Kajus63 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 18 godzin temu, ziuka napisał: Polega to na błędnych wskazaniach komputera, czy na faktycznie niższym spalaniu? A jeżeli rzeczywiście mniej pali - to dlatego że jest mocniejsza iskra ? czy jest może inny powód? Osobiście doświadczyłem tego - jeżdżę regularnie dystans 100 km. palił mi 6.2 - 6,3 l - po maksymalnym naładowaniu spalanie spadło do 5,4 - 5,5 l. na tym samym dystansie. Podpuszczasz? Czy jaja se robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuka Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 W poprzednim poście twierdzisz że jest to możliwe , a teraz się dziwisz. Sam jestem zaszokowany taką różnicą i szukam na to odpowiedzi (może komputer zwariował) - może masz jakieś inne wytłumaczenie , i naprawdę nie podpuszczam i nie robię se jaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salvius Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Polega to na oporach alternatora w trakcie intensywnej produkcji prądu. Podobnie jak sprężarka klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiss Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Juke 1.2 dig-t '15 Jazda po mieście i średnie spalanie komp pokazuje 9.5L/100 Czy to nie za wiele? Wcześnie był Suzuki Splash 1.0 i było 6.5L/100 Rozumiem że większa waga itp, ale żeby aż 3 litry różnicy było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stillG Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Spalanie około 10 to jak jadę tylko 2 km i na 4 skrzyżowaniach się zatrzymuje. A tak w średnio trasy po 10 km to około 7.5.Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salvius Opublikowano 9 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Robiłem ostatnio mały eksperyment ze spalaniem. Otóż trasa 250 km taka sama w obie strony jak i warunki, temperatura około 23. Okna pozamykane. Przed każdą jazdą auto zatankowanie pod korek. Jazda autostradą w obie strony. 1 trasa włączona klima na "auto" tempomat ustawiony na 130 km/h - spalanie średnie 8,23 l/100km 2 trasa powrotna klima wyłączona. Tempomat ustawiony na 130 km/h - spalanie średnie 8,38 l/100km Wniosek jest chyba tylko jeden - klima nie podnosi spalania, a jedynie komfort jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hcl Opublikowano 14 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2018 Klima podnosi u mnie spalanie także o około 0,1-0,2L/100km więc frytki ale co ciekawe czuć na kołach zmianę bez a z klimą. prosty test jak ruszę delikatnie na jedynce i wcisnę gaz na max do odcięcia to bez klimy piszczą oponki od 4tyś rpm a z klimą dopiero tracę przyczepność około 6tyś rpm więc kilka/kilkanaście koni się traci klimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megig81 Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 Witam wszystkich jestem szczęśliwą posiadaczką nissana juke 1.6 benzyna 190 km, 4x4 i mam pytanie bo jeżdżę na krótkich trasach i mój żuczek spala na trybie Eco 16 litrów, wyłączyłam nawet napęd na 4 i mam tylko na przód i zaczynam się trochę martwić czy to nie za dużo, czy to ma wpływ jednak krótki dystans tzn blisko domu szkoła, przedszkole i praca. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy77 Opublikowano 27 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 19 godzin temu, megig81 napisał: Witam wszystkich jestem szczęśliwą posiadaczką nissana juke 1.6 benzyna 190 km, 4x4 i mam pytanie bo jeżdżę na krótkich trasach i mój żuczek spala na trybie Eco 16 litrów, wyłączyłam nawet napęd na 4 i mam tylko na przód i zaczynam się trochę martwić czy to nie za dużo, czy to ma wpływ jednak krótki dystans tzn blisko domu szkoła, przedszkole i praca. Pozdrawiam Krótkie trasy czyli jakie ? Ja też mam 190 KM wersje, ale bez 4x4 i spalanie mam do 10l/100km w zimie. Używam Normal/Sport 50/50. Eco w ogóle nie używam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megig81 Opublikowano 27 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 38 minut temu, siwy77 napisał: Krótkie trasy czyli jakie ? Ja też mam 190 KM wersje, ale bez 4x4 i spalanie mam do 10l/100km w zimie. Używam Normal/Sport 50/50. Eco w ogóle nie używam Dziennie robię może z 15 km bo tak jak pisałam szkołę i przedszkole mam niedaleko domu i pracę również, czasami jeżdżę trochę dalej ale i tak wcale nie spada spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwy77 Opublikowano 27 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 43 minuty temu, megig81 napisał: Dziennie robię może z 15 km bo tak jak pisałam szkołę i przedszkole mam niedaleko domu i pracę również, czasami jeżdżę trochę dalej ale i tak wcale nie spada spalanie. No to dziwne, że aż tyle pali. Ja robię mnie km dziennie (różnie) i nie mam takiego spalania. Niech może odezwą się Ci co mają 4x4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megig81 Opublikowano 27 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2018 Godzinę temu, siwy77 napisał: No to dziwne, że aż tyle pali. Ja robię mnie km dziennie (różnie) i nie mam takiego spalania. Niech może odezwą się Ci co mają 4x4. Ja też do 15 km ale nie ciągiem tylko np. 2 km i chwilę postoju, potem znowu 2 km i np. 30 minut przerwy i tak to wygląda jakby w większości jeździł na ssaniu, zastanawiam się czy nie podjechać do jakiegoś mechanika na sprawdzenie np. sond itp. może tu leży problem, liczyłam się z tym, że 10 może palić ale nie 16l. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_I Opublikowano 3 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2018 W dniu 27.10.2018 o 18:40, siwy77 napisał: No to dziwne, że aż tyle pali. Ja robię mnie km dziennie (różnie) i nie mam takiego spalania. Niech może odezwą się Ci co mają 4x4. Ja jeżdżę Nissanem mało, ale jak już go uruchomię, to zwykle to jest co najmniej 30 km trasa, a zazwyczaj to tak koło 70 km "na raz", jazda raczej spokojna no i głównie poza miastem (chociaż też nie po autostradach czy drogach ekspresowych). Mam taki nawyk, że notuję spalanie dla wszystkich moich aut przy każdym tankowaniu (używam do tego aplikacji w telefonie). Za ostatni rok wykres spalania dla mojego Juke wygląda tak: Jak widać, przez ostatni rok przejechałem 7 kkm tym autem, więc niezbyt dużo. To ekstremum w postaci spalania w okolicach 19.9l/100km to wynik spowodowany wyjeżdżeniem całego baku po mieście, co odbiega od normalnego sposobu użytkowania tego auta. Jak widać minimalne spalanie w ciągu roku to 10.4, a średnie - 11.9. Zgodnie z instrukcją tankuję NoPb 98. Ogólnie zejście poniżej 10l/100km to raczej wyczyn niż normalna sytuacja - w mieście rzecz absolutnie niewykonalna, w trasie - może, przy równej jeździe 80km/h, taka sztuka by się udała. Jeśli o paliwo chodzi, to nie jest to samochód jakoś specjalnie oszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OsobaNN Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 NIssan wraca do rodziny.. tym razem coś małego . Córka dostała żółte F15 Nismo RS ,które stało u dilera od jakiegoś czasu w salonie i nikt nie chciał bo kolor dziki. Po kilku miesiącach użytkowania mówi ,że nic nie pali... wcześniej miała W169 A200 ( Mercedes ) i tamta piła sporo ponad 10L w mieszanym cyklu...Żółte kaczątko w tej mocnej bardzo, topowej wersji ( fotele Recaro ciekawsze niz w moim CLSie ) wersji wypija średnio 8L z czego 30% to Berlin centrum. Nawet jeśli komputer nie podaje dokładnie to i tak wynik poniżej 10 L jest rewelacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatger Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Juka eksploatuję od marca tego roku (chociaż jest z połowy 2019), nakręciłem nim ok. 6500 km. Jeśli chodzi o spalanie, to powtarzają się dwa skrajne wyniki: - przy spokojnej jeździe na odcinku ok. 70 km (w tym ok. 25 km po mieście) spalanie wychodzi ok. 6,5 l/100 km - przy dość ostrej jeździe na autostradzie (odcinki ok. 300 km) spalanie nie przekracza 7,2 l/100 km Uważam, że są to rozsądne wartości, a jakie jest Wasze zdanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megig81 Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 W dniu 26.10.2018 o 21:41, megig81 napisał: Witam wszystkich jestem szczęśliwą posiadaczką nissana juke 1.6 benzyna 190 km, 4x4 i mam pytanie bo jeżdżę na krótkich trasach i mój żuczek spala na trybie Eco 16 litrów, wyłączyłam nawet napęd na 4 i mam tylko na przód i zaczynam się trochę martwić czy to nie za dużo, czy to ma wpływ jednak krótki dystans tzn blisko domu szkoła, przedszkole i praca. Pozdrawiam Witam wszystkich trochę czasu minęło prawie dwa lata jak pisałam, już ogarnęłam te spalanie, na krótkich trasach często jeżdżę na ssaniu (jesień zima wiosna) ale jak wyjeżdżam w trasy np. 200 km to spalanie mam 7l więc naprawdę rewelacja, a w mieście również często ruszając ze świateł zostawiajac inne samochody w tyle powoduje większe spalanie, ale mina innych kierowców bezcenna jak patrzą na taki mały niepozorny samochodzik który rusza jak strzała :), pozdrawiam wszystkich i dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Ps. Nie jeżdżę już na Eco tylko albo normal albo sport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatger Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 15 godzin temu, Hathor napisał: Rozsądne wyniki , chętnie bym u siebie widział takie ,ale moc robi swoje . Teraz stosuje dodatki czyszcząco/smarująco/oszczędzające do baku to się zobaczy jak będzie . Ma być lepiej wielopłaszczyznowo . Niestety, korzystanie (zwłaszcza nieumiarkowane) z mocy kosztuje, ale w wielu przypadkach daje przyjemność. Oby te dodatki przyniosły pozytywny efekt, ale doswiadczenie mówi, że nie należy spodziewać się spektakularnych zmian. 9 godzin temu, megig81 napisał: Nie jeżdżę już na Eco tylko albo normal albo sport. Z eco korzystam tylko w dłuższych korkach, miasto to przeważnie normal, a autostrady to właściwie tylko sport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megig81 Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 6 godzin temu, Hathor napisał: I bardzo dobrze ,ponoć łańcuchy nie lubią eco . Ja tam nigdy eco nie stosuję . Czyli są dwa powody ,małe odcinki i ołowiana noga ,ale Ci powiem że mój na krótkie odcinki nie ma więcej niż 12L . Ja jak jadę to często gęsto ktoś się chce ścigać , podobne uczucie mam jak reaguje i jak nie reaguje wtedy . Przy 200KM to weź czasem nie skorzystaj ,a po za tym wtrysk bezpośredni robi swoje . Dodatki to AR6900 , AR6400 i nowość Oilem Dr , wszystko potwierdzane i chwalone tu https://www.oil-club.pl/index.php?threads/dodatki-do-benzyny.377/ Poczytaj sobie obiektywnie . W moim aucie pewnie nikt nie stosował wcześniej niczego takiego ,zobacz jak denka tłoków zaczynają inaczej wyglądać . W sumie nie dopisałam, jak już autko się nagrzeje i wyłączy się ssanie to oczywiście spalanie spada tak właśnie ok 10 do 12 l, ale mój mechanik powiedział że to jest normalne spalanie przy moim stylu jazdy i mając tyle koni a jeszcze jak włączę napęd na 4 to już norma takiego spalania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 W dniu 2.08.2020 o 15:45, Hathor napisał: Czy tylko ja tak mam ? Wskazanie spalania chwilowego , czy dolot na luzie , czy z hamowaniem silnikiem ,to wskazanie jest takie samo 1.9l/100km . Jest to faktycznie dziwne po przesiadce z innego auta, ale Juki tak mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatger Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 W dniu 4.08.2020 o 21:38, neq napisał: Czy tylko ja tak mam ? Wskazanie spalania chwilowego , czy dolot na luzie , czy z hamowaniem silnikiem ,to wskazanie jest takie samo 1.9l/100km . W moim Juke ( wyprodukowanym w czerwcu 2019, a kupionym przeze mnie w lutym 2020) wskazania są identyczne. Widać firma tak zaprogramowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mexxmen30 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Ja w zwykłym 1.6 - 117 koni spalanie na luzie wyświetlało 30l/100km z tego co pamiętam , teraz coś przeprogramowali i pokazuje 1.9l . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mexxmen30 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Nie chodziło mi konkretnie o postój pod domem lub na światłach wtedy pokazywał 30l. Myślałem że u was też o to chodzi i że inne oprogramowanie wgrali że pokazuje 1.9l. Ja lalek 95 co jakiś czas powiedzmy raz na kwartał lałem lepsze paliwo , niestety od dwóch lat mam inne auto lub na luzie i dojeździe oraz typowym postoju pokazuje 0l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neq Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Jak się stoi na ludzie to pokazuje 30, jak się jedzie na ludzie/hamując silnikiem to pokazuje 1.9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiatger Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Godzinę temu, neq napisał: Jak się stoi na ludzie to pokazuje 30, jak się jedzie na ludzie/hamując silnikiem to pokazuje 1.9. U mnie też tak pokazuje i zastanawiam się, czy rzeczywiście spala 30 l (chyba na godz.) no bo przecież pojazd stoi. W dniu 13.08.2020 o 01:14, Hathor napisał: Piszesz o spalaniu ( luz na postoju ) ,czy ( luz na dolocie do np. zakrętu) ? Bo to dwa inne stany i wyświetlane jest co innego przy jednym i drugim. Przy luzie na postoju wyświetla i mi 30 , o tym już tu pisane było ,że to też dziwne jest . Jeśli piszesz o drugiej opcji w nawiasie , czy możesz przytoczyć wpis z faktury lub jakiegoś warsztatowego papiera od mechanika ? Chodzi mi o to przeprogramowanie . Czy wy koledzy lejecie tylko PB95 ,czy też PB98 i czy używacie dodatków do paliwa . Takich zapobiegająco ,smarujących uszlachetniaczy paliwa ? Staram się lać PB98, a PB95 tylko sporadycznie, gdy lepszej nie ma. Dodatków żadnych nie stosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daniel_I Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 W dniu 13.08.2020 o 01:14, Hathor napisał: Czy wy koledzy lejecie tylko PB95 ,czy też PB98 i czy używacie dodatków do paliwa Ja się trzymam tego, co zalecił producent: chociaż nie mam pewności, że to zalecenie nie jest na wyrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi