boxter Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 Mieliście może problemy ze sprężynami z przodu w N16 ? Kupiłem swoją Almerke z pękniętą jedną sprężyną po prawej stronie a wczoraj pękła mi druga po lewej , myślałem ze do wiosny da rade jakoś przejeździć ale jak widać oryginalne sprężyny nie są wykonane solidnie, może angole przehartowali... Jakiej firmy polecacie sprężyny? Zastanawiałem się nad firmą KAYABA co Wy na to? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denver1979 Opublikowano 18 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2011 W zeszłym roku przerabiałem temat (złamała mi się lewe sprężyna - pierwszy górny zwój) Kayaby dają radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigtomm Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Coś w tym jest, bo mi też poszła na prostej drodze lewa. I też wymieniłem komplet na Kayabe, i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxter Opublikowano 21 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Dzięki wielkie za odp. Kupiłem KAYABE 300 zł 2 sztuki ciekawe ile wymiana... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denver1979 Opublikowano 21 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2011 Dzięki wielkie za odp. Kupiłem KAYABE 300 zł 2 sztuki ciekawe ile wymiana... Pozdrawiam Zastanów się podczas wymiany sprężyn nad wymianą amortyzatorów i wymianą-sprawdzenie tulei wahaczy (jedne rozbieranie auta, jedna zbieżność / geometria) . Ja tego nie zrobiłem i żałuje bo czeka mnie na wiosnę zabawa z amorkami i wahaczami (wahacze kosztują 300za 2szt a komplet tulei 200zł). Pozdrawiam Denver1979 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxter Opublikowano 23 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2011 Zastanów się podczas wymiany sprężyn nad wymianą amortyzatorów i wymianą-sprawdzenie tulei wahaczy (jedne rozbieranie auta, jedna zbieżność / geometria) . Ja tego nie zrobiłem i żałuje bo czeka mnie na wiosnę zabawa z amorkami i wahaczami (wahacze kosztują 300za 2szt a komplet tulei 200zł). Pozdrawiam Denver1979 Na przeglądzie wyniki były ok więc raczej narazie sobie odpuszczę. Już po wymianie i jest o niebo lepiej, samochód lepiej się zbiera na zakretach i jest dużo ciszej na nierównościach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Denver1979 Opublikowano 24 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Na przeglądzie wyniki były ok więc raczej narazie sobie odpuszczę. Już po wymianie i jest o niebo lepiej, samochód lepiej się zbiera na zakretach i jest dużo ciszej na nierównościach... Robiłeś zbieżność lub geometrie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boxter Opublikowano 24 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2011 Robiłeś zbieżność lub geometrie? Nie robiłem... było dobrze i jest dobrze ponieważ przy tym zabiegu raczej nie ma prawa się nic zmienić. Chyba żebym kombinował coś przy kolumnie kierownicy lub coś w tym stylu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parker80 Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 witam właśnie dziś mi pękła lewa sprężyna w Almerze mechanik kazał kupić tylko jedną i wymienić bo podobno nie ma sensu wymieniac dwóch i pchać sie w koszta ... czy dobrze robie wymieniajac tylko jedna ? jakieś porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgodzio Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 Wymienia sie zawsze kompletami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin_f1 Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 zmień mechanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabi Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 A dlaczego wymieniać jak sprężyna zdrowa? Amortyzatory to jeszcze rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgeca Opublikowano 6 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2014 A dlaczego wymieniać jak sprężyna zdrowa? Amortyzatory to jeszcze rozumiem. Dlatego że stara będzie nierówna w stosunku do nowej. Będziesz mieć krzywy samochód, co moim zdaniem jest złe. Zanim zmienisz sprężyny zmierz sobie prześwit pod samochodem a potem zmień sprężyny i po tym jak się ułożą zmierz na nowych. Na pewno zobaczysz różnicę. Ale ja nie jestem mechanikiem ... tylko informatykiem. Jeśli Twój mechanik mówi inaczej ... to być może też nie jest mechanikiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabi Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 To jest teoria Panie kolego, teoria. W praktyce wygląda to inaczej. Kup dwie sprężyny i obciąż je jednakową silą każdą oddzielnie. Wyniki pomiarów długości zanotuj i porównaj. Wcześniej też myślałem że nowe znaczy idealne. Każdy wyrób ma tolerancje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pgeca Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 To jest teoria Panie kolego, teoria. W praktyce wygląda to inaczej. Kup dwie sprężyny i obciąż je jednakową silą każdą oddzielnie. Wyniki pomiarów długości zanotuj i porównaj. Wcześniej też myślałem że nowe znaczy idealne. Każdy wyrób ma tolerancje. Zrobisz tak jak uważasz. Ja tak jak pisałem wcześniej mechanikiem nie jestem, ale swoje samochody naprawiam sam i sprężyny na osi zawsze wymieniałem parami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pemo_ Opublikowano 10 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2014 No i mnie też dopadło, w piątek pękła mi lewa przednia sprężyna, jak rano zaparkowałem auto wszystko było ok, później wsiadam a tu dziwne odgłosy przy kręceniu kierownica... Wymieniam oczywiście obie, do tego łożyska z poduszkami, wszystko Kayaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawo29 Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Witam Mnie też pękła lewa przednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tre Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Jak już się tak chwalicie, to mi też poszła lewa niedawno Wymieniłem od razu dwie plus poduszki i łożyska. Drugą dobrą sprzedałem za pół ceny nowej Lesjofors. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 15 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 A swój przypadek opisywałem tutaj. http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/86253-stuki-i-halas-w-przednim-zawieszeniu/?do=findComment&comment=882078 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tsu Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Ja po najechaniu na próg z tyłu odgłos brzęczącej sprezyny jakby o coś uderzała i zastanawiam się czy to również nie peknieta sprezyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Ja po najechaniu na próg z tyłu odgłos brzęczącej sprezyny jakby o coś uderzała i zastanawiam się czy to również nie peknieta sprezyna. To się nie zastanawiaj, tylko kucnij i zobacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
parker80 Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 wznawiam temat żeby podzielić się moją uwagą na temat wymiany sprężyn parami !!! pierwsza sprężyna lewa pękła mi 06 marzec 2014, a prawa około dwóch tygodni temu tj. 24 sierpień 2015 coś zaczęło sie tłuc w zawieszeniu podniosłem na podnosniku i bęc sprężyna pęknieta następnym razem wymieniajcie parami dodam że zrobiłem 16 może 18 tys km między wymianami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 wznawiam temat żeby podzielić się moją uwagą na temat wymiany sprężyn parami !!! pierwsza sprężyna lewa pękła mi 06 marzec 2014, a prawa około dwóch tygodni temu tj. 24 sierpień 2015 coś zaczęło sie tłuc w zawieszeniu podniosłem na podnosniku i bęc sprężyna pęknieta następnym razem wymieniajcie parami dodam że zrobiłem 16 może 18 tys km między wymianami Ale to chyba logiczne. Gdybyś kupił jedną nową, to i samochód by Ci krzywo stał. Prócz tego były by to już inne materiały i nie wiadomo jak by się zachowywały podczas jazdy. Co innego jak kupisz używkę - ale czy jesteś pewny co Ci sprzedadzą? Ale różne są przypadki na forum, jak się czyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi