Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Osłony chłodnicy miski itp

Gość dhaeraow
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dhaeraow

Witam, powoli zabieram się za jako takie motanie mojego tyrana. Jednym z elementów jakie chcę dołożyć to osłony pod silnik ochraniające od dołu chłodnicę, miskę i może aż do reduktora. Ma może ktoś z kolegów zamontowane takie cuda? Głównie interesuje mnie przednia część, bo dalej zauważyłem jakieś nagwintowane otwory w ramie więc po prostu odpowiednio docięte blachy będzie trzeba przykręcić.

Pozdrawiam

Ja tam sadzę, że warto tylko zrobić taka z przodu. każda inna pod całym samochodem będzie go tylko trzymać jak magnes w błocie... Wkleja ładnie. No ale wygląda ładnie :)

Gość terranosaur

przednia osłona mi się odkęciła i mało co bym jej nie zgubił więc całkiem ją odkręciłem i już nie zakładałem

do standardowego jeżdżenia ( troche lasu 4x4, asfalt) jest zbędna ale przy odrobinie szaleństw ofroadowych uważam że może się przydać

Gość dhaeraow

Ma ktoś doświadczenie w budowie takich osłon? Chodzi mi głównie o materiał stal czy aluminium? Stal jest cięższa ale bardziej wytrzymała no i tańsza, jednak koroduje, aluminium lżejsze jednak słabsze no i droższe.

Gość terranosaur

ja w sumie nie mam doświadczenia w budowie osłon ale gdybym miał przygotowywać auto do offroadu to osłony robiłbym stalowe (tylko ze względu na kase) jednak gdybym miał więcej chajcu to alu, stal jest napewno mocniejsza ale odpowiednio wysmażona osłona z aluminium napewno zdałaby egzamin.

9837.jpg

ps to oczywiście nie terrano ale stosują aluminiowe osłony w rożnych pojazdach

oryginalna osłonę pod przód zamienię za jakiś akumulator do terrano ;D jak ktoś chce

Jak takie coś ze zdjęć przyklei się do błota to ewentualnie Fadroma wyciągnie i to tez niekoniecznie.

Witam,

Dobrze napisane, ale jak ktoś śmiga po kamieniach to raczej takie osłony są niezbędne.

Pozdrawiam,

Piotr

• Upvote 1

• 2 tygodnie później...

hej

A nie myślisz ze taka rurka + jakiś dobry konarek to niezła kotwica :). W płytach jest sens właśnie ze względu na ochronę i możliwość zsunięcia się z czegoś ostrego (skała, wystający pieniek itd). Ale jak kolega wspomniał dobre błoto i potrzebujesz kolegów z budowy :).

Pozdr

B.

Gość dhaeraow

Wybieram się do Albanii we wrześniu a tam raczej kamienie niż błoto. Muszę się rozejrzeć jak to z cenami wygląda, ale raczej stal (bo mam powiedzmy "za darmo").