Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] 1.5 benzyna nie zapala

Gość dzajec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moja Almera po 8 latach bezproblemowego użytkowa nie odpaliła. Po krótkim postoju na mieście samochód nie zapalił. Po włączeniu zapłonu zapalają się kontrolki, a po przekręceniu kluczyka dalej (start) słychać tylko cyknięcie rozrusznika i co dziwne odgłos centralnego zamka klapy bagażnika.

Po zaciągnięciu auta do domu i wielu próbach z cykającym, ale nie kręcącym rozrusznikiem poszedł z niego dymek. Rozrusznik zatem wykręciłem i zawiozłem do naprawy. Wymieniono w nim uzwojenie, przetestowano. Działał ok.

W garażu zamontowałem rozrusznik do auta. Niestety radość trwała krótko. Problem pozostał. Słychać dalej tylko cykanie rozrusznika i odgłos zamku klapy bagażnika.

Przeczesałem forum almery. Znalazłem, że może to być jeszcze stacyjka lub immobilizer. A może jeszcze coś innego.

Jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem i go rozwiązał bardzo proszę o info.

Witam

U mnie w takiej sytuacji pomogła wymiana akumulatora

Okazało się że miał jakieś przebicie, chociaż na pierwszy rzut oka wyglądał normalnie.

• 9 miesięcy temu...

"Rozrusznik zatem wykręciłem i zawiozłem do naprawy"

Jak to zrobiłeś kolego? Wygląda że mamy podobne auta (ja mam z silnikiem QG15DE) 1,5 silnik a ja nie potrafię wykręcić rozrusznika. Jak sie dostac do śrub. Spróbuj napisac krok po kroku co trzeba zrobić. Będę wdzięczny za wszelkie sensowne wskazówki. Pozdrawiam. Norbert

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...