ulek Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Pytanie do praktykujących młodych lub doświadczonych rodziców. Czy w naszych Notesach można bezpiecznie zamontować gondolę dla niemowlaka na przednim siedzeniu przy wyłączonej poduszce (pokrętło z boku deski) jeśli tak to gondola ma być ustawiona przodem czy tyłem do kierunku jazdy?. Edytowane 27 Stycznia 2011 przez ulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Waldi1974 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Z tego co się orientuję to przepisy nie zabraniają przewozić dzieci na przednim fotel pasażera pod warunkiem, iż jest on zamontowany tyłem do kierunku jazdy (chodzi o ten model na fotce|) i jest wyłaczona poduszka. Sam wielokrotnie przewoziłem tak dziecko, jednak prawdopodobniej bezpieczniej jest przewozić dziecko na tylnej kanapie w foteliku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Tylko i wyłącznie tyłem do kierunku jazdy + airbag off. Tak są projektowane foteliki np. Maxi-cosi CabrioFIX albo Citi. Zresztą tak jest nawet wygodniej jak podróżuje się samemu z dzieckiem, bo ma sie na niego podgląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 (edytowane) w przypadku niemowlaka albo dziecka na tyle małego, że jeździ na leżąco wręcz wskazane jest aby taki fotelik montować z przodu, bo kierowca po prostu cały czas ma dziecko pod kontrolą. Moi poprzednicy wyjaśnili wszystko. Taki montaż po dezaktywacji poduszki jest w pełni zgodny w przepisami ruchu drogowego. Z przodu nie można montować fotelika dla dzieci starszych podróżujących na siedząco. Edytowane 27 Stycznia 2011 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 27 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 A co z poduszkami w fotelu. To samo pokrętło dezaktywuje poduszkę zarówno w desce jaki i fotelu?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 nie jestem pewien ale wydaje mi się, że przekręcając kluczyk w "stacyjce" poduszki wyłączamy tylko poduszkę czołową, której wybuch mógłby zagrozić gondoli. Poduszka boczna w oparciu fotela w razie kolizji bocznej otwiera się na zewnątrz - w kierunku szyby bocznej, więc jej aktywacja nie stwarza dla dziecka żadnego niebezpieczeństwa - wręcz przeciwnie,tworzy dodatkową barierę ochronną przy uderzeniu z prawej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ulek Opublikowano 28 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Dzięki za odpowiedzi . Nie ma to jak zbieranie cennych danych w nowej roli życiowej oraz w wolnej chwili (których coraz mniej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 Gratulacje!! mi właśnie przedwczoraj stuknął 1 rok w roli ojca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 28 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2011 wszyscy przez to przechodzą.Moja córka od 3 lat dysponuje własnym prawem jazdy a od roku własnym autem. Czas ma to do siebie, że jednak w miejscu nie stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Jak powiedział papier toaletowy pewnego słonecznego poranka: żeby żyć trzeba się rozwijać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmarcin Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) zagadka: http://www.multimac.co.uk/nissan_note_child_seat w linku powyzej zdjecie nota z tym czyms. Hm hm.... jestem wlasnie przed zakupem fotelikow 9-18 dla bliźniaków i wpadlem na takie cos. 1100 funtów Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez gmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 zagadka: http://www.multimac.co.uk/nissan_note_child_seat w linku powyzej zdjecie nota z tym czyms. Hm hm.... jestem wlasnie przed zakupem fotelikow 9-18 dla bliźniaków i wpadlem na takie cos. Gratuluję podwójnego szczęścia. Od 3 miesięcy wybierałem fotelik dla mojej pannicy więc wyobrażam sobie jak ciężko zdecydować się na foteliki dla dwóch małoletnich pasażerów. Widzę, że jest isofix, a czy ten sprzęt przechodził jakieś testy zderzeniowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Isofixy w Note przechodziły testy.Właśnie za złe mocowanie jednego z uchwytów note dostał gwiazdkę mniej,ale to już poprawili.Jeśli to pytanie było o isofixy ,a nie foteliki Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez JACKO29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Chodziło mi o to czy ten konkretny model przeszedł testy. Fotelik montowany na isofixie fotelikowi nierówny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmarcin Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Rybak dzieki ale ja mam wieksze poszukiwania bo nie dosc ze blizniaki to starsza 5latke tez musze upchac:) a przy nocie to wyzwanie ale dam rade. Juz znalazlem dosc waskie 2 foteliki Dopisek z soboty 28 kwietnia: A więc tak: Note to auto rodzinne bez dwóch zdan. Pojechalismy wczoraj z dzieciakami w 5 osob na przymiarkę fotelików 9-18kg. Kilka modeli mialem wynotowanych, które ewentualnie mogą pasować do tyłu w takim układzie że z tylu zmiesci się jeszcze szczupla żona lub starsza córka na podkladce. Niestety wybór, macanie i przymierzanie ograniczylo się tylko do 3 modeli, 2 z maxi cosi i 1 z chicco. Reszte skreslona przez wielkość zewnętrzną. A więc tak to to wygląda: Najwięcej miejsca jest gdy foteliki są obok siebie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ecedfc550a18a11.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/acd5405852610624.html Z podkladką 30paro centymetrową http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/141f62bd46fa92f5.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d5078503b0fbdf11.html Fotelik starszej z przodu, a z tylu dorosły +2: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c23939c1a42bdd1c.html I na koniec widok z tylnej kanapy: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/baf1c1297fbe3d9c.html Podsumowanie: Niestety na rynku jest malo fotelików z przedzialu 9-18kg które mają szerokosc max 43-43 cm. Wszystko powyżej tego wymiaru odpada. Nasz wybór padl na chicco x pace który jak podaje producent ma 45 a w rzeczywistosci 42 cm. Wczotraj latalismy z miarkami po najwiekszym sklepie we wroclawiu. Przemili sprzedawcy z nami próbowali sprostać wyzwaniu dobierając nam coś do notka. I powiem szczerze że efekt przerósł nasze oczekiwania. Wyzwanie pojawilo sie dopiero gdy po zamontowaniu trzeba bylo gdzies upchac stelaz wózka bliźniaczego i 2 foteliki 0-9 kg w których dzieciaki przyjechaly na przymiarkę Do tego sterty pieluch i innych bzdur z tegoż samego sklepu. Także przyszlosc wakacyjna szykuje się nawet nieźle. Thule na dach i wio. Niezmienia to faktu że nadal szukamy corolli verso tudziez cos gabaryto podobnego do niej. Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez gmarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maggie_l Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 gmarcin- a może mazda premacy? Z tyłu ma 3 osobne fotele a bagażnik rewelacja Następca mazda 5 ale jej nie "użytkowałam" Mazda MPV - chyba za duża jeżeli na gabaryty corolli patrzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmarcin Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 hej maggie, tak tylko że jesli mazda to tylko premacy....ale tą produkowali tyko do 2005 a potem weszla mazda next generation i zniknely 3 piekne niezalezne tylnie kanapy. Zresztą podobny los spotkal almere tino na rzecz notka.. Ale premacy raz w tygodniu sprawdzam na forach i portalach aukcyjnych. Jak trafi sie jakas perelka to ją wyrwe szybko. Żona ma yariske 2004 r. i przyznaje nie ukrywam jak znajde fajną premacy to ją jej kupie a raczej sprzedam yariske i kupie preamcy. Ale na razie fakty są takie że bez napinki w nota sie zmiescimy na wakacje z thulem na dachu, Upchalismy z tylu 2 foteliki i miesci sie tam jeszcze dorosły (zona) lub córka. Przy naszej aktywnosci weekendowej jestesmy bardzo zadowoleni. Duzo jeździmy, dużo zwiedzamy i na nowo pokochalismy nota:) Ale schodząc na ziemie szukam czego z 2008/2009 r. vano podobnego i tu raczej bedzie: corolla verso, vv touran tudzież smax. A powyzsza fotorelacja może komus posłuży co ma rodzinkę 2+1 i nagle na świat przychodzą mu bliźniaki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzyl Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 mam pytanko, jak wygląda kwestia isofix w nocie? Niedługo potrzebował będę fotelika dziecięcego no i niby jest na siedzeniach oznaczenie ISOFIX ale nie widzę tam żadnych elementów do których można by było przypiąć bazę isofix. Potrzebne są jakieś adaptery czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Na pytanie Bzyla odpowiedzi nie znam - za to pozwolę sobie sprostować kilka błędów (co prawda z przed kilka lat, ale może ktoś zajrzy): Nie można przewozić dzieci w foteliku tyłem do kierunku jazdy. I nic tutaj wyłączenia poduszki nie pomoże. Kodeks drogowy nie uzależnia zakazu od włączenia czy wyłączenia poduszki - ale tylko od POSIADANIA jej w samochodzie. Nawet jak jest wyłączona - to nada pojazd jest w nią wyposażony: Fragment artykułu 45: 1. Kierującemu pojazdem zabrania się:(...)4. przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera Nic o jej wyłączeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
was79 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 To jest Twoja interpretacja i na szczęście rożna od 99% policjantów. Nie wiem ile przejeżdżasz rocznie z dziećmi po europejskich drogach, ja natomiast podczas żadnej kontroli nie miałem takiego problemu. Ba nawet w 2 osobowych roadsterach, po dezaktywacji poduszki, tak woziłem dzieci Dodatkowo według dyrektywy 91/671/EWG artykuł ten będzie doprecyzowany (o ile już nie jest), w brzmieniu: 4. przewożenia w foteliku bezpieczeństwa dla dziecka lub innym urządzeniu przytrzymującym dla dzieci dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w aktywną poduszkę powietrzną dla pasażera; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Ten przepis jest tak jasny - że nie ma mowy o różnej interpretacji. Natomiast mogę się zgodzić, iż może być różne podejście do niego - i oby zdroworozsądkowe. Ja akurat wole podejście, że jak jest poduszka wyłączona - to nie karać (ale podstawa jest). I faktycznie jakieś zmiany mają/miały być - nie śledziłem, czy coś się zmieniło - oby w dobrym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Przepis jest/był bardzo nie precyzyjny. W sumie to w jego treści ciężko określić, czy tzw. nosidełko a tylko je przypina się tyłem do kierunku jazdy, to fotelik. Po nowelizacji ma to być rozgraniczone na foteliki i inne. Idąc tą drogą, nie ma fotelików, które można przypiąć tyłem a to co można, to tak naprawdę fotelikiem nie jest. Przepisy unijne, na pewno to jakoś wyprostują, bo samochody mają homologację europejską a wyłącznik poduszki w zasadzie służy tylko do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@reS Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Dzisiejszy ONET na temat zmian przepisów w przewożeniu dzieci....temat na bieżąco http://moto.onet.pl/aktualnosci/zmiany-w-przepisach-dotyczacych-sposobu-przewozenia-dzieci/3q58c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi