Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

QQ FL - I-Way czy Tekna

Gość fjarkinn
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fjarkinn

Witam,

Krótkie pytanie: czyt różnice w QQ (po facelifting'u) pomiędzy wersjami I-Way a Tekna są kolosalne i jak je oceniacie ? Inny kolor i (i wzór?) felg, inteligentny kluczyk (niektórzy lubią, niektórzy nie), opcjonalna skóra (to samo z lubieniem) i reflektory ksenonowe ? Warto ? Jak się mają soczewkowe halogenówki do nissanowskich ksenonów w takim QQ ?

Przy okazji:

1) jak się sprawdza jasna tapicerka - zwłaszcza w krótkiej wersji, gdzie - podobno - jest do niej (praktyczniejsza) ciemna wykładzina podłogowa ?

2) Wciskał ktoś do bagażnika koło zapasowe poważniejsze niż dojazdówka ?

Gość adamosin

Witam,

Mam I-Way ale to tylko dlatego, że brałem samochód z placu. Jeżeli miałbym zamawiać i czekać kupiłbym TEKENE. Za 3000pln mamy Inteligentny kluczyć (bardzo dobra sprawa), Xenony i parę innych drobiazgów. Wg. mnie to będą dobrze wydane 3000pln

Pozdrawiam,

Adam

Witam,

Mam I-Way ale to tylko dlatego, że brałem samochód z placu. Jeżeli miałbym zamawiać i czekać kupiłbym TEKENE. Za 3000pln mamy Inteligentny kluczyć (bardzo dobra sprawa), Xenony i parę innych drobiazgów. Wg. mnie to będą dobrze wydane 3000pln

Pozdrawiam,

Adam

No i nie wolno zapominać o plastikowej "miarce" poziomu płynu do spryskiwaczy :) :) :) Dla samego tego bajeru warto wydać dodatkową kasę.

A tak poważnie. W większości marek dopłata do samych xenonów jest na poziomie 3-5 tysięcy. Czyli w QQ dostajesz, niejako gratis: inteligentny kluczyk (rewelacyjna sprawa), głośniki Bose (radio dalej gra po prostu dobrze ale na płytach i mp3 - super).

Można też zamówić skórzaną tapicerkę która nie fałduje się po krótkim użytkowaniu (koledzy zgłaszali taki problem) Ja zamówiłem na zdecydowany wniosek żony ale teraz nie narzekam. Podgrzewanie siedzeń działa bardzo skokowo i przez to mało komfortowo chociaż mocno.

Zadowolenia z zakupu życzę.

"inteligentny kluczyk" + nagłośnienie BOSE + ksenony = 3000 zł - nie ma co oszczędzać

Jedyna przewaga I-Waya nad Tekną to te felgi :dribble: niedostępne w wersji Tekna :P

edit: 2 zdjecie bardziej wyrazne

post-37172-0-57615000-1297324695_thumb.jpg

post-37172-0-55416400-1297337575_thumb.jpg

Edytowane przez xkowal

:blink:

były w standardzie czy po "znajomości" ?

Stary, jaka znajomość??? Ja też kupowałem w grudniu i mam takie same.

Może przeczytaj dokładnie specyfikację dla każdego modelu to się dowiesz, że TEKNA ma identyczne felgi

Stary, jaka znajomość??? Ja też kupowałem w grudniu i mam takie same.

Może przeczytaj dokładnie specyfikację dla każdego modelu to się dowiesz, że TEKNA ma identyczne felgi

Dealer poinformowal mnie ze SREBRNO-CZANRE felgi są tylko i wyłącznie w wersji I-WAY - felgi o tym samym wzorze tez 18 ale CAŁE SREBRNE są w Tekna

PS Najpierw oglądać dokladnie zdjecia potem pisac .... B)

Edytowane przez xkowal

Gość adamosin

Dealer poinformowal mnie ze SREBRNO-CZANRE felgi są tylko i wyłącznie w wersji I-WAY - felgi o tym samym wzorze tez 18 ale CAŁE SREBRNE są w Tekna

PS Najpierw oglądać dokladnie zdjecia potem pisac .... B)

Witam,

Mam felgi 17' ale np. w Olsztynie za dopłata zamontowali by mi takie jakbym chciał. 18" takie jak są wyżej na zdjęciu mieli od ręki. Mieli nawet na stanie TEKENA 2,0i i jakbym chciał to bym te felgi dostał do I-WAY.

Takie gadanie, że coś się nie da w dzisiejszych czasach ;) śmiech wszystko tylko kwestia kasy i jeszcze komuś musi się chcieć.

Pozdrawiam,

Adam

Edytowane przez adamosin

Gość robert k

Kolega- xkowal ma racje,w QQ z rocznika 2011 (TEKNA) są alumy 18 ale nie srebrno-czarne tylko srebrno-szare. Też takie będę miał.

file:///C:/Users/admin/Desktop/1415025341.jpg

Edytowane przez robekk

Kolega- xkowal ma racje,w QQ z rocznika 2011 (TEKNA) są alumy 18 ale nie srebno-czarne tylko srebno-szare. Też takie będę miał.

file:///C:/Users/admin/Desktop/1415025341.jpg

hehee a ja sie cieszyłem że felgi mam szare z przed zmiany a tu proszę taka informacja :) srebrno-czarne mi nie odpowiedały zrobiły na mnie złe wrażenie a poza tym szare pasują fajnie do koloru titanum

Drugi raz też bym wybrał wersje Tekna :) choć I-Way nie jest zły ale jak to od funduszy nie zależne to polecam Tekne :)

tapicerkę mam ciemną więc o jasnej się nie wypowiem :) brałem ciemną bo zawsze uważałem że mniej brud widać

Edytowane przez pavelsti

Gość fjarkinn

Ha, a gdybyście właśnie stanęli przed wyborem QQ krótki 4x4, 2.0 benzyna czy Honda Cr-V 2.0 benzyna to... ? Bo ciągle słyszę, że auta te są nieporównywalne i myślę sobie, że ta nieporównywalność to jeden wielki kit. Zapomnijmy na chwilę o cenach...

Ha, a gdybyście właśnie stanęli przed wyborem QQ krótki 4x4, 2.0 benzyna czy Honda Cr-V 2.0 benzyna to... ? Bo ciągle słyszę, że auta te są nieporównywalne i myślę sobie, że ta nieporównywalność to jeden wielki kit. Zapomnijmy na chwilę o cenach...

Myślałem o CRVce, ale od kiedy pojawiła się jedna sztuka w mojej rodzinie, to szybko mi jej wygląd spowszedniał. Fajnie jeździ, ale czegoś mi w niej brakowało. Faktycznie jest większa od QQ, dlatego zgadzam się z przyrównaniem do X-Traila. Wszystko zależy od potrzeb i gustu. Mnie wizualnie QQ bardziej przypadł do gustu, no i cena...

Choć przy takiej wersji Hondy miałem trudny zgryz...

post-38860-0-09974700-1297717302_thumb.jpg

Myślałem o CRVce, ale od kiedy pojawiła się jedna sztuka w mojej rodzinie, to szybko mi jej wygląd spowszedniał. Fajnie jeździ, ale czegoś mi w niej brakowało. Faktycznie jest większa od QQ, dlatego zgadzam się z przyrównaniem do X-Traila. Wszystko zależy od potrzeb i gustu. Mnie wizualnie QQ bardziej przypadł do gustu, no i cena...

Choć przy takiej wersji Hondy miałem trudny zgryz...

Szczerze jak bym miał taką CRV na podjeździe to bym wybrał Qashqai'a w tej samej kolorystyce :) fajnie by to wyglądało :)

Szczerze jak bym miał taką CRV na podjeździe to bym wybrał Qashqai'a w tej samej kolorystyce :) fajnie by to wyglądało :)

Dobre! :rolleyes:

Niestety obok mnie stoi ów szara CRVka (Elegance, czy jakoś tak), więc druga honda nawet na takim wypasie... neeee.

Za to jest biały QQ i bije ją na głowę! :shifty:

Moje zdanie:

CRV jest tragicznie brzydkie.

No i ma podobno najgorszy napęd 4x4 i najmniejszy prześwit (15cm) ze wszystkich terenowopodobnych aut. Potrafi zagrzebać przód w piasku zanim włączy tył.

Chyba tylko rozmiar i wykonanie wnętrza przemawia na korzyść.

Moje zdanie:

CRV jest tragicznie brzydkie.

No i ma podobno najgorszy napęd 4x4 i najmniejszy prześwit (15cm) ze wszystkich terenowopodobnych aut. Potrafi zagrzebać przód w piasku zanim włączy tył.

Chyba tylko rozmiar i wykonanie wnętrza przemawia na korzyść.

Witam.

Według moich danych (źródło) Honda CR-V ma prześwit 18,5cm. Chyba to nie jest tak źle. Natomiast sam napęd 4x4 jest już zupełną porażką ponieważ na tył może być przekazane maksymalnie 35% mocy... Polecam test Hondy CR-V z Mitsubishi Outlanderem , a zrozumiecie że Honda CR-V w nowym wydaniu jest już tylko cieniem rasowego SUVa. Porównywanie Hondy CR-V z Nissanem X-Trailem jest w tym momencie niedorzeczne. Porównując zaś CR-V z Qashqaiem nietrudno uznać wyższość tego drugiego jeśli idzie o napęd 4x4. Wogóle uważam że Qashqai ma bardzo dobry napęd na cztery i niewiele jest na rynku crossoverów czy nawet suvów mogących mu dorównać czy go przewyższyć. Co do wykończenia, jakości i komfortu jazdy, to tutaj jest przewaga Hondy CR-V nad Qashqaiem. Wygląd to oczywiście rzecz gustu. Mnie kiedyś bardzo podobała się CR-V, ale dzisiaj kiedy wiem jakie są jej rzeczywiste możliwości nie kupiłbym jej. Jednym zdaniem jak jeździsz tylko po asfalcie to można kupić Hondę CR-V, jeżeli jednak czasem zbaczasz z drogi i możesz natrafić na błoto, piach itp to lepiej kupić Qashqaia, X-Traila, Mitsubishi Outlandera, Subaru Forestera (rewelacyjny w terenie) lub każdego innego suva czy crossovera.

Co do głównego wątku to przyłączam się do głosów tych co uważają że warto dopłacić to wersji Tekna. Sam stałem przed takim wyborem i wybrałem tę wersję. Jeśli idzie o kolor felg to tutaj jescze nie wiem jak będzie (czekam na odbiór samochodu), ale pytałem trzy razy dilera i powiedział mi że będą srebrno czarne. Na ile jest to prawdą dowiem się zapewne przy odbiorze auta. W moim przypadku lepiej żeby mówił prawdę bo na takiej wersji felg mi właśnie zależy :) . Jedyny rzeczywisty minus jest taki że nie ma koła dojazdowego w modelu Qashqai+2 w tej wersji wyposażenia (kiedyś było). Maglowałem w salonie pana od doposażeń ale jednoznacznie uparł się na stwierdzenie że niemożliwe jest jego dołożenie bo nie ma miejsca. Nie mniej jednak jak będę odbierał auto to każę im to udowodnić i przymierzyć dojazdówkę z innego egzemplarza. Poza tym szczegółem to system audio BOSE + ksenony + inteligentny kluczyk wart jest dopłaty do tej wersji (chyba że ktoś ma "lewy słuch" i nie zależy mu na ksenonach, bo inteligentny kluczyk to raczej bajer).

Edytowane przez Seewolf