Gość Tomiak Opublikowano 2 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2011 Mam problem z silnikiem 2.2DCI w moim nissanie x-trail z 2005r. Kupiłem go jakieś 1.5 roku temu i po kilku miesiącach pękła uszczelka pod głowicą (głowica była planowana). Następnie pojeździłem trochę i żywot zakończyła turbina (została zregenerowana). Teraz znowu pojawił się problem z uszczelką i nie wiem czy opłaca się pakować w niego kasę. Słyszałem, że te silniki są mocno awaryjne pod tym względem i niestety tak już może być. Co o tym myślicie? Miał ktoś podobny problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryba382 Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Mam problem z silnikiem 2.2DCI w moim nissanie x-trail z 2005r. Kupiłem go jakieś 1.5 roku temu i po kilku miesiącach pękła uszczelka pod głowicą (głowica była planowana). Następnie pojeździłem trochę i żywot zakończyła turbina (została zregenerowana). Teraz znowu pojawił się problem z uszczelką i nie wiem czy opłaca się pakować w niego kasę. Słyszałem, że te silniki są mocno awaryjne pod tym względem i niestety tak już może być. Co o tym myślicie? Miał ktoś podobny problem? Kolego jeśli się dba o ten silnik to jest naprawdę mało awaryjny. Znam X-Traile 2,2 dci które pokonały ponad 400 tyś km i nie miały żadnych remontów silnika wykonywanych. Jeśli chodzi o osprzęt silnika to jak w każdym samochodzie coś czasmi wyskoczy. Ponowne problemy z uszczelką świadczą o żle wykonanej naprawie ostatnio. Należy zawsze dobrze zdiagnozować przyczynę po demontażu. Następnie wszystkie elementy złożyć i dokręcić z właściwą siłą - kluczem dynamometrycznym. Zbyt mocne dokręcenie głowicy powoduje wygnicenie jej, natomiast za słabe dokręcenie powoduje wydmuchanie uszczelki. Bardzo ważne jest też prawidłowe działanie układu wtryskowego paliwa oraz jego ustawienie.Dodatkowo własciwe działanie układu chłodzenia silnika też ma duże znaczenie. Żauważyłem że wielu ludzi tu piszących po prostu na te samochody nie stać i mają dylemat co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Umberto Opublikowano 3 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2011 Problem w tym jak dbać o ten samochód? Mi się nim dobrze jeździ- jak jest biała droga to szczególnie, ale mało się znam na samochodach a mam ambicję utrzymywać go w dobrym stanie technicznym osobiście w miarę możliwości, tylko nigdzie nie można wyczytać, że- to zmień, to nasmaruj to długo posłuży, to przeczyść itp. a sam manual do x-a to nie wszystko... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.