Gość jacekzet2 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 (edytowane) witam zbliża si wiosna czas wymiany filtrów oleju itp oto ceny jakie dałem za filtry i olej: filtr powietrza Mann 30,50 zł filtr oleju Mann 45 zł filtr kabinowy-klima 54 zł Filtron -mało istotne jakiej firmy nie warto przepłacać klocki hamulcowe TRW tył 112,50 zł olej castrol 10w40 4 litry 79,99 na stacji BP(PROMOCJE MAJĄ!!!!!!!!!) olej castrol 10w40 1 litr 22 zł sklep motoryzacyjny podzielcie się za ile wy kupujecie pozdrawiam Edytowane 16 Marca 2011 przez jacekzet2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 1 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2011 Akurat dziś też byłem w punkie wymiany oleju /jeździłem tam z wczesniejszym innym sam./ aby zorientować się w jakie koszty mam się przygotować. Poprzednik z Niemiec jeździł na /ostatnia wymiana to ATU FASSOEL 5/40 syntetyk/. Mnie zaproponowano olej......cos z nazwą MAGNECIK 5/40 (też syntetyk)--- sorki nie miałem nic do pisania przy sobie, więc nie pamiętam dokładnej nazwy i ceny za litr oleju. Filtr był w granicach 23 lub 27 zł. Ogólnie koszty: ok. 240zł -olej+filtr oleju. Czy dobry olej? nie wiem? może jakaś podpowiedź z Waszej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość glo Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Można znaleźć taniej. Olej Mobil 10w40 5l - 90 zł Olej Mobil 5w40 5l -160 zł Filtr oleju -25zł powietrza - 20 kabinowy - 35 Ceny do silnika YD22. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmark Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 witam zbliża si wiosna czas wymiany filtrów oleju itp oto ceny jakie dałem za filtry i olej: filtr powietrza Mann 30,50 zł filtr oleju Mann 45 zł filtr kabinowy-klima 54 zł Filtron -mało istotne jakiej firmy nie warto przepłacać klocki hamulcowe TRW tył 112,50 zł olej castrol 10w40 4 litry 79,99 na stacji BP(PROMOCJE MAJĄ!!!!!!!!!) olej castrol 10w40 1 litr 22 zł sklep motoryzacyjny podzielcie się za ile wy kupujecie pozdrawiam witam w nissanie ceny filtra oleju Knecht filta Mann paliwa podobne a u mnie piszcza strasznie hamulce załozyli mi jakies włoskie i padaczka ale nie w nissanie(taniej)hi hi chyba wymienie na ATE pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacekzet2 Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 (edytowane) Hej przyszedł czas na wymianę filtrów (wszystkie) oraz oleju + czyszczenie klimy,uzupełnienie, przegląd techniczny ,wymiana klocków hamulcowych tył.(wszystkie części moje zakupione w sklepie) wszystko zrobił zaufany mechanik !!! całkowity koszt 300 zł !!!!!!!!! Edytowane 17 Marca 2011 przez jacekzet2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BorderGuard Opublikowano 17 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2011 (edytowane) Rozumiem, że przy Twoich częściach ? W W-wie brałem na przełomie 2010/11 Shella 10W40, bańka 5 litrów wyszła mnie ok. 109 zł. Edytowane 17 Marca 2011 przez BorderGuard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majki_wi Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 jeśli chodzi o olej to ja zalalem u siebie ostatnio Mobil 10w40 ale ja mam inne pytanie co ile polecacie wymianę oleju silnik 2.2 Di niby gdzieś czytałem że można co 20 tyś ale ja myślę ze to za dużo trzeba częściej... co ile wy mieniacie olej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacekzet2 Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2011 (edytowane) hej ja wymieniam co 10 tyś pozdro Edytowane 11 Kwietnia 2011 przez jacekzet2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darekjw77 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Witam ja leje mobila 10w40, nie warto przepłacać, gdzieś kiedyś wyczytałem że można wlewać 10w40 zamiast 5w40, tylko trzeba pilnować kilometrów i wymian, jeżeli chodzi o filtry to polecam Manna, a pyłkowy Boscha(50zł) bez porównania z filtronem. Wymiana co 10 tysi oleju i fitów, raz woku kabinowego (na wiosnę) i wszystko hula już prawie 2 lata bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr1 Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Witam jakich filtrów używacie do silnika 1.8 chodzi mi konkretnie o dany model filtra. Silnik po remoncie wcześniej brał 1,5 litra oleju na 1000km po remoncie 0,5 l z tendencją zwiększającą , filtr filtrona olej m1 5w50 teraz zmieniłem na bosch P 2036 i na razie branie oleju się zmiejszyło na razie koło 200 km zrobiłem po wymianie oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Boscha dziadostwa nie kupuj ,lepszy Mann Filter W67/1! A spalanie spadło bo super oliwa w silniku Edytowane 14 Maja 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr1 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Boscha dziadostwa nie kupuj ,lepszy Mann Filter W67/1! A spalanie spadło bo super oliwa w silniku Mann filter W814/80 jest odpowiednikiem filtra Boscha P2036 jak dla mnie to takie małe filtry jak W67/1 są chyba za małe i może tu jest problemWcześniej miałem takiego małego filtrona Edytowane 14 Maja 2015 przez kr1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) A jaką masz pojemność miski olejowej???? Filtron w filtrach oleju to syf nad syfy jakość wykonania tragiczna ! Z Filtrona to ja bym tylko włożyć filtr kabinowy Edytowane 14 Maja 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr1 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Przy silniku 1.8 wchodzi 2.7 litra oleju a z tym małym filtrem chodzi mi o to że 4600 km olej był ciemny ( olej wyczyścił silnik) tak jakby filtr się zapchał i chodził z otwartym zaworem bocznikowym Edytowane 14 Maja 2015 przez kr1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Bo to jest właśnie filtron filtry oleju tyfus !! Ja miałem taką samą pojemność oleju a jak kupiłem Almerę to od razu płukanaka wlałem M1 5W50 i wkręcałem W67/1 i bajka spalanie na 1000km było 200ml!! Ty nie zrobiłeś teraz płukanki to błąd teraz czekaj aż M1 5W50 ci wszystko doczyści w środku !! Na następną wymianę wkręć W67/1 teraz wyszły na silikonowych uszczelkach zaworu przeciwzwrotnego wcześniejsze na czarnej gumowej !! I nie jest za mały bo teraz mam pojemność miski 4.3litra i idzie taki sam na wielkość! Mann Filter bardzo dobra jakość Bosch chiński syf!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr1 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Bo to jest właśnie filtron filtry oleju tyfus !! Ja miałem taką samą pojemność oleju a jak kupiłem Almerę to od razu płukanaka wlałem M1 5W50 i wkręcałem W67/1 i bajka spalanie na 1000km było 200ml!! Ty nie zrobiłeś teraz płukanki to błąd teraz czekaj aż M1 5W50 ci wszystko doczyści w środku !! Na następną wymianę wkręć W67/1 teraz wyszły na silikonowych uszczelkach zaworu przeciwzwrotnego wcześniejsze na czarnej gumowej !! I nie jest za mały bo teraz mam pojemność miski 4.3litra i idzie taki sam na wielkość! Mann Filter bardzo dobra jakość Bosch chiński syf!! Jak zrobię 1000km to dam znać ile ubyło oleju do Edka a może ten Mann W814/80 wypróbuje a ten Bosch to z poł Afryki jak dobrze pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Nie instaluj kobyły jak wystarczy mały do twojego silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Wszytko co powiększy pojemność układu olejowego w QG18 jest dobrym pomysłem. W USA nawet do VQ35 robią "spacer*" do miski olejowej, aby powiększyć pojemność układu - szkoda, że QG18 nie można u nas kupić. *czyli specjalną, grubą podkładkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) No miskę zainstalować z pojemnością 6l i filtr na 500ml Te silniki wyszły z fabryki wadliwe !! Ja stan trzymałem na bagnecie na max i pierścieni nie przytarłem a i chłodzenie na W50 miał super! Edytowane 14 Maja 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr1 Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 (edytowane) Mam też sunny 1.6 (24 lata ponad 300000 km) i też wchodzi 2.7 litra oleju ale ten nawet kropli nie bierze no niestety ale Almera to już nie ta jakość co sunny Edytowane 14 Maja 2015 przez kr1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Burning Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 Ale Sunny waży jakieś 2/3 tego co Tino, zatem silnik znaaaacznie mniej obciążony - sądzę, że może mieć to wpływ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr1 Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Witam, wracam do mojego problemu z spalaniem oleju. Więc tak zrobiłem 1500 km, oleju ubyło z siedem setek. Moje spostrzeżenia są takie olej po około 500 km zaczął robić się ciemniejszy ( nie napisałem wcześniej ale zalany jest valvoline 5w50 a wcześniej m1 5w50) jazda do pracy i z powrotem 30 km olej brał większej ilości niż na trasie 400 km na trasie wziął z półtora setki. Kupiłem filtr Mann w814/80 i mam wrażenie że to jest to samo co Bosch ten sam kraj produkcji. Czyli wniosek dla mnie jest taki że bierze tyle że mniej, dojeżdżę jeszcze trochę zrobię płukanie i zobaczę jak się będzie zachowywał myślę jeszcze o ceramizerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Było by wszystko dobrze gdybyś w profilu napisał jaki masz silnik, pojemność, paliwo. Silnik, silnikowi nie równy. Jedne brały, biorą i będą brać. Więc Twój post nie za bardzo coś wnosi do dyskusji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kr1 Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 1.8 PB+LPG tak wiem że biorą, ale można spróbować żeby brały mniej inny olej, filtr mój jest po remoncie to nie powinien tyle brać dodam jeszcze że jest dużo mniej sadzy na końcówce rury tłumika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi