ryspol Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Witam wszystkich. Czy ktoś myślał nad założeniem czujnika zmierzchu i wykorzystania możliwości automatycznego włączania świateł mijania po założeniu świateł do jazdy dziennej. Po założeniu manetki do halogenów jest taka pozycja AUTO. Z opisu w instrukcji wynika że właśnie ona służy do automatycznego włączania świateł, jednak nie za bardzo mogę się doczytać co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
currahee Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 AUTO służy raczej do automatycznego uruchamiania świateł po zapaleniu silnika oraz ich wyłączania po jego zgaszeniu. Nie trzeba wtedy "pamiętać" o światłach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) AUTO służy raczej do automatycznego uruchamiania świateł po zapaleniu silnika oraz ich wyłączania po jego zgaszeniu. Nie trzeba wtedy "pamiętać" o światłach. No nie do końca,auto działa z czujnikiem zmierzchu.włącza światła o zmierzchu i wyłącza o świcie(stąd mala przydatność w PL,co innego w krajach gdzie nie ma obowiązku jazdy na światłach całą dobę)Fajnie jak podepnie się dzienne pod ten czujnik.Wtedy dzienne automatycznie przełączają się na mijania o zmierzchu i na odwrót o świcie. Funkcja zapalania i gaszenia świateł po uruchomieniu silnika działa przy normalnej pozycji "światła mijania" Edytowane 8 Lutego 2011 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryspol Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 No nie do końca,auto działa z czujnikiem zmierzchu.włącza światła o zmierzchu i wyłącza o świcie(stąd mala przydatność w PL,co innego w krajach gdzie nie ma obowiązku jazdy na światłach całą dobę)Fajnie jak podepnie się dzienne pod ten czujnik.Wtedy dzienne automatycznie przełączają się na mijania o zmierzchu i na odwrót o świcie. Funkcja zapalania i gaszenia świateł po uruchomieniu silnika działa przy normalnej pozycji "światła mijania" U nas też jest sens stosowania funkcji auto w przypadku używania świateł do jazdy dziennej. W takim przypadku światła by się zmieniały z automatu: w nocy na mijania a w dzień na dzienne, bo światła dzienne same się wyłączają przy włączeniu np mijania, przynajmniej tak powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Myslalem kiedyś nad tym,ale ceny były prawie jak z kosmosu,a i przydatność tego ustrojstwa dawała wiele do życzenia.Teraz jak są światła do jazdy dziennej to może ...kiedyś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryspol Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Myslalem kiedyś nad tym,ale ceny były prawie jak z kosmosu,a i przydatność tego ustrojstwa dawała wiele do życzenia.Teraz jak są światła do jazdy dziennej to może ...kiedyś... Właśnie kupiłem manetkę do halogenów z tym bajerem i tak sobie wymyśliłem, że założę światła do jazdy dziennej, a że często jeździ żona, a i skleroza nie boli to taka funkcja auto by się przydała. Nie trzeba by było pamiętać o włączaniu świateł mijania Przejrzałem serwisówkę, ale nie za dużo znalazłem na ten temat. Nie wiadomo czy jest instalacja itd. a i jakie były by koszty. Szukałem czujnika ale nic nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 U nas też jest sens stosowania funkcji auto w przypadku używania świateł do jazdy dziennej. W takim przypadku światła by się zmieniały z automatu: w nocy na mijania a w dzień na dzienne, bo światła dzienne same się wyłączają przy włączeniu np mijania, przynajmniej tak powinno być. Przecież dokładnie tak napisalem.Z dziennymi fajna sprawa.Mam czujnik w standardzie tylko na montaż dziennych nie mam pomysłu,chyba że w miejsce halusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryspol Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Przecież dokładnie tak napisalem.Z dziennymi fajna sprawa.Mam czujnik w standardzie tylko na montaż dziennych nie mam pomysłu,chyba że w miejsce halusów. Według mnie światła dzienne będą pasowały we wlocie powietrza po obu stronach tablicy rejestracyjnej tylko ich szerokość musi być do 16cm. Myślałem o philipsach 4 diodowych daylight 4. Na stronie swiatla-do-jazdy-dziennej-drl.pl można zobaczyć jak będzie wyglądało auto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Zgadza się już to w innym temacie opisywałem,nie mogą być większe niż 16 cm i montowane w górnej części wlotu,bo jak niżej to już może być problem...mało miejsca Szukałem takich na 12 cm,weszły by pionowo,ale wszystko co znalazłem ma oznaczenia RL i A(pozycyjne)czyli mogą być i tak i tak.Ale nie kupię bo nie chce się użerać z naszymi nieukami w mundurkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryspol Opublikowano 8 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) Philipsy o których pisałem mają certyfikat E4 i homologację R87 taki jest podany na stronie. Edytowane 8 Lutego 2011 przez ryspol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) Zgadza się już to w innym temacie opisywałem,nie mogą być większe niż 16 cm i montowane w górnej części wlotu,bo jak niżej to już może być problem...mało miejsca Szukałem takich na 12 cm,weszły by pionowo,ale wszystko co znalazłem ma oznaczenia RL i A(pozycyjne)czyli mogą być i tak i tak.Ale nie kupię bo nie chce się użerać z naszymi nieukami w mundurkach. 11,2cm i homologacją no i tanie. http://www.moto-lide...products_id=246 Edytowane 8 Lutego 2011 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 Maniuś znam te światełka...również mają A obok RL Aha...mam podobne.Miały być do RL a są z RL i A i były tańsze coś o 20 zł od tych,i miały zabudowany przełącznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 (edytowane) Maniuś znam te światełka...również mają A obok RL Aha...mam podobne.Miały być do RL a są z RL i A i były tańsze coś o 20 zł od tych,i miały zabudowany przełącznik Mają homologację?mają! Więc niech gliny spadają. Edytowane 8 Lutego 2011 przez manix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 No dobra,mają .Wiem,te moje też mają,tylko powiedz mi jak udowodnić takiemu ciołkowi że akurat światła są podłączone prawidłowo?(tzn,jako A02 maja świecić słabiej niż RL)Kłócić się ?Udowadniać wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi?Nie chce mi się .Czekam i szukam takich co bedą miały samo RL00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 8 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2011 No dobra,mają .Wiem,te moje też mają,tylko powiedz mi jak udowodnić takiemu ciołkowi że akurat światła są podłączone prawidłowo?(tzn,jako A02 maja świecić słabiej niż RL)Kłócić się ?Udowadniać wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi?Nie chce mi się .Czekam i szukam takich co bedą miały samo RL00 Ale one własie mają RL00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi