Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

gasniecie na pb

filtron1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam tydzien temu zalozyli mi gazowniki sekwencje Stag 4 z reduktorem Zavoli i listwa Valtek czerwona z gazem jest wszystko ok tylko autko smiga jak ta lala. problem jest jak silnik jest cieply to juz na pb niemoge zapalic ale jak jest ustawiony w automacie wylacze gaz to niema problemu .Na zimnym silniku bezproblemowo zapalam na pb ale czasami strasznie wali siarka zbukiem i przepalem przed instalacja niebylo takich objawow

Edytowane przez filtron1

coś nei tak z zasilaniem LPG, może coś popuszcza w ukłąd, zakręć butlę i sprawdź czy to samo jest

pewnie po założeniu wtryskiwaczy by się poprawiło ... jak masz gwarancje to do gaziarza jak chcesz sprawdzić to odkręć listwę i umocz koncówki dysz w wodzie i zobacz czy bomble idą

bylem dzisiaj na kompie i wywalilo mi blad PO-100 blad czegos przeplywomieza i teraz jak moge sprawdzic czy przeplywanka dziala czy nie jak silnik na ssaniu jest ok jak zejdzie na 850 odrazu gasnie wczesniej tego nie bylo mogli gaziarze cos uszkodzic tak mam http://filtron.fotosik.pl/albumy/814612.html

błąd przepływomierza, czyli pomierz i zobacz jak wyglądają napięcie, instalacja taka sobie no ale cóż zrobić

• 4 tygodnie później...

witanko dzisiaj zaobserwowalem ze silnik gasnie tylko jak wlaczony jest tryb przelacznika na auto pb/lpg wtedy na pb gasnie wylanczam przelacznik silnik pracuje normalnie zero przygasniec i skokow obrotow trzyma na obrotach tylko ze ciagle mam 1000obr na cieplym

trzeba iść po przewodzie, to ten od bezpiecznika instalacji LPG, czerwony

a jesli sie okaze ze podpiecie idzie do stacyjki to reklamacja do gazownikow i zmiana wpiecia

ma iść do stacyjki, jak jest inaczej to jest źle, instalka ma dwa (+) jeden z aku drugi ze stacyjki

tak jak będą szły dwa z aku to jest źle, ale pewnie tak nie będzie, jedno będzie szło z aku a drugi jak nie ze stacyjki to właśnie z przepływki albo aparatu lub wtryskiwaczy

wlasnie ogladalem podpiecie kabli miales racje jeden idzie do aku drogi do stacyjki juz niewiem co mam o tym myslec moze inny gazownik zadzwonic i spytac co moze byc przyczyna ze gasnie na pb

tam gdzie jeszcze opisujesz swój problem ;) sprawdź czy nie ma w okolicy kogoś z forum i podjedź to zobaczą, albo jedź na gwarancji i mają naprawić jak było OK przed montażem, whistle.gif

poza tym z tego co jest w opisie to masz za małe dysze, bo 2.2 dla valdemara to stanowczo za mało przy tytm silniku, z ciekawości zobaczyłbym mapy i ustawienia ;)

na stronie producenta www.ac.com.pl, TU masz PDF-a z doborem dysz, jest to tylko orientacyjnie, bo każdy silnik i tak się stroi indywidualnie ale podstawa jest, pod pozycją 186 masz P11 i rozmiar dyszy 2,5 ale dla ciśnienia 1.18 a jak będzie około 1bara to wyjdzie i 2,7 ;) i wtedy będziesz wiedział, czy dysze 2.2 nie są oby za małe do silnika 140KM biggrin.gif

Dino przypominam że 2 gi sygnał nie odpala zaworów LPG ...ponadto czas wtrysku pB idący z ECU x mnożnik =czas wtrysku LPG wynosi 0jeśli Ecu wie że silnik zgasł wiec zawory nie maja nic do tego bo ECU ODCINA przepływ zarówno przez Wtryski PB jak i LPG !!!!!! bo sygnału nie ma !!!!!

wiec nie ma opci kichania lPG do dolotu,, programowo z + sem nawet ..

ja mam podpięte zasilanie Staga po stacyjce tak że

ecu jak widzi sygnał odpalania kontrolek to odpala pompe paliwa(cewkę i modów) i zasilanie przekaźnika co zasila Ecu ---przepływkę i aparat zapłonowy i ten prąd zasila wtryski i resztę ale ten prąd mam jako sygnał do dodatkowego przekaźnika co odpala mi staga jak i wtryski PB wiec opóźnienia są duże przez Ecu po 5 sek po zgaszeniu i to wcale nie puszcza gazu do układu ,,,, to nie to ,,

doczytałem o dyszach i że to 2.0 ,,,dysze 2.2 to jakieś nie porozumienie ,,,,, ja miałem raila 3 ohmy i dysze 2.7 !!!! to analogiczne cudo do twojego ,,,,, wiec dramat ,,,,

brachu napisałem o tym, bo kolega ma jakieś dziwne objawy odnośnie przepływki, ale zapewne to jakiś babol podczas podłączania, bo to jest tak prosty silnik, że nie można go spieprzyć nawet wrzucając elementy pod maskę i ją zamykając, czyli wychodzi na to, że może coś się rozpina podczas pracy jak dostenie temperatury i ja bym sprawdził połączenia, do tego widzisz to auto na valdemarach 2.2 wiesz jakie będzie miało ciśnienie hehhe aby zejść z mnożnikiem w okolice 1.2 albo może i mnożnik ma w okolicach 1.8 ;)

a to, że śmierdzi to może zavolak puszczać bąka ;) tylko dlaczego?? mój nigdy nie puścił ;) proponuję podpiąć fejsa

tak mi jeszcze wpadło do głowy, że to zavolak, czyli sprawdź jak masz podłączone podciśnienie do reduktora, powinno być w ten króciec z boku a nie po obwodzie, ten po obwodzie służy do puszczania bąka i nie powinien być nigdzie podłączony

Powiedz mi jeszcze kolego, jeśli dajesz stacyjką na OFF to kontrolki od Staga gasną od razu czy po jakichś 1-2 sekundach? Gdzie dokładnie jest wpięty przewód, tzw (+) po stacyjce?

Powiedz mi jeszcze kolego, jeśli dajesz stacyjką na OFF to kontrolki od Staga gasną od razu czy po jakichś 1-2 sekundach? Gdzie dokładnie jest wpięty przewód, tzw (+) po stacyjce?

udowodnijcie mi żę to ma jakiś wpływ na zalewanie silnika przez lpg

Powiedz mi jeszcze kolego, jeśli dajesz stacyjką na OFF to kontrolki od Staga gasną od razu czy po jakichś 1-2 sekundach?

1 kontrolki od gazu gasna od razu.

tak mi jeszcze wpadło do głowy, że to zavolak, czyli sprawdź jak masz podłączone podciśnienie do reduktora, powinno być w ten króciec z boku a nie po obwodzie, ten po obwodzie służy do puszczania bąka i nie powinien być nigdzie podłączony

ten po obwodzie służy do puszczania bąka i nie powinien być nigdzie podłączony jest zaslepiony

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/10e9ce7b0b48d2c7.html tu jest pokazane

Edytowane przez filtron1

jest OK

a po zdjęciach widzę, że kolega ma problem od momentu montażu gazu, bo pozakładane wężyki i lecące paliwo, przyjrzał bym się tej kwestii bo to może być klucz

udowodnijcie mi żę to ma jakiś wpływ na zalewanie silnika przez lpg

Nie potrafię wyjaśnić, czy to akurat objawiało się zalewaniem silnika. Jednak faktem w moim przypadku jest, że miałem podpięty przewód wzbudzający (+) od Staga w wiązkę, w której napięcie zanikało jakieś 2-3 sekundy po wyłączeniu silnika - centralka od Staga wyłączała się w takim czasie. Auto miało problemy z rozruchem przy ciepłym silniku - należało kilka razy zakręcić rozrusznikiem. W tej chwili plus wzbudzający do Staga jest podany z przewodu, na którym napięcie zanika po przekręceniu stacyjki na off. Problemy z rozruchem zniknęły po tej modyfikacji. Może trudno uwierzyć - tak jednak było.

jak dla mnie ma znaczenie podpięcie, sterownik nie podaje sygnałów po rozłączeniu stacyjki, jak by tak nie miało znaczenia, to + można by było brać jak się chce,