Gość wanty Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Witam! Primera to ewidentnie nie jest auto przeznaczone do przewozu dzieci... ale skoro już się ją ma, to trzeba się dostosować. Mam następujący problem: tylne pasy bezpieczeństwa są za krótkie do zapięcia fotelika dziecięcego. Myślałem, że wyjściem z opresji może być przedłużka pasów z Allegro, jednakże nie jest to za bezpieczne, a do tego nie pasuje do sposobu montażu fotelika. Rozwiązaniem okazuje się wymiana pasów na dłuższe. Proszę o informację, czy ktoś z Was już przez to przechodził i jakie zamienniki najlepiej zamontować. Może ktoś wie jaką długość mają tylne boczne pasy w primerze P12? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Jakiej firmy masz fotelik i w jaki sposób prowadzisz w nim pas? Mam dójkę dzieci w wieku 2 i 5 i nie miałem takiego problemu, żeby pas był za krótki z fotelikiem dla małych dzieci (tyłem do kierunku jazdy) i następnymi dla starszych. Teraz córka ma fotelik, który przymocowany do uchwytów Isofix a syn fotelik na pas. Sprawdź czy fotelik możesz zamontować do uchwytów Isofix czy tylko pasem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wanty Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 To jest mój fotelik: http://cybex-online.com/site/pl/carseats/pallas.html Córeczka dopiero co zaczęła w nim jeździć więc jeszcze na siłę udaje nam się dopiąć pas, ale jak podrośnie, to nie będzie szans. Wcześniej jeździła w foteliku 0, który też dopinaliśmy sposobem (trochę niezgodnie z zaleceniami producenta). W sieci wyszukałem, że najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest zamiana pasów, więc szukam informacji na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Pallas-fix i nie miałbyś problemu, zapytaj się sprzedawcy czy jest może jakiś uchwyt do kupienia (dodatkowe wyposażenie), żeby fotelik przypiąć do uchwytu isofix czy musisz tez pasem fotelik przypiąć? Widze, ze pasem też musisz przypiac.... Zadzwońdo ASO Nissana i zapytaj się, czy można wymienić pasy na dłuższe zobacz co oni ci powiedzą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wanty Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Właśnie jestem po rozmowie z ASO - skończyło się na tym, że najrozsądniejszym wyjściem byłoby wymienić fotelik... Wg nich pasy są specjalnie projektowane pod dany model auta, aby spełniać wymogi bezpieczeństwa i wymiana na inne może okazać się niebezpieczna podczas wypadku. Zgadzam się, tylko dla czego projektują te pasy takie krótkie?! Wygląda na to, że odwlekana decyzja o pozbyciu się tego auta, w końcu musi zostać podjęta... Już za dużo rzeczy mnie w nim wkurza Może jakieś sugestie które autko sprawdza się u młodych rodzin? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luto_PL Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Może jakieś sugestie które autko sprawdza się u młodych rodzin? volvo w kombi, V70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Jakie autko? z dużym bagażnikiem zależy kto co lubi i jakie ma preferencje, jeśli chodzi w tej klasie co Primera to myślę, że Passat Kombi - dużyyyyyyy bagażnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziki-toy Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Witam! Primera to ewidentnie nie jest auto przeznaczone do przewozu dzieci... ale skoro już się ją ma, to trzeba się dostosować. Mam następujący problem: tylne pasy bezpieczeństwa są za krótkie do zapięcia fotelika dziecięcego. Myślałem, że wyjściem z opresji może być przedłużka pasów z Allegro, jednakże nie jest to za bezpieczne, a do tego nie pasuje do sposobu montażu fotelika. Rozwiązaniem okazuje się wymiana pasów na dłuższe. Proszę o informację, czy ktoś z Was już przez to przechodził i jakie zamienniki najlepiej zamontować. Może ktoś wie jaką długość mają tylne boczne pasy w primerze P12? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Maciek Zmień fotelik!!! Też od 1,5 roku wożę córkę w WP12 i żadnego problemu z krótkimi pasami nie miałem. Po prostu masz nie wymiarowy fotelik, a raczej BIG FOTEL!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 az nie mozliwe , ze jak mówisz masz za krótkie pasy , konstrukcja fotelików na pewno przewiduje zapięcie pasami w wielu mniejszych autach niz p12 , szukał bym winy w złym podejściu do zapinania czasem fotelik trzeba unieść lub przesunąć podczas zapinania w ten sposob pasy nie maja ani trochę luzu i tak powinno być, nie wkurzaj sie na moją wypowiedz ale miałem podobnie w innym aucie przy innym foteliku:) wina była moja - zle sie do tego zabierałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wanty Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Też myślałem, że robię coś nie tak, więc poprosiłem o pomoc w sklepie z fotelikami - potwierdzili, że pasy mam za krótkie. Niestety, taki fotelik. Nie chce się go pozbywać, bo jednak jest ładny, wygodny i bezpieczny (najwyższe noty w testach), a auto i tak planuję zmienić... Co do auta, zależy mi przede wszystkim na przestrzeni - nawet nie koniecznie w obecnej klasie. Chyba idealny byłby VW Transporter, ale ze względu na cenę, Caddy wydaje się ciekawą alternatywą Macie jakieś sprawdzone modele? Przyznam, że na serio myślałem nad V70 i Passatem (oba kombi), ale odkąd żonka zaczęła wspominać o 4 maluchów, to zaczynają się robić coraz ciaśniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 No widzę, że kolega musi rozejrzeć się za jakimś małym busikiem , żeby żona nie narzekała i 4 dzieci Tak na serio to rozglądaj sie za autem 7 osobowym np. Outlanderem (7 osobowym) ma dobre opinie lub nad Chrysler Grand Voyagerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wanty Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Może jeszcze uda mi się przekonać żonkę do redukcji zapotrzebowania Outlander jest ciekawą propozycją - muszę się bardziej nim zainteresować. Natomiast mam duże doświadczenie z Grand Voyagerem - jeśli komuś nie przeszkadzają częste wizyty u elektryka, drogie części zamienne, śmiesznie działająca przekładnia biegów i wysokie spalanie, to w środku jest jak marzenie. Jeździłem wersją LE z Austrii oraz taką samą ale starsza i z USA - jakością wykonania wersja amerykańska biła europejską na głowę, a nawet dwie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgadza się, kolega ma 3 dzieci i sobie chwali (wersje z USA) ale to jest drugie auto (rodzinne) na co dzień ma Passata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 to jak juz cie spalanie nie przeraza proponuje audi a8 to jedno z bezpieczniejszych aut , nigdy go korozja nie wezmie , piekne auto z piekielną mocą jesli diesel to tylko z silnikiem 3,3 a benzyna min 3,7 ew 4,2 z gazem jesli wolisz dla ekonomiki 320 KM mowie tu o wersjach D2 wypuszczanych zdaje sie max do 2002 roku o ile sie nie myle a jak masz wiecej kasy to A8 d3 do bagola wejdą spokojnie 4 trupy jest ogromny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalS Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 az nie mozliwe , ze jak mówisz masz za krótkie pasy , konstrukcja fotelików na pewno przewiduje zapięcie pasami w wielu mniejszych autach niz p12 , szukał bym winy w złym podejściu do zapinania czasem fotelik trzeba unieść lub przesunąć podczas zapinania w ten sposob pasy nie maja ani trochę luzu i tak powinno być, nie wkurzaj sie na moją wypowiedz ale miałem podobnie w innym aucie przy innym foteliku:) wina była moja - zle sie do tego zabierałem Mozliwe. Ja musialem dokupic przedluzacz na allegro. Brakowalo mi ok. 10 cm zeby zapiac 'lupine' dobrej, markowej firmy... Teraz dziecko podroslo i jezdzi w foteliku, i tu byla kolejna jazda - zapiecie ISOfixu na tylnej kanapie to katastrofa w tym aucie. Musialem wyginac siedzisko - kiedy sie odksztalcilo to fotelik mozna jako przypinac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Ja mam jeden fotelik zapięty na isofix i żadnych problemów z tym nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jurgenik Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) W P11 tylne pasy mają system ALR (o ile dobrze pamiętam jest żółta naszywka na części brzusznej pasa) , więc pewno w P12 też: http://www.google.pl...=1t:429,r:7,s:0 http://3.bp.blogspot.com/_lD3yww-V03I/S9BmIrseO3I/AAAAAAAAEGo/7ljtVSjE29g/s1600/ALR+step+3.jpg Może tam się coś przyblokowało i wydaje się że pas jest za krótki? Edytowane 18 Lutego 2011 przez jurgenik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wanty Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Muszę jeszcze sprawdzić czy rzeczywiście nic się nie przyblokowało - ale raczej nie, bo ta sama sytuacja jest po obydwu stronach. Po rozmowach z kilkoma użytkownikami P12 i ASO, jednak skłaniam się do tego, że te pasy są po prostu krótkie, a mój fotelik większy niż standard... Wczoraj udało mi się wypracować sposób na zapinanie fotelika, dający mały zapas - wymiana auta może jeszcze poczekać Ten Outlander wydaje się być bardzo ciekawy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 (edytowane) .......Ten Outlander wydaje się być bardzo ciekawy!!! Ładne auto, które zbiera dobre opinie, do P12 będziesz musiał trochę jednak dorzucić jeszcze aby kupić Outlandera Edytowane 18 Lutego 2011 przez Oskar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wanty Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 no niestety... Ale wiedziałem z czym się wiąże pojawienie się dzieciaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Rodzina to podstawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arkady2222 Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 A ja mam pytanko odnośnie pasów przednich. Dla mnie są zdecydowanie za krótkie i myślę o zakupieniu przedłużki z allegro. Czy może ktoś z was używa takiej przedłużki, lub ma jakiś patent na ich przedłużenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskar Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 a co ty masz zamiar wozic z przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 A spełniają takie patenty normy bezpieczeństwa?? Inne niż producenta?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arkady2222 Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 a co ty masz zamiar wozic z przodu? Siebie. Przecież napisałem, że pasy ( a raczej pas ) z przodu jest dla mnie za krótki. Co prawda zapinam się,ale pleców od oparcia oderwać już nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi