Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Chiptuning QQ 2.0 DCI

turas
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Trochę irytuje mnie turbo dziura w mojej QQ - zwłaszcza podczas jazdy miejskiej.

Poczytałem trochę to forum i zbierając informację przy okazji innych tematów wiem że cześć z was zdecydowała się na chiptuning.

Opiszcie proszę swoje wrażenia i napiszcie czy warto było. Jeśli ktoś może polecić jakiś dobry zakład z Warszawy lub okolic, w których robili wasze QQ będę wdzięczny za info.

Witam,

Trochę irytuje mnie turbo dziura w mojej QQ - zwłaszcza podczas jazdy miejskiej.

Poczytałem trochę to forum i zbierając informację przy okazji innych tematów wiem że cześć z was zdecydowała się na chiptuning.

Opiszcie proszę swoje wrażenia i napiszcie czy warto było. Jeśli ktoś może polecić jakiś dobry zakład z Warszawy lub okolic, w których robili wasze QQ będę wdzięczny za info.

dzwoń/jedż do Rogala - bylem tam dwa razy z poprzednim autem i zawsze full profeska.

http://www.mrmotors.pl/

Dzięki za info.

A co sądzicie o http://www.kreatormocy.pl lub też http://www.44tuning.pl/nissan/chip-tuning-nissan-qashqai-2.0-dci-150-km.html

Ta ostatnia propozycja wydaje się być dedykowana dla QQ.

Czy to, że dany zakład miał już doświadczenie z danym modelem samochodu ma w ogóle jakiekolwiek znaczenie ?

tak naprawde gdziekolwiek nie zrobisz bedziesz zadowolony - u Rogala bedziesz mial program induwidualny pod konkretnie Twoj samochod , a nie pod model auta- mozesz tez poszukac po innych forach czy nie planowane jest gdzies grupowe chipsowanie i dopisac sie do listy - wtedy ceny mocno spadaja:)

• 2 lata później...

Zastanawiam się jeszcze nad skutkami takiego chipowania - czy na skutek zwiększenia mocy o 20 % można popsuć sobie samochód ?

Zakładam, że po chipowaniu będę trzymał się zaleceń:

- Nie szaleć przy zimnym silniku

- Studzić turbinę przed wyłączeniem silnika po ostrej jeździe

- Używać sprawdzonego ON

- Wymieniać filtry i olej wg zaleceń książki serwisowej - być może nawet trochę wcześniej

Czy coś jeszcze ?

Witam,

Odświeżam temat, czy jest ktoś na forum kto mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami po chipowaniu 2.0 DCI ?

czy z perspektywy 2 - 3 lat po chipowaniu zauważyliście jakieś negatywne skutki w pracy waszych QQ ?

Skoro nissan sam chipuje juz i tak wyżyłowanego 1.5 dci ....

http://www.motofakty...na-qashqai.html

Poza tym ,plusem jest jeszcze większa elastyczność,oszczędność a przecież rzadko się korzysta z pełni mocy,a przydatna przy wyprzedzaniu.

ja robiłem ponad rok temu w Lublinie w SKN i powiem że zadowolony jestem, zwłaszcza te nierówności w dysponowaniu mocą i chwilowa "przerwa w napięciu" pomiędzy 1700-200 rpm znikły, nabrał kultury pracy w tym zakresie obrotów, a i minimalnie spalanie spadło (udało mi się jednego razu 5,9 l osiągnąć, tak to średnio 6,2-6,3 a w zimie w granicach 6,7)

ja robiłem ponad rok temu w Lublinie w SKN i powiem że zadowolony jestem, zwłaszcza te nierówności w dysponowaniu mocą i chwilowa "przerwa w napięciu" pomiędzy 1700-200 rpm znikły, nabrał kultury pracy w tym zakresie obrotów, a i minimalnie spalanie spadło (udało mi się jednego razu 5,9 l osiągnąć, tak to średnio 6,2-6,3 a w zimie w granicach 6,7)

A czy możesz napisać do jakiej mocy podniosłeś ?

Czemu się wszyscy tak cieszą mocą? Przecież samochód przyśpiesza momentem obrotowym...

Jeśli chodzi o przyspieszanie,to masz rację,ale na autobanie(szczególnie na niektórych w de.) moc się przydaje :devil: Najważniejszy cel tuningu to jednak charakterystyka momentu obrotowego w całym zakresie obrotów.

Z moich doświadczeń 1,9 dci czipowany po 90000 3 lata taraz 7 lat 196000km - robiłem w kreatorze mocy efekt 320nm 150KM. żeby sie nie powtarzać

tak naprawde gdziekolwiek nie zrobisz bedziesz zadowolony - u Rogala bedziesz mial program induwidualny pod konkretnie Twoj samochod , a nie pod model auta- mozesz tez poszukac po innych forach czy nie planowane jest gdzies grupowe chipsowanie i dopisac sie do listy - wtedy ceny mocno spadaja:)

Jak w Kreatorze

Zastanawiam się jeszcze nad skutkami takiego chipowania - czy na skutek zwiększenia mocy o 20 % można popsuć sobie samochód ?

- Używać sprawdzonego ON

- Wymieniać filtry i olej wg zaleceń książki serwisowej - być może nawet trochę wcześniej

Czy coś jeszcze ?

NIE! Nic się nie popsuje. ja myślałem, że wachacze bedą mi leciały szybciej. To nie miało znacznia wszystko to kwestia jakości drogi.

Wymiana filtrów i oleju skróć o połowę lub 10-15 tysięcy ja robiłem co 15000 filtr paliwa co 60000

Turbo ważna sprawa, żeby grzać i studzić 186000 km zrobiła moja turbina z czego połowa to w czipie

Tankowałem tylko Verve spadek spalania 0,5 - 1 l

Dobre paliwo to brak problemów z układem zasilania. Jak bedziesz oszczędzał na ropie to będzie ci kopciłe i zasmarkasz sobie cały wydech a po jakimś czasie padnie ci EGR i co tam jeszcze po drodze w kominie masz. Zawali Ci sadzą cały kuper. To pierwszy namacalny efekt kiepskiego paliwa.

Dzięki temu, ze masz zmapowany sterownik auto ciągnie od dołu nie przerwanie do samej odcinki.

Nie musisz wachlować biegami bo na 5 przejedziesz całe miasto.

Dużo wcześniej w obrotach masz to co miałeś kiedyś więc automatycznie nie kręcisz silnika na wysokie obroty.

Edytowane przez jwa

Czemu się wszyscy tak cieszą mocą? Przecież samochód przyśpiesza momentem obrotowym...

pytał człowiek o koniki to odpisałem, ale tak jak wcześniej pisałem mnie cieszy poprawa dynamiki i kultury pracy silnika przy niższym zakresie obrotowym, oczywiście moc też odczuwalna, zwłaszcza przy wyprzedzaniu

już tak się nie musisz mądrzyć kolego, moment i moc idą ze sobą w parze, tak piszesz jak by to były oddzielone od siebie rzeczywistości, pokaż mi samochód który ma 360 Nm i 2 KM...

logiczne że oba parametry sa ze sobą skomponowane i mają znaczenie dla efektywności jazdy, a że niektórzy myśląc o mocy samochodu mówią o koniach mechanicznych to nie ma się co strzępić, tylko wszyscy wiemy o co chodzi!!

• Upvote 1

Przy wyprzedzaniu odczuwalny jest moment obrotowy, a nie moc...

To wytlumacz mi kolego dlaczego auta z silnikami benzynowymi np 165 km i 200 nm maja lepsze przyspieszenie do 100 km/h niz diesel 150 km 320 nm. Przecież moment obrotowy w benzynce jest mniejszy. Rówinież uważam że się mądrzysz.

To wytlumacz mi kolego dlaczego auta z silnikami benzynowymi np 165 km i 200 nm maja lepsze przyspieszenie do 100 km/h niz diesel 150 km 320 nm. Przecież moment obrotowy w benzynce jest mniejszy. Rówinież uważam że się mądrzysz.

Bo benzynę kręcisz na 1 do 6000obr/min a w tym czasie dieslem musisz dwa razy biegi zmienić. A jak już będziesz miał 4 to benzyna będzie wąchać twój ogon.

Nawet zwykła fiesta 1,1 wygrywa na starcie (No może trochę się zagalopowałem) ;)

To jak Araby https://www.google.p...iw=1920&bih=887 i Perszerony https://www.google.p...iw=1920&bih=887

Obydwa pobiegną w Wielkiej Pardubickiej https://www.google.p...iw=1920&bih=887 i obydwa pociągną towar https://www.google.p...KI.html;768;576

Tylko jakim nakładem sił do jakiej dyscypliny. Drugi się spoci przy bieganiu a pierwszy przy ciąganiu.

To jak Pudzian W MMA na starcie. Niby ma wielki moment obrotowy a d.pa blada wyszła.

Dlatego nie robi się walk bokserskich wagi koguciej z ciężką. Bo kogucik będzie skakał i może trafi w szczękę, żeby znokautować. Ale jak ciężki w końcu trafi to zabije (jeśli). ;)

Edytowane przez jwa
  • Upvote 1

... ale również przyśpieszenie powiedzmy 80-120km/h na czwartym biegu.

I tu właśnie zaczyna robić moment swoją robotę.

Czym się różni wróbelek? Tym, że ma jedną nóżkę bardziej... Weź się zastanów: jaki silnik? jaki samochód? jaka waga? jaka skrzynia biegów? Przecież to wszystko ma znaczenie... Ja Micrą K13 1.2 80KM objeżdżam X-trail'a 2.0 dCi 173KM przynajmniej do 50km/h i jaki z tego wniosek? Zasadniczo żaden... Czy Micra ma lepsze przyśpieszenie od X-trail'a? No nie ma... Poza tym nie liczy się wyłącznie sprint 0-100km/h, ale również przyśpieszenie powiedzmy 80-120km/h na czwartym biegu.

No fakt, nie wpadło by mi do głowy, że bedziesz porównywał Micrę do X-traila :) . Chodziło mi oczywiście o ten sam model samochodu z różnymi silnikami. Kolega sHoW polecił fajny artykół. Benzyna kręcącą się do 6500 obr/min i mająca 200 Nm będzie lepiej przespieszała niż diesel kręcący się do 4000 obr/min i mający 320Nm. Przełożenia w skrzyni w dieslu za względu na niską prędkość obrotową silnika niestety niwelują ten moment.

Moc slilnika jest skladowa dwoch parametrow - momentu obrotowego i predkosci obrotowej i na tej bazie oblicza sie wlasnie moc.. Z natury rzeczy silnik ON szybciej lapie powera, gdyz przy odrobinie wyobrazni mozemy uznac, iz jest wolnoobrotowy w zestawieniu z PB.. ON lapie zadyszke gdy PB dopiero zaczyna wkrecac sie na szczyty swoich mozliwosci,, Tak abstrachujac od meritum jak dla mnie idealne zestawienie to PB z turbo lub kompresorem,, :thumbsup: .. kreci jak diesel na sterydach i tak az po 7-7,5 tys obr/min

Moc slilnika jest skladowa dwoch parametrow - momentu obrotowego i predkosci obrotowej i na tej bazie oblicza sie wlasnie moc.. Z natury rzeczy silnik ON szybciej lapie powera, gdyz przy odrobinie wyobrazni mozemy uznac, iz jest wolnoobrotowy w zestawieniu z PB.. ON lapie zadyszke gdy PB dopiero zaczyna wkrecac sie na szczyty swoich mozliwosci,, Tak abstrachujac od meritum jak dla mnie idealne zestawienie to PB z turbo lub kompresorem,, :thumbsup: .. kreci jak diesel na sterydach i tak az po 7-7,5 tys obr/min

to właśnie miałem na myśli mówiąc że są ze sobą "skomponowane" a kolega STRIDER niech się zajmuje forum a nie udaje mędrka próbując na forum zgrywać bohatera i udowadniać że wszyscy oprócz niego to ciemna masa, co na niczym się nie zna...

• Upvote 1

• 4 miesiące temu...

- Używać sprawdzonego ON

Czy coś jeszcze ?

Witam,

Odświeżam temat, czy jest ktoś na forum kto mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami po chipowaniu 2.0 DCI ?

czy z perspektywy 2 - 3 lat po chipowaniu zauważyliście jakieś negatywne skutki w pracy waszych QQ ?

WITAM,

... studzić czy nie.. ??? Jest pompa obiegu cieczy chłodzącej turbo ....czy jej nie ma... myślę że jest więc ??? Studzić czy nie ?? :-)

Pozdrawiam: Radek

P.S. Gdzie polecacie zrobić chip dla 2,0 dCi 4x4  z automatem ??? Rejon: woj. Śląskie. 

Witam, mam wersje z automatem i podobne objawy jak kolega opisuje, oprócz spalania które u mnie raczej nie schodzi poniżej DYCHY :-( ......( po mieście głównie ) , dodatkowo przy ruszaniu i obrotach z przedziału 1500 a 2000 klekocze jak grzechotnik Ford Transit z początku 90-tych lat.

Zastanawiam się nad chipowaniem, nie ze względu na moc a po pierwsze na diagnozę softu silnika i skrzyni (chciałbym) pod kontem prawidłowej pracy i ew korekty, ... może zmniejszy mu się apetyt :-) !!! , a po drugie delikatnego podniesienia mocy i "WYGŁADZENIA" momentu, pomimo automatu w pewnym momencie wyrywa kierownicę z rąk :-)

Proszę o ew. podpowiedzi... Pozdrawiam

Edytowane przez EVO_FAN

• 4 lata później...

Witam, odkopię temat :)

przymierzam się do odstawienia Qashqaia do chiptuningu, mam jednak pytania:

1. Silnik 2.0 dci 150KM ze skrzynią automatyczną, jakiego przyrostu można się spodziewać?

2. Auto ma 240 tys potwierdzonego przebiegu, chodzi bez zarzutu, nie palą się żadne checki jednak zastanawiam się czy przy takim przebiegu chip nie jest zbyt ryzykowny

3. W przypadku awarii np turbiny, czy cały chiptuning przestaje działać po wymianie części zamiennych? Zakładam ze chip robiony jest pod konkretny silnik w danym stanie, jeżeli jakieś części się wymiana to cały chip traci sens i trzeba go powtórzyć?

4. Czy warto przy okazji chip tuningu pozbyć się DPF? nie sprawia on w aucie problemu na ten moment. 5. Polecany warsztat z Torunia i okolic?

• 4 tygodnie później...

Bezpieczny wzrost mocy silnika i jego momentu obrotowego wynosi ok.20%

Profesjonalny i najlepszy  tunning to po prostu zmiana oprogramowania sterownika silnika.

Wymiana częsci nie ma nic do tego,kiedy sa takie same.

Chip tunning +Dpf nie bardzo do siebie pasują..

Pozostawienie filtra czasteczek stałych spowoduje czestsze jego zapychanie i szybsze zuzycie ,jak rownież bedzie miało  negatywny wplyw na zywotność osprzetu silnika.