Gość bogdan815 Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Witam Mam problem z moim nissanem terrano 2 tdi z 1996r otóż gdy troszkę dłużnej postoi w garażu np.2 dni to mam problem z uruchomieniem a dokładniej z akumulatorem bo jest słaby i słabo kreci 'akumulator zmieniłem na nowy ma około pół roku' wystarczy ze podłącze prostownik na 5 min i jest ok wydaje mi się ze gdzieś ucieka prąd może ktoś doradzi jak to sprawdzić i gdzie szuka pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek4ws Opublikowano 4 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2011 Witam Mam problem z moim nissanem terrano 2 tdi z 1996r otóż gdy troszkę dłużnej postoi w garażu np.2 dni to mam problem z uruchomieniem a dokładniej z akumulatorem bo jest słaby i słabo kreci 'akumulator zmieniłem na nowy ma około pół roku' wystarczy ze podłącze prostownik na 5 min i jest ok wydaje mi się ze gdzieś ucieka prąd może ktoś doradzi jak to sprawdzić i gdzie szuka pozdrawiam Witam, z mojej wiedzy tajemnej o samochodach wynika że jedyne odbiorniki prądu na krótko wpięte pod aku to rozrusznik i alternator, reszta powinna byc sterowana przekaźnikami sterowanymi stacyjką. Nie do końca musi to dotyczyć tyranka, spróbuj przy wyłączonej stacyjce zamkniętych drzwiach wyłączonym alarmie radiu itd zdjąć klemę minusową i przy zakładaniu zobaczyć czy nie ma iskrzenia. Miałem podobna sytuację w Fordzie Sierra a okazało się że alarm pobierał prawie 1A prądu i aku padało. polecam wpiąć pomiędzy zdjęta kleme bezpiecznik rurkowy taki mniej więcej 250mA jak się przepali to wina instalacji a jak nie to aku jest do utylizacji chociaż niby nowe... tak czasem bywa z "reklamówkami" typu 4max itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr323f Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Witam Mam problem z moim nissanem terrano 2 tdi z 1996r otóż gdy troszkę dłużnej postoi w garażu np.2 dni to mam problem z uruchomieniem a dokładniej z akumulatorem bo jest słaby i słabo kreci 'akumulator zmieniłem na nowy ma około pół roku' wystarczy ze podłącze prostownik na 5 min i jest ok wydaje mi się ze gdzieś ucieka prąd może ktoś doradzi jak to sprawdzić i gdzie szuka pozdrawiam Witam, Pomiędzy zdjętą klemę dodatnią akumulatora a jego biegun wepnij amperomierz, sprawdzisz prąd pobierany z akumulatora i wszystko będzie jasne. Zacznij dla bezpieczeństwa miernika od większego zakresu. Oczywiście wszystkie odbiorniki prądu, radio i drzwi muszą być zamknięte/wyłączone. W moim przypadku problemem było oryginalne radio, więc założyłem jeden dodatkowy do niego przekaźnik i mam 100% odcięcie zasilania do niego, nawet pamięć radia nie jest podtrzymywana i nic się w nim nie przestawia. Pozdrawiam, Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bogdan815 Opublikowano 5 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2011 Dzięki za podpowiedzi sprawdzę wszystko pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.