Gość bogdan815 Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Witam wszystkich Moze mi ktoś podpowie co sie stało u mnie z szybkościomierzem,otóz przy aucie stojącym pokazuje 30km/h a w czasie jazdy zawyzad predkośc o około 30 km/ha przy cofaniu do tyłu dochodzi do 0 ale gdy sie zatrzymam znowu pokazuje 30 ,dodam ze wymieniałem dzisiaj olej w silniku .czy moze coś uszkodziłem?czy zbieg okoliczności pozdrawiam i czekam na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość terranosaur Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 przestaw wskazówke o 30km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bogdan815 Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 no dobra, ale jak ja przestawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cww Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 no dobra, ale jak ja przestawić? Nie wiem czy to dobra metoda.., ale jak byś chciał przestawić, to musisz wymontować zestaw wskaźników, wymontować prędkościomierz i "brutalną" siłą ściągnąć wskazówkę i przestawić o tyle, o ile chcesz...., a tak na poważnie, to nie ma związku wymiana oleju z tym co opisujesz, chyba że to przypadkowy zbieg okoliczności i padł Ci prędkościomierz, chociaż nie widzę żeby mogło coś się tam zepsuć w sposób opisywany przez Ciebie (mam przed sobą właśnie wymontowany prędkościomierz) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Whitie Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) Z tym grzebaniem w samym prędkościomierzu to jakaś bzdura Panowie Linka od prędkościomierza kończy się w skrzyni (chyba). Zakładam, ze mogłeś grzebiąc pod autem poruszyć czymś tam i nie styka jak powinno. Wleź pod auto, zobacz gdzie się kończy linka, czy jest cała i poruszaj nią... na początek. Jeśli taka metoda nie pomoże, możliwe że skończył się lub kończy czujnik, który odpowiada za wskazania prędkościomierza. A zakładam, że umiejscowiony jest własnie gdzieś w skrzyni..... No ale to tylko moje przypuszczenia, że wykręcając filtr oleju Pan mechanik poruszył linka Edytowane 5 Marca 2011 przez terranosaur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cww Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 (edytowane) możliwe że skończył się lub kończy czujnik, który odpowiada za wskazania prędkościomierza. Witam W przypadku prędkościomierzy napędzanych linką, nie ma żadnych czujników, napęd prędkościomierza jest czysto mechaniczny, czyli za pomocą obracającej się linki przekazywany jest ze skrzyni do licznika.. Pozdrawiam Aha, jeszcze jedno, nie ma bezpośredniego (fizycznego) połączenia miedzy linką a wskazówką prędkościomierza, przekazanie obrotu linki do wskazówki odbywa się za pomocą "sił magnetycznych" Edytowane 5 Marca 2011 przez cww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość terranosaur Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 przestaw wskazówke o 30km oczywiście zacznij od sprawdzenia linki ta przestawianie wskazowki to już ostateczność w przypadku jakiejś dziwnej niewiadomego pochodzenia awarii licznika ( co raczej sie nie zdarza ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtus Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Ale tak dokładniej jaki samochód Bo większość TDI i spora liczba TD, to linki nie ma i wtedy to do sprawdzenie kabel (brak masy, przerwa), impulsator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bogdan815 Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 To jest 2,7 tdi no i linkę ma sprawdzałem. Rozebrałem szybkościomierz no i cofnąłem wskazówkę i wyglądało ze jest dobrze ale włączyłem nawigacje to przekłamuje o 15 km wcześniej była różnica 2 km czyli pokazuje licznik 100 a w rzeczywistości jadę 85km/h i nie wiem co z tym zrobić pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtus Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 (edytowane) Z ciekawości zrób fotkę silnika... Teraz dobrze pokazuje, prędkość zawsze jest zawyżana 10-17%, km wtedy lecą OK. Jeżeli na lince przekłamuje - uszkodzony licznik, mechaniczne ustroństwo - coś wytarte, złamane, linka raczej daje efekt jest/nie ma. Edytowane 9 Marca 2011 przez terranosaur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bogdan815 Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Przy 60 pokazuje 75km a to już trochę za dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cww Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Przy 60 pokazuje 75km a to już trochę za dużo Faktycznie, trochę za dużo, u mnie zawyża o 10 km/h przy 100km/h, tez mam silnik 2,7TDi i napęd prędkościomierza za pomocą linki. Jeżeli prędkościomierz reaguje już przy b. małej prędkości, to może spróbuj jeszcze raz ściągnąć wskazówkę i trochę ją jeszcze przesunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość terranosaur Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 prędkość zawsze jest zawyżana 10-17%, km wojtuś Ty jak coś palniesz :DDDDD, temat mnie zainteresował i przegrzebałam net i z tego co wyczytałem zawyżane są tylko wskazania radarów lub ulicznych prędkościomierzy, w żadnym wypadku liczników samochodowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtus Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 wojtuś Ty jak coś palniesz :DDDDD, temat mnie zainteresował i przegrzebałam net i z tego co wyczytałem zawyżane są tylko wskazania radarów lub ulicznych prędkościomierzy, w żadnym wypadku liczników samochodowych Zawsze licznik w samochodzie pokazuje więcej, niż faktyczna prędkość - zawyża. Jeśli jest inaczej, to koła są inne niż producent przewidział - średnica, zmienione przełożenia itp.. Zakładając większe koła różnica się zmniejsza, zakładając jeszcze większe - prędkościomierz pokaże niższą prędkość niż faktyczna. Terrano przy 33'' pokazuje dokładną prędkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Whitie Opublikowano 6 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 (edytowane) Co jest bardzo łatwo stwierdzić wykorzystując np nawigację i wskazania GPS Edytowane 9 Marca 2011 przez terranosaur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 Witam. od jakiegoś czasu przestał mi działać szybkosciomierz w terrano II 2.4 z 99r. (model 2000). czy ktoś wie co to może być? Poza tym wszystko działa. Gdzieś w necie wyczytałem, że może to być jakiś czujnik za1000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saydack Opublikowano 13 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2014 (edytowane) Wojtuś ma rację i tak faktycznie jest. Wszystkie Nissan'y przekłamują właśnie o około 10% jak większość marek, przy czym bywają marki takie jak np. Citroen, który pokazują prawdziwą prędkość. Można to łatwo zaobserwować na nawigacji. Z tymi cytrynami to też różnie bywa - u mnie we dwóch sztukach pokazywało zawyżone. Witam. od jakiegoś czasu przestał mi działać szybkosciomierz w terrano II 2.4 z 99r. (model 2000). czy ktoś wie co to może być? Poza tym wszystko działa. Gdzieś w necie wyczytałem, że może to być jakiś czujnik za1000 zł Jeżeli masz linkę to pewnie ona, ja miałem taką przypadłość ww cytrynie że poszło jakieś zwarcie i się skopcił - reszta też działała poprawnie - tym że tam nie było linki tylko kabelki Edytowane 13 Lipca 2014 przez saydack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Witam. od jakiegoś czasu przestał mi działać szybkosciomierz w terrano II 2.4 z 99r. (model 2000). czy ktoś wie co to może być? Poza tym wszystko działa. Gdzieś w necie wyczytałem, że może to być jakiś czujnik za1000 zł sprawdz czy idzie linka czy przewody od "czujnika" w reduktorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Do czujnika dochodzą kable. Jak się okazało po oględzinach czujnik jest uszkodzony (złamany). Szukałem na alledrogo ale niestety nie ma takiego czujnika. Jeśli ktoś posiada czujnik prędkości do terrano 2.4 R20 model 2000 na przewody, oczywiście sprawny proszę o kontakt, chętnie odkupię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 bardzo trudne do kupienia, w aso powyżej 1100zł, ze stanów idzie dorwać za powiedzmy połowę tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 tak czułem, że będzie kłopot z tym czujnikiem bo nie mają go w żadnym sklepie motoryzacyjnym. Może trafi się jakiś anglik na części to się coś wykombinuje, a narazie trzeba będzie jeździć na wyczucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 w większości samochodów jest linka !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udało mi się kupić impulsator prędkości za 300, więc nie jest źle. Ale pojawił się kolejny problem. Przy okazji wymiany impulsatora chcę sprawdzić czy ślimak działa prawidłowo, tylko że nie mogę go zdemontować. Odkręciłem śrubkę mocującą ale czujnik nie chce wyjść. Ma może ktoś jakiś sposób, żeby go wyciągnąć bez uszkodzenia? Jeśli ktoś będzie miał podobny problem z tym czujnikiem to dowiadywałem się w aso i impulsator pasuje do każdej wersji silnikowej, różnią się tylko ślimaki w skrzyni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 no proszę gdzie ty to dorwałeś ? mnie się nie udało !! znaleźć z wyjęciem jest faktycznie masakra, sposób niedestrukcyjny to tym bardziej trudno, różnie walczyłem najpierw próbowałem obrócić kluczem do rur potem złapałem separatorem od ściągacza chyba łapałem i za niego wyciągałem tak czy siak obudowa nie przeżyła w całości, dorabiałem wirnik u siebie i obudowę http://hcd-customdevices.pl/jalbum/Pickup/speedsensor/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 przy pierwszym reduktorze też urwałem, przy drugim najpierw obstukałem delikatnie młotkiem a później młotkiem ze śrubokrętem udało mi się trochę go obrócić raz w jedną raz w drugą stronę i z czasem wyszedł w całości jak już wyjmiesz to policz zęby i pstryknij zdjęcie zębatki, kiedyś mieliśmy dylemat ile było rozmiarów tych zębatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi