mikoaj68 Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 W moim notku (06) wytarła się kierownica.Pojechałem do znajomego tapicera dać ją obszyć. I tu problem jak zdjąć airbag z koła kierownicy.Mam instrukje serwisową po angielsku w pdf. Ale tam mocowanie jest na dwóch śrubach typu torx.A u mnie po zdjęciu zaślepek widać tylko dość głęboko osadzony poprzecznie drut. Co z tym zrobić pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red Opublikowano 7 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2011 Taki manual dla złodziejaszków. Jak wiadomo często airbag jest łakomym towarem...Hmmm! Ja nie mam pojęcia. Ale podejrzewam, że trzeba na wstępie coś gdzie odpiąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryspol Opublikowano 8 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2011 Witam. Coś pukało mi w kierownicy, wyglądało na wiązkę lub kostkę stukającą kiedy jechałem po dołach. Sam też nie mogłem zdjąć poduszki więc zgłosiłem w aso. Byłem przy tym jak mechanik ją wyjmował. Namęczył się i potrzebował pomocy drugiego. Potrzebne są dwa długie śrubokręty z szerokimi grotami. Wkładał w otwory dość głęboko - w te co w instrukcji są pokazane. Tam są takie zatrzaski metalowe. Trzeba wyczuć jak wejdzie w nie śrubokręt to trzeba go przekręcić żeby się te zatrzaski zwolniły i ciągnąć od góry za obudowę. Dość ciężko to idzie i trzeba użyć siły. Z włożeniem poszło im szybciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozik2 Opublikowano 18 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 Jako świeży nabywca używanego note z wytartą kierownicą postanowiłem ją wymienić lub obszyć.Z obszycia zrezygnowałem bowiem trzeba kierownicę wyjąć i zostawić do obszycia.Orginalne kierownice do Notka obszyte skórą na allegro są drogie 400-500zł,ale do Tiidy już można kupić za ok. 250zł(są identyczne)opcje sterowania z kierownicy są wymienne, ja dałem z mojej wytartej. Wymiana jest banalna,poduszkę zdejmujemy po odłączeniu akumulatora.Wystarczy nawet jeden płaski śrubokręt,wyjmujemy dwie okrągłe zaślepki od spodu z dwóch boków kierownicy.Wkładamy do otworu płaski śrubokręt(nie za gruby),w odległości 5-7cm wyczuwamy drut stalowy który trzeba dość mocno nacisnąć(końcówka zatrzasku),trzymając jednocześnie za górną krawędź poduszki -puści zatrzask(ale tylko z jednej strony).Nie puszczając górnej krawędzi poduszki wkładamy śrubokręt do drugiego otworu i naciskamy.Poduszka wyjęta wystarczy odpiąć masę i konektor(jest zatrzaskowy).Wymiana kierownicy(wymieniałem też panele sterowania) ok 30min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnrambo Opublikowano 20 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2012 A jak kupię np. kierownicę z tymi bajerami do sterowania- to mogę bez problemu podpiąć do gotowych przewodów- czy nie ma do czego podłączyć ? (w moim jest zwykła, prosta kierownica) Na pewno kierownica od Tiidy jest identyczna jak do Note? pytam, bo chcę kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Notesik Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Moja kierownica wytarta już dawno, ale ostatnio zaczęła brudzić ręce (wrażenie jakbym mąką posypał). Mam najprostrzą wersję Note, czy można podłączyć sterowanie radia?? Obecnie przejechane 103kkm, 95% tylko po mieście. Jaką kierownicę kupić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Jeżeli masz model bez sterowania w kierownicy to może być trudno...no i sama kierownica sprawy nie załatwi.Musiałbyś też dokupić odpowiednią taśmę pod kierownicę ,bo przez nią idą wszystkie łączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dar1962 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) a nie prościej dać do obszycia? Za 2-3 setki fachowiec zrobi bez zdejmowania koła i będzie jak w fabryce Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez Dar1962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Żeby ładniej wyglądała raczej musi ją zdjąć,ale dla fachowca to 5 min roboty .Mnie obszycie z mieszkiem biegów kosztowało ponad 2 stówki i jestem super zadowolony z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byhlk Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Czy aby zdemontować panel sterowania radiem z kierownicy trzeba wyciągać poduszkę? Jest on na zatrzaskach czy przykręcony? Pytam bo chcę przerobić rezystancję aby działało z radiami Pioneer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Raczej musisz zdjąć,panel sterowania ma od strony poduszki i z drugiej też taki mały kołnierz. A czy jest przykręcany?Gdzieś czytałem że jest przykręcany,ale na 100% pewny nie jestem,więc nie bierz mojej odpowiedzi jako pewnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byhlk Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Nie chce męczyć mi się z tą kierownicą ale niestety będę musiał chyba że ktoś potwierdzi że da się wyciągnąć bez odkręcania poduszki. Lepiej będzie jednak odkręcić niż coś urwać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Byhl,najlepiej zadzwoń do gościa co wystawia na allegro taki przełącznik i się upewnij. http://allegro.pl/note-sterowanie-radia-w-kierownice-nissan-i3425645758.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Niestety musisz zdjąć poduszkę aby odkręcić od spodu bodajże 2 śrubki typu torx , bez tego się nie obejdzie oraz odpiąć maskownicę poduszki ta co jest od strony zegarów. pozdr. Yogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
byhlk Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Byhl,najlepiej zadzwoń do gościa co wystawia na allegro taki przełącznik i się upewnij. http://allegro.pl/note-sterowanie-radia-w-kierownice-nissan-i3425645758.html Tak się właśnie przymierzałem ale kolega YOGI wyjaśnij już co i jak. Jakoś jeszcze w tym tygodniu zabiorę się za to to potwierdzę jak to dokładnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi