Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P12] Rozmiar opony - czy będą pasować?

krajesiak
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam teraz oponki 215/50 i chcialbym zapytac czy 215/55 beda pasowaly czy mogą obcierać?

W ekstremalnyc warunkach mogą się otrzeć delikatnie. Raczej pozostał bym przy 215/50 to i tak juz są duze oponki...

mam takie jak piszesz u mnie nic nie obciera na alusach 16 btw i licznik nie przeklamuje rozmiar jest ten sam co na profilu 205/60 tez mam kombi pozdro

mam takie jak piszesz u mnie nic nie obciera na alusach 16 btw i licznik nie przeklamuje rozmiar jest ten sam co na profilu 205/60 tez mam kombi pozdro

Wydaje mi się że autorowi chodzi o felgi R17. Ja miałem jak kupiłem mojego 215/40R18 i nie obcierały. Więc nie powinno byc problemu.

Oczywiście - R17, ciekawi mnie czy wejda 225/45, 215/45 i 215/55

Edytowane przez krajesiak

Ja miałem 225/45/17 były ok. ale w stosunku do rozmiaru np 205/60/16 są prawie 2 cm niższe (wizualnie widac, że kapcie za małe)

zmieniłem na rozmiar oryginalny 215/50/17 z przodu a z tyłu mam 225/50/17

co do 215/55/17 to obawiam się, że już wymiar krytyczny ;) i mogą obcierać z przodu już,

co do innych rozmiarów to jeden kolega z forum śmiga na 235/45/17 ja zastanawiałem się nad 205/55/17 (mało popularny rozmiar)

największy wybór opon będziesz miał w rozmiarze 225/45/17

oskar a ja wlasnie myslalem o 215/55 r17

tutaj kolega mowil, ze jezdzil na 215/40R18 i nie obcierały - zaczalem sie martwic jak maja mi sie nie zmiescic :(

szerokość jest podobna, chodzi mi o wysokość opony 215/55/17... sprawdź na "zamienniki opon" wysokość opon 215/40/18 i 215/55/18 jak jest taka sama to beda ok.

Sprawdzalem 215/40/18 są niższe od 205/60/16 o 23mm a od co myślisz 215/55/17 aż o 39 mm

Moim zdaniem 215/55/17 założysz i będzie ok ale czy nie będzie to wyglądało na za duży balon na feldze 17?

Kwestia gustu

Proponuję utworzenie tematu opon w dziale P12,

P10 i P11 mają zupełnie inne rozmiary i ich użytkownicy za bardzo nie pomogą w doborze opon i felg do P12 jak i w drugą stronę

pozdrawiam

Edytowane przez Oskar

Miedzy 215/50 - R17 a 215/55 - R17 jest 21,5mm roznicy czyli 2cm srednicy, wiec powinno pasowac.

To prawie niezauwazalna roznica :)

Miedzy 215/50 - R17 a 215/55 - R17 jest 21,5mm roznicy czyli 2cm srednicy, wiec powinno pasowac.

To prawie niezauwazalna roznica :)

tez myślałem o tym rozmiarze, teraz muszę kupić 2 nowe na przód i nie wiem jeszcze jakie wybiore, masz coś ciekawego na oku ?

no wlasnie chcialem kupic fele ładne i bylo 40 min do konca aukcji i musialem czytac o p10 i p11 :/

Podeślij link o jakie fele chodziło ;)

Edytowane przez Oskar

Proponuję utworzenie tematu opon w dziale P12,

P10 i P11 mają zupełnie inne rozmiary i ich użytkownicy za bardzo nie pomogą w doborze opon i felg do P12 jak i w drugą stronę

pozdrawiam

Jeden temat w dziale ogólnym Primery i tak został warunkowo, tylko i wyłącznie z obszerności działu. Od tego jest Kącik oponiarski w "poradach eksploatacyjnych". Kolejnego tematu opon nie ma sensu tworzyć w P12 ani w innych działach samochodowych. To będzie za dużo. Ten temat też zostanie połączony z tym w dziale ogólnym jak się zakończy.

rozstaw śrub był ok., ET 40 też prawie, jedynie co nie podany był wymiar otworu centrującego, jak większy niż w nissanie to można byłoby zastosować pierścienie centrujące

jak mniejszy to by nie pasowały...

szkoda, ze mnie nie było na necie (pisz na prw) to bym doradził tobie o co masz sie dopytać i byś może już cieszył z zakupu :)