Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Nie mogę zatankować do pełna :(

Gość maciek001
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość maciek001

Witajcie,

Tuż po zakupie Primery zacząłem szukac porzadnego gaziarza, który wstawi mi zgodnie ze sztuka instalację. Wbrew pozorom nie było łatwo bo chcieli mi wstawić to co sami proponowali a nie ja im sugerowałem. Nie znam się na rzeczy ale z wypiekami na twarzy czytam to forum :). Tak więc broniłem się bardzo przed wtryskiwaczami Valteka, które 3 gaziarzy mi chciało wpakować. Znalazłem jednego fachowca który wstawił mi Hana czy jakos tak. Podobno najlepsze, najprecyjniejsze etc. Na gazie przejechałem do tej pory tylko ok 1000 km, naprawdę nie widzę róznicy w osiągach. Spalanie na trasie przy średnio spokojnej jeżdzie wyszło mi ok 11,5 l na 100 km (kombi 140 KM automat). Mam założony zbiornik 59 l, tak więc z prostego rachunku wynika, że gazu powinno wejść ok 47 l. Jaki przezyłem szok jadąc autem jak mi po 320 km od zataknowania przełączyło na benzynę. Wystraszyłem sie gdyz stwierdziłem, że samochód musiał spalić prawie 15 l/100 km. Z wyjącym niemowlalkiem podjechałem na stację i zacząłem tankować. Jak się okazało weszło do pełna tylko ok 36 l. gazu. Pojezdziłem trochę znowu tankowanie i ta sama historia. Dlaczego nie mogę zatankowac 80% pojemności zbiornika? powinno wejśc ok 48 a wchodzi ok 36, dlaczego tak się dzieje? Dzwoniłem do gaziarza a On mi odparła, że trzeba coś podgiąć, nie wiem czy to normalne, że w nowym zbiorniku trzeba już grzebać. Pomyślałem tez sobie, że może w zbiorniku zostaje kilkanaście litrów gazu, którego samochód z jakichś względów nie jest pobrać. Jednak nie wiem jak to sprawdzić? Popełniłem bład po przy pierwszym tankowaniu gaziarz zatankował kilka litrów, potem podjechałem sam i wlałem benzynę i LPG jednak nie zapamietałem ile weszło gazu, czy było to więcej niz te magiczne 36 l.

Macie jakieś pomysły co może się dziać? Pewnie będę musiał jechac do fachowca aczkolwiek srednio mi sie usmiecha bo mam prawie 90 km do niego w jedną stronę.

Pozdrawiam serdecznie

Maciek

trzeba podgiąć pływak bo za szybko odcina, normalna sprawa

u mnie jest tak samo. mam butle 48 l a gazu wchodzi 32-33 l. na przeglądzie po 10 tyś poproszę o podgięcie pływaka i ew. wyregulowanie wskaźnika poziomu gazu (po zatankowaniu na świeca 4 zielone lampki, parę minut potem już 3 potem 2 przez dłuższą chwilę itd).

z tymi diodami tak jest, nie wyregulujesz dokłądnie, odnośnie pływaka to proponuję podgiąć na maxa, pompa na stacji zacznie zwalniać i tyle, a w zbiornik wejdzie więcej, do tego zbiornik do ustawiony do jazdy do przodu i przebiegi będą większe, co prawda dłużej się stoi na stacji ale coś za coś, ja na swoim robię ponad 500km w trasie

Gość maciek001

z tymi diodami tak jest, nie wyregulujesz dokłądnie, odnośnie pływaka to proponuję podgiąć na maxa, pompa na stacji zacznie zwalniać i tyle, a w zbiornik wejdzie więcej, do tego zbiornik do ustawiony do jazdy do przodu i przebiegi będą większe, co prawda dłużej się stoi na stacji ale coś za coś, ja na swoim robię ponad 500km w trasie

Witajcie,

W sygnalizowanie poziomu gazu srednio wierzę, bodobno u nikogo to nie działa. Zastanawia mnie jednak jedna sprawa a mianowicie sygnalizacja rezerwy. Czy nie dałoby sie np: do pustego zbiornika gazu wlac 10 litrów i wtedy poprosic gaziarza aby na takim poziomie ustawił rezerwę? da się czy nie?

Kurcze z tym podgięciem pływaka to trochę masakra, musze jechac tyle kilometrów aby Pan fachowiec podgiął. Czu on to robi na oko? czy ten pływak jest jakoś skalowany? jak mu sie nie uda i po podgieciu wejdzie mi tylko 40 l to mam znowu do niego jechać na kolejne podgięcie? Jestem szczerze zdziwiony po w Toyocie kilka lat temu założyłem instalację i od samego poczatku wchodziło 36-37 litrów. Instalacja była II generacji, przejechałem na niej prawie 200 km i tylko dwa razy wymieniłem filterek. Teraz IV generacja "full wypas" dobry fachura a taka skucha.

Jak wspominałem w pierwszym poście mam wtryski Hana, czy to prawda, że w nich nie ma dysz i nic nie mozna rozwiercić? Jak w takim razie ustala się dawkę gazu?

Pozdrawiam

Maciek

Ps. przy okazji może jeżdzi ktoś z Was kombi, zastanawia mnie jak zdemontować plastykową obudowę tylnej klapy. Potrzebuje dostac sie do silnika wycieraczek i wężyków a nie wiem jak to zdjąć. Kolejna spraw nie moge zdiagnozować czujnika otwarcia klapy, raz mi się światło zapala po otwarciu klapy drugim razem nie. Gdzie jest ten czujniczek?

czujnik światła jest w zamku, plastik w klapie jest na zatrzaskach,Hannki reguluje się ciśnieniem na reduktorze i dobiera kolorami do mocy auta, pływak możesz podgiąć sam, zobacz na jego budowę, są zdjęcia, a jak nei znajdziesz to zobacz jak działa spłuczka w kiblu i będziesz wiedział, odnośnie 10l i ustawienia rezerwy, to zawsze loteria, gaz w butli to ciesz a pływak to kawałek pianki na drucie i wystarczy, że bedzie kiwało autem na zakrętach i będzie dyskoteka, poza tym jest tam pewien zakres, kiedyś wyjeździłem gaz do zera podłączyłem fejsa i pojechałem tankować z uruchomionym programem, jakoś to poustawiałem, ale dalej nie było miarodajne, czyli jeżdżę na licznik a w zbiorniku i tak zawsze mam PB powyżej połowy czyli nigdy nie zabraknie.

Gość maciek001

czujnik światła jest w zamku, plastik w klapie jest na zatrzaskach,Hannki reguluje się ciśnieniem na reduktorze i dobiera kolorami do mocy auta, pływak możesz podgiąć sam, zobacz na jego budowę, są zdjęcia, a jak nei znajdziesz to zobacz jak działa spłuczka w kiblu i będziesz wiedział, odnośnie 10l i ustawienia rezerwy, to zawsze loteria, gaz w butli to ciesz a pływak to kawałek pianki na drucie i wystarczy, że bedzie kiwało autem na zakrętach i będzie dyskoteka, poza tym jest tam pewien zakres, kiedyś wyjeździłem gaz do zera podłączyłem fejsa i pojechałem tankować z uruchomionym programem, jakoś to poustawiałem, ale dalej nie było miarodajne, czyli jeżdżę na licznik a w zbiorniku i tak zawsze mam PB powyżej połowy czyli nigdy nie zabraknie.

Dzieki DINO za pomoc, dobrze pogadac z praktykiem. Mam Primerę od niedawna i chciałbym aby troche mi posłużyła dlatego zamierzam troche o nią zadbać. Cholera w zamku czujnik to ciekawe rozwiązanie, musze tam zajrzeć i przesmarowac co nie co. Mam troche oporów w dłubaniu bo jeszcze nie znam tego autka. Do gazu raczej sam nie będe zagladał. Wyjeżdzę go do konca i podjade do jakiegoś pobliskiego fachowca nich mi wyreguluje a później sprawdzi szczelność. Mam nadzieję, że na butli nie ma jakichs plomb gwarancyjnych? Pojeżdzę jeszcze trochę na gazie a w wolnej chwili podjadę do fachowca na regulację i ew. próbe ograniczania spalania. Aczkolwiek gdyby było na obecnym poziomie ( ok 11,5 l) nie byłoby źle.

Pozdrawiam dziekując za pomoc.

Maciek

a co masz zamontowane??? jak chcesz się bawić nissmem, i masz pojecie o mechanice to spróbuj sam zmienić butlę i ustawić pływak, naprawdę to nic trudnego a daje wiele satysfakcji i kaska na browarek zostaje w kieszeni, może jakby się jakiś pojawił w okolicach Koszalina do zmiany butli to moglibyśmy zrobić małe fotostrory i było by gitt, albo gdzieś w okolicach Tofika czyli Kra

Gość maciek001

Dzięki DINO, niestety Koszalin i Kraków to dalekie strony, no chyba, że w czasie wakacyjnym ;). Mam chyba wielozawór Tomasetto, musze sprawdzic w papierach. Pojecie jako takie mam o mechanice ale jesli chodzi o gaz jestem bardzo bojaźliwy :). Wyjeżdze do końca i podjadę do jakiegos bliskiego fachowca abym nie musiał jechac prawie 160 km tam gdzie mi zakładał. Na wszelki wypadek zadzwonie do niego aby gwarancji nie utracić a dostałem ja na trzy lata bez przebiegu.

Kurcze dobrałem sie do tej klapy i okazało się, że nie mam prawego przeciwmgielnego i światła cofania, sadziłem, że spaliły mi się żarówki a tam hmmm brak czegokolwiek! żadnych oprawek. Gdzieś kiedys rzuciło mi sie na forum, że tak u niektórych jest. Masz jakieś rozeznanie? Mozna coś tam dodatkowo włożyć, jakąś obudowę aby świeciło normalnie?

Jakim cudem i na jakim motorze masz takie małe spalanie?

pozdrawiam

Maciek

a co masz zamontowane??? jak chcesz się bawić nissmem, i masz pojecie o mechanice to spróbuj sam zmienić butlę i ustawić pływak, naprawdę to nic trudnego a daje wiele satysfakcji i kaska na browarek zostaje w kieszeni, może jakby się jakiś pojawił w okolicach Koszalina do zmiany butli to moglibyśmy zrobić małe fotostrory i było by gitt, albo gdzieś w okolicach Tofika czyli Kra

ja też byłem bojaźliwy jeżeli chodziło o gaz, ale jak gazmen nie odbierał ode mnie telefonów postanowiłem sam się tym zająć i tak już zostało, nic trudnego uwierz mi, może u Ciebie nie było tego wkładu i tak ma byćmotorek to SR20DE troszkę podkręcony zapłon na maxa, i matrixy pod maską, do tego ja mam duże przebiegi poza miastowe i może stąd też takie spalanie, w mieście jak kiedyś udało mi się wyjeździć zbiornik to wyszło coś koło 15L

Gość maciek001

ja też byłem bojaźliwy jeżeli chodziło o gaz, ale jak gazmen nie odbierał ode mnie telefonów postanowiłem sam się tym zająć i tak już zostało, nic trudnego uwierz mi, może u Ciebie nie było tego wkładu i tak ma byćmotorek to SR20DE troszkę podkręcony zapłon na maxa, i matrixy pod maską, do tego ja mam duże przebiegi poza miastowe i może stąd też takie spalanie, w mieście jak kiedyś udało mi się wyjeździć zbiornik to wyszło coś koło 15L

Aha czyli mamy takie same silniki, z tymze ja mam automatyczna skrzynie biegów a Ona chyba jednak trochę zawyża spalanie. Co znaczy "troszkę podkręcony zapłon na maxa"? co to daje i jak to się robi? Ja mam Hana barzo mi na tym zalezało, podobno to wtryski sa ok.

zapłon: do tego wałki przestawione, wydech i teraz zbieram graty na 2.5cala aby puścić do końca nierdzewkę

P1010698.JPG

P1010699.JPG

P1010700.JPG

P1010701.JPG

no opcja z zapłonem ok tylko czy masz pojechane do końca dziury czy do końca dziury z podkładką bo Coobcio różnie pisał ... ja pojechałem

do końca otworu

co do spalania automatu to widziałem taką bzdure w salonie nissana gdzie napisali przy tym samym silniku że automat robi wiecej mil z galona .....

zapłon: do tego wałki przestawione, wydech i teraz zbieram graty na 2.5cala aby puścić do końca nierdzewkę

DINO -czy tak przestawiony (wyprzedzony) zapłon ustawiałeś w jakiś sposób, czy metoda "opracowana" gotowa do zastosowania?

gotowa do zastosowania,

wszystko jest opisane przez Coobcia, ja dla jasności daję foto z wymiarami

gotowa do zastosowania,

wszystko jest opisane przez Coobcia, ja dla jasności daję foto z wymiarami

Wiem, że można wyprzedzić zapłon przy LPG, ale powinno się zalać jednocześnie 98 PB, jaki ile stopni mamy na tym silniku po takim ustawieniu? Gdzieś mi ten temat uciekł...Coobcio pisał chyba o tym w modach SR20 jak pamiętasz gdzie to podrzuć... :)

O.K Już znalazłem tu: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/6952-przyspieszanie-zaplonu/

hmmm jutro sobie dłubne.. :D

Edytowane przez miziera

jak wyprzedzisz to może być stuk na pb ,,,,ale jak nie zmęczysz silnika na rozgrzaniu to nie zastuka ,,,,a różnica jest ,,,,

A MI NIE STUKA whistle.gif