Gość c4r0 Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Witam wszystkich Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Nissana Stanza z 1991 roku Jest to mój pierwszy samochód. Mam pewien problem z silnikiem. Szukałem już trochę w internecie ale jakoś nie za bardzo mi idzie rozwikływanie tej zagadki. Do warsztatu nie chcę iść, bo to się wiąże z kosztami, pewnie dorównującymi 1/3 ceny samochodu za samą diagnozę Samochód jest amerykański, automatyczna skrzynia, silnik KA24E (benzyna 2.4l). Dziwne zachowanie polega na tym, że silnik "krztusi" się, głównie na niskich obrotach i gdy jest już nagrzany. Objawia się to głównie na postoju (stanie na czerwonym świetle) kiedy chodzi sobie jałowo - co kilka sekund czuć i słychać coś w rodzaju szarpnięcia. Obciążenie silnika, jak włączenie klimy, wrzucony bieg (automat w pozycji "D" na postoju) powoduje, że szarpie częściej. Przełączenie biegu na luz odciąża silnik ale nie likwiduje szarpania. Przy przyspieszaniu w czasie ruszania pracuje jakby niestabilnie - czasem ładnie ciągnie a czasem coś nie chce się rozpędzać, zdarzają się też sytuacje, gdzie nagle dostaje kopa (coś jak moment w którym czuć wchodzące turbo w dieslu). Gdy na postoju przełączę na luz (odciążę silnik) to obroty idą trochę do góry, ale po kilku sekundach spadają z powrotem do takich jak były na biegu (nie wiem jakie - nie ma obrotomierza). Takie zachowanie jest tylko na postoju i przy ruszaniu, w czasie normalnej jazdy pracuje raczej stabilnie chociaż nie wiem czy silnik jest słabszy niż powinien bo nie wiem jaki powinien być. Po objawach i poszukiwaniach w internecie doszedłem do sondy lambda, jednak dzisiaj ją zmierzyłem i wygląda na to że jest OK - napięcie przy pracy jałowej oscyluje w okolicy 0.3-0.6V. Poprzedni właściciel mówił, że kable zapłonu są raczej do wymiany, ale o ile wiem takie objawy do zużytych kabli zapłonu nie pasują. Ma ktoś jakiś pomysł co to może być? Mam cichą nadzieję, że to jakiś "popularny" problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.