kalafior Opublikowano 9 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2011 to jakaś porażka jest w tym samochodzie, tylne latem chodziły jak im się chciało,teraz nie chodzą wcale; prawa przednia ledwo się domykała więc przestałem jej używać, a nie mogę się do niej dostać bo wyrobiony jest krzyżak w śrubie, która ściąga rączkę tapicerki, a teraz jeszcze pękła linka w mechanizmie opuszczania lewej przedniej i musiałem awaryjnie podstawić szybę listewką, bo sama się zsuwała, czy praktykuje się wymianę stalówki w mechanizmie, czy rozglądać się za nowym, może ktoś z Was już ćwiczył ten temat bo nie wierzę że tylko mnie nie działają wszystkie 4 szyby, jednak nie ma jak korbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość natek Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Też mi się ostatnio rozwalił mechanizm podnoszenia przedniej szyby od strony kierowcy. Przez jakiś czas jeździłem z szybą zablokowaną belką drewnianą w górnym położeniu. Nowy kompletny mechanizm (bez silnika) kupiłem na Allegro. http://allegro.pl/podnosnik-mechanizm-szyby-nissan-primera-p12-nowy-i1445405483.html (podobno jest wzmacniany i trwalszy). Koszt mechanizmu: 250zł. Teraz wszystko jest ok i szyba działa bez zarzutu. Z pozostałymi szybami jak na razie nie miałem problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netopeer Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 hej Mi przednia szyba od kierowcy przestała reagować ... jest zamknięta w sumie chodziła normalnie lecz z większymi oporami. Obecnie nie reaguje na przełącznik w drzwiach wcale. Przymierzam się do zdjęcia tapicerki i obejrzenia tematu. Czy może coś być z przełącznikiem lub z elektryką. Mechanizm nawet nie drgnie - pozostałe szyby chodzą prawidłowo. (akurta ta od kierowcy sie przydaje najbardziej Murphy nie śpi ) pozdro B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr323f Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Witam, Mam u siebie wszystkie szyby sterowane elektrycznie i na początku też miałem z nimi problem. Rozwiązanie jest takie, że trzeba się dostać do silniczków i dokładnie oczyścić komutator. W moim przypadku był bardzo zabrudzony jakby smarem i pyłem ze szczotek. Izolatory segmentów komutatora nie zaszkodzi przed złożeniem naciąć a samą jego powierzchnię wyrównać drobnym papierem ściernym. Uwaga - jeżeli chodzi o samochód z 2000r to pomimo makabrycznego dojścia da się rozmontować te silniczki. Przed założeniem tapicerki kołki plastykowe warto posmarować smarem, na przyszłość łatwiej się ją zdejmie. Więcej informacji można znaleźć w moim temacie z okolic kwiecień - czerwiec 2010. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netopeer Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 hej Piotrze Mimo usilnych prób nie znalazłem twojego posta w temacie silniczków szyb. Jesli masz jakis link to go zapodaj. Moze w weekend uda mi sie rozbebeszyć tapicerke i sprawdzic co i jak Pozdrawiam B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ara502 Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Kolego kalafior Mi ostatnio padły tylne szyby całkowicie, przyczyną były odłączone dwa styki w kostkach znajdujących się pod podłokietnikiem. Może warto tam poszperać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalafior Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Kolego kalafior Mi ostatnio padły tylne szyby całkowicie, przyczyną były odłączone dwa styki w kostkach znajdujących się pod podłokietnikiem. Może warto tam poszperać. dzięki, w pierwszej kolejności tam zajrzę, a co do przodów to zamówiłem na aledrogo mechanizmy na obie strony i będę wymieniał te złomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 5891michal Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Witam, u mnie prawa przednia odmawiała współpracy, po długiej walce okazało się że to przycisk w drzwiach:) Wymontowałem go i potraktowałem go specyfikiem do czyszczenia potencjometrów (wcześniej zakupiłem do wzmacniacza gitarowego:)) chyba nazywał się "konektor" i od tego czasu działa jak trza. Asekuracyjnie w drugich drzwiach zrobiłem to samo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr323f Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 (edytowane) Witam, Wydaje mi się kolego "netopeer", że trochę namieszałem, byłem przekonany na 100%, że kiedyś opisywałem już problem z szybami . Podaję link do zdjęć w internecie bo na forum miejsce już mi się kończy --> https://picasaweb.go...eat=directlink. Na niektórych zdjęciach będzie widać jak ustawić cały mechanizm, aby można było zdjąć stojan silniczka. Mam nadzieję, że na coś się przydadzą. Ja mam przerobione sterowanie tych szyb w ten sposób, że mam osobny przycisk monostabilny którym mogę w dowolnym momencie, oczywiście bez wkładania kluczyka do stacyjki, sterować szybami. Po puszczeniu przycisku odłączane jest zasilanie. Pozdrawiam, Piotr Edytowane 11 Lutego 2011 przez piotr323f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Masz jeszcze gdzieś te zdjęcia Piotr bo z Pcassy znikły? Nie wiem jak się dostać do drzwi tzn jak zdemontować tapicerę. Gdybyś coś miał to puść mi foty na e-mail. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rem 223 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 U MNIE PRZESTAŁA DZIAŁAĆ SZYBA LEWA, NIE REAGOWAŁA ANI NA PRAWY PRZYCISK ANI NA TEN U KIEROWCY, OKAZUJE SIĘ ŻE TRZEBA ROZEBRAĆ BOCZEK LEWYCH DRZWI I WYMONTOWAĆ STEROWNIK (PSTRYCZEK) ROZEBRAĆ GO OSTROŻNIE ŻEBY NIE POGUBIĆ CZĘŚCI (SZCZEGÓLNIE KULEK), TAM SĄ DWIE KULKI STYKAJĄCE BLASZKI, NALEŻY TE BLASZKI OCZYŚCIC Z NAGARU I WSZYSTKO BĘDZIE HULAŁO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Niekoniecznie kolego, choć może w Twoim konkretnym przypadku pomogło samo oczyszczenie styków przekaźniki od szyb znajdują się w prawym przednim słupku (przynajmniej w T1) i tam też należy szukać przyczyny usterki ... wilgoć ale dobrze ,że zacząłeś od najprostszej metody ... nie sztuka rozkręcić pół auta, prawda? najważniejsze, że się udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred77 Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 W moim przypadku nie chciały się opuszczać szyby w tylnych drzwiach. Okazało się, że z uwagi na to, że poprzedni właściciel ich w ogóle nie używał to po prostu przykleiły się do uszczelek. Pomogła lekka perswazja. przejechałem drewnianą szpatułką wepchniętą pomiędzy szybę, a uszczelkę. Potem trochę poszarpałem rękami szybę jednocześnie naciskając przycisk. W końcu się odkleiły i już działają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby Opublikowano 28 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2014 Proszę jaka usterka i jaka tania naprawa. Żeby tylko takie awarie się zdażały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred77 Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) Odgrzeję temat. Po rocznej przerwie u blacharza przestało działać elektryczne opuszczanie wszystkich szyb. I teraz nie wiem czy padł jakiś bezpiecznik, przekaźnik czy szyby się znów zastały, choć z tym zastaniem nie wiem, bo szyba kierowcy jest do połowy otwarta i też nie chce ruszyć. Który bezpiecznik czy też przekaźnik odpowiada za elektryczne opuszczanie szyb? Gdzie jest ten bezpiecznik i przekaźnik? W centralce w komorze silnika czy w kabinie? Edycja. Pogrzebałęm jeszcze dzisiaj trochę i oprócz szyb nie działa też sterowanie luster, nie działa zamek centralny i nie działają głośniki. Edytowane 8 Lutego 2016 przez fred77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 to jakaś porażka jest w tym samochodzie, tylne latem chodziły jak im się chciało,teraz nie chodzą wcale; prawa przednia ledwo się domykała więc przestałem jej używać, a nie mogę się do niej dostać bo wyrobiony jest krzyżak w śrubie, która ściąga rączkę tapicerki, a teraz jeszcze pękła linka w mechanizmie opuszczania lewej przedniej i musiałem awaryjnie podstawić szybę listewką, bo sama się zsuwała, czy praktykuje się wymianę stalówki w mechanizmie, czy rozglądać się za nowym, może ktoś z Was już ćwiczył ten temat bo nie wierzę że tylko mnie nie działają wszystkie 4 szyby, jednak nie ma jak korbki śruba w rączce ... u mnie jest 10-siątka a co do mechanizmu, kupić na allegro, porządnie nasmarować i ... w renówce taki mechanizm kupiony zardzewiały ze szrotu działa już 4 lata /grosze zapłaciłem - czteropak był droższy :D/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi