ci www.google.pl. "Rozsądnej" osobie powinno to wystarczyć aby znaleźć niezbędne informacje. Z drugiej strony Twoje pytanie świadczy, że niechce Ci się poszukać troszeczkę tylko najprościej zadać pytanie i niech inni myślą. Nie dziw się więc że drugiemu się nie chce odpowiadać ze szczegółowością encyklopedii. A jeśli chcesz wyczerpującej teorii to proszę bardzo http://pl.wikipedia.org/wiki/Przegub. Sciągając sobie manuala z tejże stronki również znalazłbyś odpowiedzi na swoje pytania.

Pozdrawiam

Kolego "stan54" może odrobinę luzu?? Kolega w najprostszy sposób wyjaśnił Ci różnice pomiędzy przegubami. Gdybyś kulturalnie zapytał o szczegóły prawdopodobnie uzyskałbyś potrzebne informacje. Pseudo-freudowska analiza czyjejś wypowiedzi raczej do nikąd Cię nie zaprowadzi, tym bardziej, jeżeli nie znasz człowieka. Pomijam fakt kierowania Twoich (jako mało aktywnego użytkownika forum)inwektyw, do osoby która troszkę więcej się udziela. I tak podziwiam kolegę "stena", że odpowiedział Ci w ten sposób. Na takie pytanie znajdziesz odpowiedź szperając trochę po forum. Ja zamiast jak to ująłeś "dogłębnie fachowej i wyczerpującej odpowiedzi" napisałbym Ci www.google.pl. "Rozsądnej" osobie powinno to wystarczyć aby znaleźć niezbędne informacje. Z drugiej strony Twoje pytanie świadczy, że niechce Ci się poszukać troszeczkę tylko najprościej zadać pytanie i niech inni myślą. Nie dziw się więc że drugiemu się nie chce odpowiadać ze szczegółowością encyklopedii. A jeśli chcesz wyczerpującej teorii to proszę bardzo http://pl.wikipedia.org/wiki/Przegub. Sciągając sobie manuala z tejże stronki również znalazłbyś odpowiedzi na swoje pytania.

Pozdrawiam

I ja równiez dołaczam pozdrowienia dla nerwowego kolegi życzac zdrowia równego mojemu:):):)

Gość conan_librarian

stan54 zmień samochód albo przynajmniej forum

A dołączając się do pytania - czy ten przegub jest zewnętrzny czy wewnętrzny:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1399655539&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

Kupiłem go ale nie jestem pewien czy o taki chodziło :rolleyes2:

Poszły mi gumy na obu przy kołach i trzeszczy przy skręcaniu.

Ogólnie an allegro w żadnej aukcji nie znalazłem czy to są wewn. czy zewn.

I jeszcze pytanie ile mechanior może zażyczyć za wymianę 2 szt?

Witam.Jest to przegub zewnętrzny.Musisz uwazac przy kupnie gdyż różnia sie one iloscią zębów .Z tego co wiem to pojemność 1.4 mają 22 zęby wewnatrz i 25 na zewnatrz do tego jeszcze są z abs i bez .Ja zapłaciłem za jedna strone+ wym sworznia 150 zet.Ale z tym to bywa róznie..z niektórymi mechanikami mozna ponegocjować:)

Edytowane przez sten

Witam.Jest to przegub zewnętrzny.Musisz uwazac przy kupnie gdyż różnia sie one iloscią zębów .Z tego co wiem to pojemność 1.4 mają 22 zęby wewnatrz i 25 na zewnatrz do tego jeszcze są z abs i bez .Ja zapłaciłem za jedna strone+ wym sworznia 150 zet.Ale z tym to bywa róznie..z niektórymi mechanikami mozna ponegocjować:)

Dokładnie tak jak mówisz ilość zębów musi się zgadzać. Co do ABS-u, wiesz zakładałem przeguby u kumpla w Hondzie Prelude i przez pomyłkę sklepu przywiózł mi przeguby z ABS-em i o dziwo weszły bez problemu pracują pół roku bez problemu. Musiałbym sprawdzić to kiedyś w nissanie.W niektórych markach przeguby z ABS-em są tańsze niż bez.

Najważniejsze aby zęby w przegubie zgadzały sie z resztą .Ja kiedys tez załozyłem przegub bez abs-u do mojego nissana chociaz mam abs Wszystko pasuje tylko podczas hamowania abs nie działa:)

stan54 zmień samochód albo przynajmniej forum

A dołączając się do pytania - czy ten przegub jest zewnętrzny czy wewnętrzny:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1399655539&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.

Kupiłem go ale nie jestem pewien czy o taki chodziło :rolleyes2:

Poszły mi gumy na obu przy kołach i trzeszczy przy skręcaniu.

Ogólnie an allegro w żadnej aukcji nie znalazłem czy to są wewn. czy zewn.

I jeszcze pytanie ile mechanior może zażyczyć za wymianę 2 szt?

A jakby sie okazało ze potrzebujesz przegub 23/25/55 z abs to ja taki mam niepotrzebny.W lipcu bede w Kołobrzegu to ci podrzucę:):):)

Edytowane przez sten

Gość conan_librarian

Wymienione - fura chodzi lux malyna.

Rzeczywiście do mojej wersji (1.4 bez ABS) pasuje przegub z 22 wewn i 25 zewn rowkami. Za wymianę 2 szt. dałem 100zł.